Sunt mama unui copil introvertit

Sunt mama unui copil introvertit

Am luat o foaie de hartie si i-am cerut copilului sa-mi treaca pe ea, in ordinea in care stau asezati in banca, numele colegilor. Apoi, intr-un caiet dictando, am conceput prima forma a unei agende de sef al clasei. Un tabel cu numele tuturor din clasa, in care seful trebuie sa noteze fiecare fapta buna si rea pe care o fac copii.

Seful introvertit

Stabilisem asa: sa acorde buline negre pentru fiecare comportament reprobabil, buline rosii pentru fiecare comportament potrivit. Si, atentie!, cate un sticker auriu celor care reusesc sa-i determine pe altii sa nu mai faca prostioare. Stickerul asta valora cat cinci buline rosii, iar cine reusea sa stranga 10 buline rosii in fiecare luna era premiat. Premiul consta in a le vorbi colegilor, din fata clasei, despre ce vrea el. Copiilor le place sa fie ascultati, asa ca a fost bataie pe stickerele aurii.

Premii

Cat ai zice peste, copiii-problema s-au transformat in cavaleri ai pacii. De ce? Ca sa ajunga sa le vorbeasca colegilor din fata clasei despre, spre exemplu, ultima varianta a jocului video Clash of Clans. Discutiile despre jocuri video sunt, oarecum, interzise in clasa, pentru ca sunt multi copii, ni se spune in sedintele cu parintii, care prefera sa se joace pe calculator, decat sa citeasca. Dar cum regula e regula, la fel ca si cu legile, nu-i tocmeala!

De ce?

Sotul meu, care isi duce viata profesionala prin tribunale, zice ca am instaurat legea care permite injumatatirea pedepsei celui care paraste. Eu zic ca am facut mult mai bine: nimeni nu paraste pe nimeni in clasa unde e sef copilul meu! Cel care opreste o fapta rea, primeste un premiu, iar cel care nu mai face fapta, o bulina rosie.

Introvertit de succes

Calul meu balan (Dumnezeu sa te odihneasca, maestre Creanga!) a produs efecte din prima zi. Agenda a devenit vocea sefului clasei, iar faptele bune s-au transformat in stickere aurii, in buline rosii si in prietenii frumoase.

My title page contents