Cunoastere, Iubire, Prietenie, Acceptare, Empatie, Intelegere, Toleranta, Comunicare!

Pentru cei 200 de elevi din toata tara care au participat la activitatile proiectului Less Hate, More Speech – Tinerii se implica! acestea nu sunt doar cuvinte frumoase. Le-am descoperit impreuna sensul, in incercarea noastra de a combate hate speech-ul, printr-un discurs bazat pe toleranta si respect.

 

Povestea Less Hate, More Speech – Tinerii se implica! a inceput la initiativa Median Research Centre (MRC) si a Asociatiei Educ si a implicat, in perioada martie 2015 – aprilie 2016, elevi si profesori coordonatori din 10 scoli si licee, dar si conducerea acestora. Colegiul Dobrogea – Castelu, Colegiul National Costache Negruzzi – Iasi, Colegiul National George Cosbuc – Bucuresti, Liceul Teoretic Marin Preda – Odorheiu Secuiesc, Liceul Teoretic Petru Rares – Feldioara, Scoala Gimnaziala Elina Basarab – Herasti, Scoala Gimnaziala Grozesti – Grozesti, Scoala Gimnaziala Ion Jalea – Constanta, Scoala Gimnaziala Nr. 77 – Bucuresti, si Scoala Gimnaziala Radu Voda – Fetesti sunt cele 10 scoli care s-au alaturat demersului nostru de combatere a discursului instigator la ura.

A fost cu adevarat o munca in care s-au implicat toti elevii  si care a inceput cu gasirea numelui fiecarei echipe: Ad Rem, Zidul Insultelor, Castigatorii, Prietenie, No Hate Team, Cavalerii Mesei Dialogului, Speak Out, Flower Power, Observatorii, Petru Rares.

Adina Cristea (lucrator de tineret) si jurnalistii Theodor Jumatate si Ionut Iordache (de la Gazeta Sporturilor) au mers in cele 10 scoli unde au sustinut ateliere de educatie non-formala. Am vazut impreuna cum sa recunoastem hate speech-ul si cum il putem combate, atat in mediul online, cat si in cel offline. Antrenati de echipa de proiect, elevii au organizat apoi propriile mini-evenimente in plan local, promovand comunicarea bazata pe toleranta si respect.

Cele 10 echipe si-au desemnat apoi reprezentantii – cate 4 din fiecare echipa – care, alaturi de profesorul coordonator, au participat la o Olimpiada pe tema proiectului. Competitia si distractia au fost la inaltime – la propriu si la figurat – in tabara care a avut loc intre 15-18 aprilie la Tohanul Nou, langa Bran.

Proba decisiva pentru stabilirea castigatorilor a fost campionatul de moderare a comentariilor online. Mai bine de 3 ore elevii au avut de recunoscut elemente de hate speech si de propus o metoda de actiune asupra comentariilor reale (din pacate)  primite de catre jurnalistii de la Gazeta Sporturilor. Dincolo de premii si distractie, cel mai mare castig a fost ca ne-am descoperit pe noi insine si ca am aflat cat de mult(e) putem face impreuna. Am invatat unii de la altii o multime de lectii valoroase. Si ne-am promis sa ne implicam in continuare, tot impreuna, si in alte proiecte, la fel de frumoase. Pentru ca povestea #‎LessHateMoreSpeech #‎TineriiSeImplica nu s-a terminat. Abia incepe!:) Te invitam si pe tine sa faci parte din ea! Afla mai multe despre noi pe site-ul tineriiseimplica.openpolitics.ro

Proiectul Less Hate, More Speech – Tinerii se implica!, derulat de MRC – Median Research Centre (promotor) in parteneriat cu Asociatia Educ si implementat in perioada martie 2015 – aprilie 2016, a beneficiat de o finantare de 81,214.97 euro din care 73,064.13 euro (89,96%) reprezentand finantare nerambursabila din grantul SEE 2009-2014 si 8,150.84 Euro (10.04%) –  co-finantare asigurata de MRC si Asociatia Educ. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

My title page contents