Ultimele zile de Post: 5 alimente care substituie carnea

Avem in fata ultimele zile de Post. Cum le traversezi? Iata 5 alimente care substituie carnea. Știați ca toate preparatele pe care le consumăm pot fi gătite din ingrediente pe bază de plante? Ultimele zile din Postul Paștelui se pot transforma într-un adevărat răsfăț culinar, dacă știm să alegem ingrediente gustoase, cu valoare nutrițională crescută și foarte accesibile.

Le găsim pe toate sub formă crudă, ambalată sau chiar preparate sub ochii noștri de bloggeri culinari la standul GoVeggie de la festivalul Raw Food&Style, care se desfășoară între 23 și 25 martie la ROMEXPO.

Jackfruit

Un fruct tropical care devine tot mai popular și în bucătăriile noastre, jackfruit e cel mai voluminos fruct care crește într-un copac. Cântărește între 4,5 și 45 de kilograme, e originar din India și poate fi consumat crud, copt sau necopt și gătit. Semințele din interiorul fructului sunt extrem de hrănitoare: conțin fier, potasiu, calciu și proteine, iar pulpa multă vitamina C. În Asia, e folosit în prepararea chips-urilor, sucurilor, dar și pentru curry și înghețată și se servește chiar și la grătar. Consumat crud, are gust de ananas combinat cu pară iar gătit, gustul său seamănă cu cel al cărnii de porc.

Tofu

Îl mai găsim și sub denumirea de brânză de soia, cu origini în China, unde e aliment de bază încă din Evul Mediu. Se regăsește și în preparatele noastre, datorită gustului delicios și a aportului redus de calorii, numai 72 într-o sută de grame de produs. Conține, în schimb, aproape 15 grame de proteine, raportat la aceeași cantatitate și multe substanțe nutritive: calciu, magneziu, acid nicotinic, cupru, potasiu și mult fier, dar și aminoacizi esențiali și vitamine. Se consumă pe grătar, marinat și la cuptor, condimentat sau crud și în diverse sortimente de supe.

Tempeh

Din soia nu se obține însă doar tofu, ci și tempeh, un amestec boabe de soia cu cereale fermentate și presate. Este un preparat de bază în Indonezia, de unde e și originar și se consumă proaspăt, congelat, condimentat sau amestecat cu diferite semințe. E o extraordinară sursă de proteine: conține, la fel ca și carnea, toți cei nouă aminoacizi esențiali consumului zilnic. E un aliment bogat însă și în mangan, un mineral care favorizează menținerea densității oaselor, dar și în fibre, ceea ce îl face ușor de digerat.

Seitan

Cea mai bună alternativă la carnea de pui și la carnea roșie e însă seitanul, supranumit și “hrana lui Buddha”. E unul dintre cele mai bogate alimente de origine vegetală, conține la fel de multe proteine ca și carnea: 20 de grame, raportat la o sută – față de carne, care conține între 15 și 24 de grame. În schimb, e mai slab în conținutul de colesterol și are mai puține calorii. Se folosește în prepararea burgerului vegetal, poate fi un ingredient de bază pentru lasagna, dacă e tocat mărunt și e foarte gustos sub formă de bulete, amestecat cu mirodenii.

 

Lupin

Lupinul e o plantă intens cultivată în bazinul mediteranean, în America și Austria, însă în România e considerate încă o plantă decorativă. Ce nu știm despre ea este că are proprietăți nutrivite remarcabile, drept care e un excelent substitut pentru carne și lactate. Boabele de lupin conțin un nivel de proteine asemănător cu cel din soia și contribuie la combaterea diabetului și a obezității. Nu conține colesterol și e o planta bogată în acizi grași polinesaturați (grăsimile bune). Din cele peste 150 de tipuri de lupin cunoscute, cercetătorii estimează ca în viitor se vor putea produce diferite tipuri de brânză, dar și înghețată, alimente pe care le pot consuma chiar și cei cu intoleranță la lactoză.

GoVeggie: alternative sănătoase la carne, lapte și ouă la Romexpo

 

Cei care țin post sau au renunțat la consumul de proteine animale, pot înlocui carnea și cu năut, ovăz și fasole neagră. Și lactatele pot fi ușor înlocuite cu alimente accesibile pe bază de orez, cocos, caju, spelta, migdale, mei sau kamut iar omletele se pot prepara din mixuri vegane care conțin năut, amarant și cassava.

“Desi nutritita sanatoasa e o preocupare tot mai populara, cei cu provocari alimentare generate de diferite afectiuni sau chiar de alegeri proprii, cum ar fi veganii, raw-veganii sau cei care prefera in special produse certificate bio nu-si pot asigura o diversificare bogata a meniului zilnic. Din acest motiv am fondat GoVeggie, un magazin online in care consumatorii gasesc alternative vegetariene variate, din ingrediente organice, fara aditivi, certificate Bio si atent selectate din diferite parti ale lumii, pe care le recomandam clientilor nostri, insa nu inainte sa le testam in familiile noastre. De altfel, aceste produse vor fi vedetele festivalului Raw Food&Style in acest weekend, unde vizitatorii le vor putea degusta si vor putea afla de si cum se prepara de la bloggeri culinari care vor gati sub ochii nostri preparate gustoase si sanatoase”, susține Irina Oprica, fondator GoVeggie.

De unde, ce si cum?

Printre produsele care se pot testa la standul GoVeggie sunt jackfruit bio recoltat din Sri Lanka, conservat in apa, fara adaosuri, alternative la carne din seitan, tofu, năut, fasole neagră, lupin și ovăz, mixuri pentru omletă, înlocuitor pentru albuș, gălbenuș și ou, unt vegan, creme de caju, frișcă vegetală și multe alte produse vegane și de post

Vino si tu!

In plus, vizitatorii  vor putea degusta si achiziona la pret redus fructe exotice cu certificare Bio și Fair Trade, cum ar fi: fructul pasiunii, ananas, mango Nam Dokmai, mango Red, avocado Jumbo, Avocado Hass, Sapotillia, Marian Plum, ghimbir și turmeric proaspat aduse special din Uganda și Thailanda pentru cele trei zile de festival. Unele produse expuse sunt fabricate manual in Hamburg, iar altele sunt preparate conform unor formule speciale: spre exemplu, un sortiment de tofu contine boabe de soia nemodificate genetic si ciuperci kombucha, maturate sase luni pentru a fi mai ușor de digerat.

Mai ai timp!

Expozitia Raw Food&Style se desfasoara timp de trei zile, intre 23 si 25 martie, la ROMEXPO si ofera vizitatorilor produse alimentare și cosmetice BIO, servicii și evenimente de medicină alternativă, echipamente și accesorii pentru sport și agrement, conferințe tematice, ateliere de gătit și terapie prin artă. Intrarea este libera.

.

My title page contents