Tin regim, dar nu slabesc! Asa ne plangem prietenelor noastre, suparate pe noi, pe cantar si pe dietele fara rezultat. Cori Gramescu (antrenor fitness si nutritionist, Lady Fit Gym) iti spune unde gresesti, de nu slabesti.

Greselile de nutritie care ne impiedica sa reusim sa ne atingem obiectivul de greutate sau aspect nu sunt cele mai evidente, pentru ca cel mai adesea, cunoastem cu totii regulile mari. Evitam sa mancam duciuri si prajeli, renuntam la sucuri, evitam painea alba in exces, ne ferim de alcool. Si totusi, ceva nu functioneaza, de vreme ce de cele mai multe ori ne demotivam rapid, ne pierdem vointa si renuntam, plini de vinovatie si frustrare, sa ne preocupam de alimentatia noastra. Ajungem astfel intr-un cerc vicios, in care incercam mereu cate o dieta si ajungem de fiecare data la a renunta.

Deci, care sunt de fapt greselile cele mai frecvente de nutritie pe care le facem ?

1. Eliminam din meniul zilnic prea multe alimente si nu introducem nimic in loc. Este nerealist sa speram ca renuntand la paine, paste, cartofi, orez, dulciuri, sucuri sau orice sursa concentrate de energie, fara sa introducem alimente nutritive in locul lor, vom putea rezista pe termen lung. A manca salata cu carne este doar o optiune temporara si organismul nu poate sustine un astfel de regim dezechilibrat. Solutia? Apelam la cereale integrale neprocesate, legume, pseudocereale si ne diversificam alimentatia pentru a avea mai multa energie .

2. Mancam aceleasi lucruri si ne plictisim. Evident ca te simti demotivata cand tot meniul se rezuma la conopida cu pui si salata de ton. Solutia pentru a manca sanatos, a slabi si a te mentine pe termen lung este sa adopti un meniu divers, din care sa nu excluzi nicio grupa alimentara si sa aa la dispozitie mancare diferita de la o zi la alta.

3. Folosim doar gratarul si ne bazam pe salate si cruditati ca garnitura. Este un mod plictisitor si nesanatos de a manca, asa ca cel mai bine e sa prindem curaj, sa incepem sa folosim cuptorul, steamerul sau slow-cooker-ul, in asa fel incat sa diversificam tot ceea ce inseamna aroma, textura si mod de preparare a alimentelor.

4. Gatim fara condimente si mancam fara sare. Acest mod de a prepara mancarea se recomanda doar in patologii particulare si nu avem motive sa mancam asa cand suntem sanatosi clinic. Chiar daca nu trebuie sa consumam sare in exces, condimentele naturale imbunatatesc nu doar gustul mancarii, ci si digestia si ne ofera o experienta placuta cand mancam .

Cand vine vorba despre slabire, trebuie sa ne concentram sa mancam sanatos cat mai mult timp, pe durate cat mai mari de timp, pentru ca doar asa reusim sa ne mentinem. A gandi in termen de “cura de slabire” urmata de o ingrasare neplacuta nu face decat sa ne tina intr-un cerc vicios care ne imbolnaveste, ne imbatraneste si ne face sa ne ingrasam din ce in ce mai rau si mai violent.

My title page contents