Timp de calitate alaturi de copilul tau

Timpul pe care un parinte il petrece alaturi de copilul sau poate schimba vieti. Poate alunga norii si lacrimile. Poate da tonul la fericire.

 

Gaspar Gyorgy este unul dintre psihologii implicati activ in campaniile derulate de Itsy Bitsy. Pentru ca Gaspar crede in parinti senini si in copii fericiti. Crede si stie ca un parinte care ii acorda timp si atentie copilului sau este un parinte intelept.

 “Copiii cei mai fericiti si multumiti de sine sunt cei care petrec constant timp cu parinti lor. Nicio jucarie, nicio alta persoana sau activitate nu poate inlocui parintii in viata copilului. Daca vrem copii cu creiere bine integrate, cu relatii functionale si obiceiuri sanatoase trebuie sa ne asumam rolul de parinti constienti si sa petrecem cat mai mult timp cu cei mici”, puncteaza psihologul.

Tu cum esti? Cat de mult ii esti alaturi copilului tau? Cat de mult chiar stai cu el, ESTI acolo? Si ma refer la timp in care sa il vezi, s ail atingi, nu sa stai pe Facebook. Ce inseamna in mod exact timp de calitate? Exista un standard? Gaspar ne da detalii:

“Timpul de calitate este un timp in care copilul se simte “vazut, auzit, simtit”.  Nu cred ca este suficient sa spunem 15 minute zilnic sau o ora la doua zile, deoarece viata este extrem de dinamica si foarte multi factori influenteaza emotionalitatea copilului. Indicat este ca atentia speciala din partea parintelui sa vina zilnic si sa creasca ca durata atunci cand copilul are nevoie de mai multa conectare psihologica”, ne indeamna specialistul.

De altfel, Gaspar este unul dintre psihologii care au sustinut Campania radioului Itsy Bitsy – 1 iunie zi libera. Iar motivatia este extrem de simpla:

  1. Pentru ca iubesc zilele libere, in copilarie cel mai fericit eram atunci cand mama nu pleca la munca.
  2. Pentru ca cred foarte mult in #puterearelatiilor si in timpul de calitate din relatia parinte-copil.
  3. Pentru ca imi sunt dragi oamenii de la radio Itsy Bitsy.

Daca aceasta pledoarie in favoarea timpului acordat copilului tau ti se pare in van, fa un experiment. Pune in practica pentru o zi. Vezi cum iti e. Vezi cum va e.

“O zi libera este un castig. Dincolo de momentele de epuizare, furtunile emotionale si ceva disconfort, sunt nenumarate beneficii fizice si psihice. Ne dizolvam stresul si ne eliberam de gandurile suparatoare prin faptul ca ne punem corpul in miscare; ne reducem cortizolul (hormonul stresului) si ne crestem oxitocina (hormonul starii de bine) prin imbratisarile pe care le oferim si primim; ne putem simti mai fericiti vazand cat de minunati sunt copiii nostri si putem deveni mai constienti de ceea ce conteaza cu adevarat in viata”, ne explica psihologul.

Si tot in acest context, va invitam sa profitati de vacanta. Sa va bucurati de clipele de libertate.  De balaceala in mare si de castelele de nisip.

 

My title page contents