Taticii ar alapta, daca ar putea:)

4 din 10 barbati romani ar alapta, daca ar putea – am aflat dintr-un sondaj realizat la cererea Asociatiei SAMAS, care a lansat o campanie inedita pro-alaptare – „Taticii fac diferenta!”

Barbatii romani sunt tot mai implicati in deciziile care tin de alaptarea bebelusului: peste jumatate (54%) asista la alaptare ori de cate ori au o ocazia si peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, arata un studiu online Ivox, realizat la cererea Asociatiei SAMAS, singura retea nationala de educatori perinatali din Romania.
Cu toate acestea, foarte putini barbati (2 din 10) se informeaza intr-un cadru institutonalizat, la cursuri de pregatire perinatala.

In Romania, doar 12% dintre copii sunt hraniţi exclusiv la san in primele 6 luni de viata!

Cu ocazia Saptamanii Internationale a Alaptarii, Asociatia SAMAS lanseaza campania „Taticii fac diferenta!”, pentru a semnala ca si barbatii pot sprijini efortul de crestere a ratei de alaptare din Romania, unde doar 12% dintre copii sunt hraniţi exclusiv la san in primele 6 luni de viata, asa cum recomanda OMS. (Pentru comparatie urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa este de 53%, in Irlanda).

 

Barbatii si alaptarea
  •  4 din 10 barbati ar alapta, daca ar putea.
  • 54% dintre barbati asista la sesiunile de alaptare si se simt foarte bucurosi atunci cand vad cum este hranit bebelusul.
  • 2 din 10 barbati nu doresc sa asiste la alaptat, considerand ca este strict problema femeilor.
  • peste 80% dintre barbatii chestionati au declarat ca alaptatul sta la baza formarii imunitatii copilului, iar 5 barbati din 10 mai stiu si ca alaptarea scade riscul de cancer mamar la femei si precum si riscul de alte afectiuni ginecologice.
  • 60% dintre participantii la studiu stiu ca este recomandata alaptarea exclusiva pana la 6 luni.
  • un sfert dintre barbati nu stiu cat timp ar trebui sa alapteze femeile.
Viitorii tatici nu merg la cursuri

Cu toate ca o treime dintre barbati considera ca subiectul implicarii tatilor in procesul alaptarii este „la moda” si citesc impreuna cu partenera informatii despre schimbarile care au loc in sarcina si practici de ingrijire a copilului in primele luni de viata, foarte putini apeleaza la ajutorul unor specialisti in domeniu, asa cum sunt educatorii perinatali. Doar 26% dintre respondenti au declarat ca s-au informat cu partenerele despre alaptare, inca de dinainte de nastere la un curs de pregatire prenatala, si doar 1 din 10 barbati (11%) a participat la un curs de puericultura, ca sa fie pregatit sa isi ingrijeasca bebelusul in mod corect.
Cu toate acestea, discutiile despre alaptare nu sunt foarte comune in cuplu, aproape jumatate dintre participantii la studiu (45%) au declarat ca nu au discutat niciodata cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumatate dintre femeile care si-au dorit sa alapteze (57%) nu si-au implicat partenerii si nu le-au cerut sfatul in aceasta privinta.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 201 barbati, tati cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani, cu copii cu varste intre 0 si 7 ani, in perioada 23-30 iulie 2015.

Cursuri gratuite de alaptare pentru femeile care vin insotite de parteneri
Tema de anul acesta a Saptamanii Internationale a Alaptarii este una de mare actualitate: „Breastfeeding and work: Let`s make it work” (Alapteaza si munceste – Este posibil!). In acest context, rolul barbatilor devine si mai important, putand fi un ajutor pretios pentru femeile care inca alapteaza, dar doresc sa isi reia viata profesionala.

Astfel, in cadrul Campaniei „Taticii fac diferenta!”, organizate cu ocazia Saptamanii Internationale a Alaptarii, Asociatia SAMAS ofera cadou Cursul Prenatal despre Alaptare tuturor gravidelor care vin insotite de partener sau de o alta persoana de suport de sex masculin. Inscrierile la aceste cursuri facute cadou de Asociatia SAMAS se vor desfasura pe perioada Saptamanii Internationale a Alaptarii (1-7 August), atat pe plan local, cat si online, prin formularul aflat la acest link: http://bit.ly/1IcALhy

Campanie SAMAS_Saptamana_alaptarii

 

 

 

 

 

My title page contents