Alergia oculara. Multi dintre noi ne confruntam cu alergii. De piele, respiratorii, alimentare. Insa cati din noi am auzit de alergia oculara? Si, mai ales, cati dintre noi stim cum sa ii facem fata? Medicul primar oftalmolog Crista Preda ne ancoreaza in aceasta realitate.

Ce este alergia oculara si care sunt cauzele ei? Ei bine, alergia oculara este determinata de reactivitatea exagerata a sistemului imunitar in raport cu expunerea la alergenii din mediul inconjurator. Cine poate fi afectat de aceasta boala? Din nefericire, alergia oculara poate aparea atat la adulti, cat si la copii.

Chestiunea este ca cei mici pot avea o reactie mai violenta datorita faptului ca sistemul lor imunitar este mai putin stabilizat .

Alergia oculara. Cand sa mergi la doctor?

Pacientii cu alergie oculara viziteaza mai frecvent cabinetul medicului specialist primavara si toamna (alergiile sezoniere), dar exista si simptomatologie care se poate manifesta pe tot parcursul anului (alergiile perene).

Cum se manifesta alergia oculara? Simpomele sunt: lacrimare abundenta, ochi umflati, roseata si, mai ales, mancarime.  Pacientii au tendinta sa se scarpine violent la ochi, ceea ce poate duce la ranirea suplimentara a suprafetei oculare. Unii au o reactie moderata, altii mai intensa la expunerea la acelasi tip de alergeni.  Unii pacienti se vindeca mai repede si altii mai greu.

Ce influenteaza vindecarea? Severitatea afectiunii oculare, rapiditatea aplicarii tratamentului, tipul si corectitudinea acestuia, precum si  asocierea cu un alt tip de alergie(sistemica).

Alergenii pot fi din mediu (de la flori, fan, polen), pot fi substante cu care ochiul a intrat in contact (crème), muscaturile de insecte, portul lentilelor de contact. Asadar poate suferi conjunctiva (partea alba a ochiului) si pacientul va avea o conjunctivita alergica, pot aparea complicatii corneene si se diagnosticheaza keratoconjunctivita sau pot suferi pleoapele(dermatitele alergice).

Marea majoritate a pacientilor sunt atopici (predispusi sa faca o alergie) sau au afectiuni alergice deja instalate (rinite alergice, bronsite alergice, astm bronsic alergic).

Sfatul meu: un consult oftalmologic poate fi completat de un consult alergologic si uneori chiar de unul din sfera ORL.

Alergia oculara. Cum o tratezi?

Alergia oculara netratata sau incorect tratata de catre pacient poate interfera in mod negativ cu viata de zi cu zi a acestuia. Si poate in egala masura sa ii afecteze somnul si starea de bine.

Tratamentul alergiei oculara este simptomatic. De ce? Pentru ca alergiile nu se vindeca niciodata, ci doar  se pot ameliora. Cum? De obicei, se folosesc coliruri cu picaturi, dar in unele cazuri se administreaza si tratament sistemic (pastile antialergice care pot fi antihistaminice sau chiar cortizon).  In unele cazuri, tratamentul  poate fi de lunga durata.

Tot ce conteaza mai mult atunci cand vine vorba de aceasta boala este insa preventia! Iata cum sa procedati: evitati expunerea la alergeni in cazul in care acestia sunt cunoscuti. In caz contrat, purcedeti la depistarea “dusmanilor ” ascunsi.

Alergia oculara

Nu ezitati sa consultati medicul oftalmolog odata cu aparitia simptomele! Apoi, respectati cu strictete tratamentul si vizitele medicale care pot tine boala sub control.

Veau sa retineti ca atunci cand este incorect tratata, nediagnosticata la timp sau ignorata de catre pacient, alergia oculara poate avea urmari grave si poate afecta vederea si confortul ocular al acestuia.

Va astept la control!

 

 

        

 

 

 

 

 

 

My title page contents