Sindromul ovarelor polichistice este unul destul de des intalnit, cunoscut fiind faptul ca peste 20% dintre femei pot primi acest diagnostic in timpul varstei fertile.

 

Acest sindrom reprezinta un dezechilibru hormonal care afecteaza ovulatia normala, astfel ca pacientele diagnosticate cu ovarel polichistice au o menstruatie neregulata.  Mai mult, acest sindrom al ovarelor polichistice afecteaza si alte sisteme, printre care pe cel metabolic si cardiovascular.

 Cum e cu ovarele polichistice ?

Multe dintre simptomele acestei afectiuni se dezvolta pe masura ce timpul trece si pot fi usor confundate cu alte probleme medicale. Printre cele mai comune simptome se evidentiaza:

  • menstruatii neregulate, oligomenoree (diminuarea volumului si a duratei fluxului menstrual), amenoree (lipsa menstruatiei)
  • prezenta a numeroase microchisturi (mai mici sub 1 cm) sau ovare marite in prima saptamana de menstruatie, care pot fi depistate ecografic
  • dezechilibru hormonal ovarian (cu exces de testosteron) – poate fi usor identificat prin prezenta pilozitatii faciale, a cosurilor, tenului gras sau in urma unor analize de sange

 Pilozitate si ciclu cu probleme

Mai mult de 75% dintre femeile cu pilozitate accentuata si mai mult de 80% dintre femeile care acuza intarzieri de ciclul menstrual sufera de sindromul ovarelor polichistice.

Cauze si efecte

Chiar daca nu se poate spune exact care este cauza aparitiei acestui sindrom, medicii considera ca este vorba despre o mostenire genetica. Cert este ca daca o femeie primeste acest diagnostic, este foarte probabil sa transmita afectiunea. Si este recomandabil, chiar si in lipsa unor manifestari suparatoare, sa se prezinte la medic. Cand?  Imediat ce una sau mai mult dintre simptomele enumerate pot fi usor recunoscute. In functie de aceste simptome (fire de par negre aparute in zona barbiei, intre sani, in zona de deasupra buzei superioare – mustata), menstruatii neregulate, cresterea evidenta in greutate, aparitia cosurilor etc, femeile se prezinta la la medici de diferite specialitati – dermatologi, ginecologi, nutritionisti ori, in cazuri mai rare, la endocrinolog. Indiferent de specialitatea medicului, este foarte importanta prezentarea unui tablou complet, incepand cu aparitia primelor simptome.

Care sunt riscurile?

Riscurile sindromului ovarelor polichistice netratat sunt importante. Dezechilibrul hormonal influenteaza in mod negativ fertilitatea unei femei, facand imposibila aparitia unei sarcini pe cale naturala. De asemenea, cancerul uterin, diabetul zaharat, obezitatea, problemele cardiovasculare, infarctul miocardic, hipertensiunea sunt cateva dintre cele mai importante afectiuni cu risc in urma SOP netratat.

Cand mergi la medic?

Prezentarea la medic se impune imediat, daca femeia are mai putin de opt menstruatii in ultimele 12 luni. Exceptie: cazul in care acesta este insarcinata sau alapteaza. Dupa anamneza medicala si examinarea fizica, recomandarile pot fi variate.

Teste si analize

Teste de sange pentru determinarea nivelului de hormoni masculini, a colesterolului si trigliceridelor, a tolerantei la glucoza, a nivelului de prolactina, dar si o ecografie transvaginala. Odata pus diagnoscticul de SOP, tratamentul include reglarea ovulatiei si a ciclurilor menstruale prin terapii hormonale regulate. Totodata si reducerea concentratiei de hormoni masculini, folosirea medicatiei pentru problemele de ten. Un capitol imortant in tratamentul SOP il ocupa schimbarea stilului de viata si scaderea in greutate.

 Cum poate fi prevenita boala?

Acest sindrom nu poate fi prevenit, dar daca in familie exista un istoric pe aceasta patologie, este recomandat ca adolescenta/femeia sa nu intarzie prezentarea la medic. Si aceasta deoarece diagnosticarea si tratamentul precoce pot ajuta la scaderea in intensitate a simptomelor. Tot asa, poate scadea si riscul de a dezvolta boli precum diabet sau boli cardiace. Tratamentul chirurgical al SOP poate include indepartarea ovarelor, doar in situatia in care femeia nu isi doreste sa ramana insarcinata.

My title page contents