Cea mai teribilă mărturisire poate fi aceasta: ”Sunt gravidă și fumez”.

Cea mai teribilă mărturisire poate fi aceasta: ”Sunt gravidă și fumez”. Și nu doar pentru că are efecte nocive asupra sănătății tale. Pentru că o pui în pericol și pe cea a bebelușului.

Ideal era să renunți la acest viciu înainte de a rămâne însărcinată și să nu mai ai motiv să roșești spunând ”Sunt gravidă și fumez”. Până una-alta ar trebui să știi că însuși faptul că ai rămas însărcinată este deja un noroc pe care l-ai avut. Și asta pentru că fumatul – alături de alte cauze medicale sau nu – se înscrie pe lista factorilor favorizanți ai infertilității.

Victimă nevinovată

Paradoxal, o femeie însărcinată manifestă preocupare pentru o mulțime de lucruri (alimentație, mișcare, greutate corporală acumulată, dezvoltarea sarcinii). Dar ignoră pericolele pe care le reprezintă fumatul. Și la care îl expune și pe bebeluș. Care nu sunt nici puține și nici mici. Așa că ”Sunt gravidă și fumez” este în contradicție cu toate preocupările care vizează sănătatea mamei și a copilului.

Complicații foarte grave

În timpul sarcinii, fumatul poate cauza mai multiple complicații. Începând cu riscul de sarcină ectopică sau extrauterină, probleme placentare, ruptură prematură de sac amniotic, avort spontan, mortalitate perinatală. Deoarece fumatul privează placenta de oxigen – dar și de nutrienți – riscul de hipoxie la făt, cu afectarea funcției cerebrale, este uriaș.

Atunci când mama fumează, nașterea prematură, înainte de termen, nu este ceva neobișnuit. Cum nici o greutate mică a copilului nu are de ce să mire, în aceste condiții. Studiile au demonstrat că o mamă care fumează cinci țigări pe zi poate avea un bebeluș a cărui greutate este cu 100 g mai mică decât este normal. Iar cu cât numărul de țigări este mai mare, cu atât greutatea copilului va fi mai redusă, chiar și cu 500 g. Grav este faptul că fătul unei femei care fumează va avea o circumferință mai mică a capului. Deci și o afectare cerebrală. La care se poate adăuga o capacitate pulmonară redusă.

Alte riscuri sunt reprezentate de malformațiile congenitale care pot afecta vălul palatin sau pot crea condițiile ca micuțul să vină pe lume cu buză de iepure.

Îți asumi toate riscurile?

Oamenii de știință au mai descoperit și faptul că acei copii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii pot fi victimele obezității sau diabetului. Explicația constă în faptul că privarea fătului de nutrienți duce la malnutriție. Aceasta se manifestă prin dezechilibru metabolic, iar urmarea este reducerea eficacității insulinei. Ai putea crede că ai aflat tot ce putea fi mai rău. Nu, nu este totul!

Pe termen lung, copiii proveniți din mame fumătoare au mai multe probleme respiratorii – astm, alergii, infecții respiratorii – decât cei cu părinți nefumători. În plus, atunci când devin școlari, micuții întâmpină probleme de concentrare, de atenție și de memorare. Deci, ce ai de gând? ”Sunt gravidă și fumez” sau ”Sunt gravidă și mă opresc”?

 

My title page contents