Cum e cu antrenamentul la oliță? Ei bine, dacă numărul sfaturilor primite te-a dat peste cap, pentru că nu știi care dintre ele este bun pentru copilul tău și care nu este ok.

 

Ca să te ajut încă de la început, trebuie să știi că nu există o „cea mai bună metodă” pentru a-l învăța pe cel mic să facă la oliță. Fiecare copil va învăța la timpul său, cu metoda ce i se potrivește lui. Tocmai de aceea antrenamentul la oliță este subiectiv.

Metode și metode

O metodă folosită cu succes de o mămică, poate să nu meargă absolut deloc în cazul altui copil. Motiv pentru care eu am pentru tine 3 idei pe care le poți folosi și în cazul bebelușului tău. Fie că folosești o singură metodă sau pe toate trei, te-aștept, cu drag, să-mi spui, care a mers în cazul tău.

  1. Numărul 3 este magic

Începe antrenamentul în jurul vârstei de 3 ani. Poți încerca metode tradiționale cum ar fi setarea unei alarme din oră în oră. Să știi însă, statul pe oliță că „poate, poate”, înainte de această vârstă nu merge. Pentru că cel mic nu este pregătit pentru acest lucru, s-ar putea ca nimic să nu meargă. Secretul e să aștepți până când cel mic este pregătit, fizic și mental. Iar partea cea mai bună este și că odată deprins obiceiul de a merge la oliță atunci când este copilul pregătit, va face să existe foarte puține „accidente”.

  1. Antrenament intensiv

Sunt pe net o mulțime de scheme de antrenamente, care mai de care mai interesante. Eu îți dau doar un exemplu de astfel de program, ce poate fi realizat timp de 3 zile.

1,2,3 start

Prima zi este important să o începi prin a „uita” să-i dai scutec și prin a-i povesti ce este olița și cum se folosește. Lasă-l să o verifice și spune-i că olița este singurul loc unde își poate face nevoile. E de așteptat ca accidente să se întâmple pe parcursul zilei. E de preferat să ai la îndemâna mop, găleată și tot ce mai folosești pentru a curăța pe jos, precum și schimburi de haine.

Și povestea continuă

Și nu uita să-l recompensezi de fiecare dată când reușește să folosească așa cum trebuie olița. A doua zi continuă la fel ca prima. E important să nu renunți și să nu îți pierzi răbdarea. Nu trebuie să ai multe așteptări, căci de cele mai multe ori copilul va face ceea ce a făcut și-n prima zi.

Ai rabdare!

În ultima zi, mergi cu copilul afară, dar nu înainte de a merge la oliță pentru a face pipi. Întoarce-te când crezi că trebuie să meargă din nou la oliță. În principiu, ar trebui ca deja să vezi rezultate îmbucurătoare. Dacă totuși nu se întâmplă în cazul vostru, nu renunța la ceea ce ai început și dă dovadă de multă răbdare și pe mai departe.

  1. Relaxare, relaxare, relaxare

Asemănătoare metodei de sus, aceasta procedură presupune sa nu existe niciun fel de presiune legată de mersul la olița, ci, pur și simplu, să vină de la sine. În acest caz, poți să nu aștepți ca cel mic să împlinească 3 ani și poți încerca mult mai repede. Dacă bebelușul tău vrea să stea pe oliță, îl poți lăsa, fără niciun fel de presiune, când vrea. Dacă nu va cere la toaletă tot timpul, trebuie să reacționezi la fel de calm, relaxat și fără presiune.

 

 

 

My title page contents