Vacanta e pentru harjoana

Traieste vacanta copilului tau si lasa-l si pe el sa o faca. Indeamna-l sa se bucure, sa alerge, sa se tavaleasca in iarba, sa sara in apa si sa construiasca castele de nisip. Fii acolo langa el, cu el!

 

Cristina Trepcea, psihoterapeut, ne explica de ce sa ne bucuram mai mult de vara si de zilele libere. „Vacanta ar putea fi un paradis pentru copii dar, ca sa fie siguri ca nu va fi asa, profesorii ii incarca pe copii cu atatea teme de vacanta, incat cei mici ori o vor petrece scriind si socotind, ori simtindu-se vinovati ca nu fac asta. Rostul vacantei este, asa cum spune si numele, sa „vacanteze” mintea si sa o pregateasca pentru a primi noi informatii. Poate ca cineva ar trebui sa le aminteasca profesorilor asta. Si parintilor. Vacanta aduce oportunitati sa petrecem si sa ne jucam impreuna, mici si mari. Copiii stiu sa se joace, noi, ce mari am uitat. Viata de fiecare zi e asa de complicata, si noi ne luam asa de tare in serios, incat e nevoie sa invatam sa ne jucam, sa ne facem de ras, sa dam in mintea copiilor”, ne indeamna cu atat gratie specialista.

Zilele libere, timpul mai generos petrecut de copii alaturi de parintii lor aduce schimbari de ambele parti ale baricadei. Conectarea mai mare dintre mici si mari poate aduce cu sine furtuni, dar si bucurii nemasurate. „Cand copiii sunt in vacanta, isi doresc si mai mult sa petreaca timp, sa se joace, sa faca lucruri impreuna cu parintii lor. Daca au un raspuns bun la aceasta asteptare, vacanta e o perioada de salt semnificativ in viata copilului. De multe ori am auzit parinti povestind fascinati despre progresele minunate facute de copilul lor in vacanta, cum a invatat sa inoate cu tatal lui intr-o ora, el care nu parea sa faca progrese la bazin cu instructorul. Sau a inceput sa manance singur si cu placere stand la masa impreuna cu mama si tata in vacanta, iar cu bona nu mananca daca nu i se baga in gura”, puncteaza psihoterapeutul Cristina Trepcea.

Si totusi, parintii sunt adulti, iar adultii nu au atat de multa vacanta precum copiii. Cum facem sa ne aliniem, sa ii insotim pe cei mici si mai putin mici? Sa le fim alaturi? Cum transformam cele doua sau trei saptamani de concediu intr-o perioada magica?

„Cand ai copii, si mergi cu ei in vacanta, e cazul sa te astepti (chiar sa te pregatesti, sa te si bucuri) ca vacanta va fi marcata de joaca, jucarii, galagie si de culcat devreme. Daca visezi sa mergi in club sau la cazino, vei fi frustrat si necajit. Dar daca iti pregatesti pofta de joaca, cu lopatele si minge, palete de ping pong si pistol cu apa, daca esti gata sa faci echipa cu partenerul de viata si cu pruncii tai, s-ar putea sa iasa o vacanta excelenta”, ne sfatuieste Cristina Trepcea.

Totul tine de tine. Si de cum incepi. De pregatirile pe care le faci tu cu tine. Si e important sa nu uiti ca „zilele de vacanta sunt putine si nu se stie daca iti poti permite o vacanta cu copiii mici si una cu adultii. Asa ca e important sa gasesti in fiecare zi un pic de „timp de adulti” pentru tine si partenerul tau, astfel incat sa va amintiti ca, dincolo de mama si tata, exista femeia si barbatul care se iubesc si care iubesc viata. Este nevoie de angajament pentru acest lucru, de disciplina relationala, pentru ca oboseala si nervii, care uneori se rup de prea multa incordare, ne fac sa ne pierdem unul de altul, chiar daca ne iubim. Cateva minute (cand dorm copiii de exemplu) in care sa radem sau sa ne facem confidente, pot face toata diferenta”, spune Cristina Trepcea.

 

 

My title page contents