Evident! Și ne referim aici la acele carii cunoscute sub numele de „carii de biberon” care afectează copii cu vârsta medie de 3-4 ani, și care sunt foarte frecvente. Deși temporari, dinții de lapte sunt importanți, deoarece asigură faptul că cei permanenți vor ieși corect și vor fi sănătoși.  Așadar, cariile nu țin cont de vârstă și pot afecta inlcusiv primii dinți ai copilului, cei de lapte.

Bebelușii au nevoie de dinți puternici și sănătoși pentru a mesteca mâncarea, pentru a vorbi și pentru a avea un zâmbet frumos. Prin urmare, este esențial să ai grijă de sănătatea orală a copilului tău, pentru a putea avea dinți permanenți sănătoși. Trebuie să știi că o carie de biberon evoluează mult mai rapid, astfel încât, un mic punct pe dinte se poate transforma rapid într-o carie profundă. Iar din acest punct nu mai este decât un pas până la pierderea dintelui.

Astăzi există atâta informație, încât e mai la îndemână să prevenim decât să tratăm. Hai, să descoperim împreună care sunt cauzele care duc la apariția cariilor de biberon, care sunt simptomele, dar mai ales cum putem preveni și trata neplăcuta carie de biberon.

Care sunt cauzele care duc la apariția cariei de biberon?

Există multe cauze care pot provoca acest „sindrom al biberonului”, una dintre cele mai des întâlnite fiind expunerea frecventă și prelungită a dinților copilului la băuturile care conțin zahăr. Caria poate apărea atunci când bebelușul adoarme cu biberonul în guriță, conținând un lichid dulce (lapte, ceai, compot) sau când mama apelează la suzeza înmuiată în ceva dulce, pentru a calma un bebeluș foarte agitat și a-l face să adoarmă mai ușor. Copilul adoarme, iar lichidul din biberon este răspândit în cavitatea bucală, transformându-l astfel într-un excelent mediu de cultură pentru microorganisme acidogene.

Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor, stratul de smalț care acoperă dintele este foarte subțire. Atunci când caria trece de smalț, aceasta pătrunde în dentină (stratul de sub smalț), după care, imediat ajunge la nerv, unde produce durere. Dacă observi un punct mic negru pe suprafața dintelui, acesta nu trebuie subestimat. De fapt e mai mult decât atât, poate fi o carie foarte profundă care încă nu a subminat smalțul și se dezvoltă în profunzime. ​De regulă, caria de biberon afectează adesea incisivii superiori, dar poate apărea și în zone mai puțin vizibile, ca de exemplu în spațiile foarte strâmte dintre dinți.”, explică dr. implantolog Lorelai Nassar.

Un alt factor foarte frecvent constă în trecerea bacteriilor (care cauzează cariile dentare) de la mamă (sau îngrijitor) la nou-născut prin salivă: părinții introduc adesea lingura sau suzeta copilului în propria gură, pentru a o umezi sau curăța, transferând astfel bacteriile către copil.

Cantitatea de fluor pe care o primește bebelușul – un alt factor declanșator al cariei de biberon. Administrarea unei cantități inadecvate de fluor bebelușului poate crește riscul apariției cariei de biberon. Totuși, această condiție poate fi prevenită.

Care sunt simptomele cariei de biberon

​„De cele mai multe ori, caria apare în partea superioară, în apropierea gingiei și arată ca o pigmentație alb-gălbuie a smalțului. Ulterior, se extinde circular pe toate suprafețele dintelui. În multe cazuri, caria evoluează asimptomatic, motiv pentru care părinții amână vizita la medicul stomatolog sau se prezintă prea tarziu, atunci cand copilul deja acuză dureri și o sensibilitate la consumul de lichide reci și la dulciuri, iar în prezența mai multor carii, copilul chiar poate refuza alimentația.”, adaugă dr. Nassar.

Cum tratăm cariile bebelușului?

Tratamentul poate fi preventiv – constând în educarea părinților – și curativ – realizat de medicul stomatolog, iar etapele de tratament vor fi aplicate în funcție de stadiul cariei:

Remineralizarea smalțului – În stadiul de debut al cariei, stomatologul poate aplica dintelui o cantitate mică de fluor, cu o concentrație mică, pentru a remineraliza smalțul dintelui.

Obturația fizionomică – Atunci când caria de biberon a evoluat, simpla reminalizare a smalțului nu mai este suficientă, iar medicul va fi nevoit să efectueze obturația fizionomică de compozit, adică să curețe și să plombeze dintele.

Tratamentul de canal – La fel ca dinții permanenți, și dinții de lapte au rădăcini și nervi. Când caria de biberon a ajuns într-un stadiu foarte avansat, este foarte posibil ca aceasta să compromită nervul și rădăcina. Medicul va recurge imediat la obturație și tratament de canal, pentru a stopa evoluția cariei.

Extracția, ultima soluție – Atunci când dintele de lapte nu mai poate fi tratat și salvat prin metodele menționate  mai sus, extracția rămâne singura soluție. Deși e vorba despre un dinte de lapte, trebuie să știi că extracția sau căderea prematură are consecințe negative în dezvoltarea arcadelor, și chiar în erupția și structura dinților permanenți.

Cum să previi apariția cariei de biberon?

Pentru a reduce riscul de apariție al cariei de biberon, părinții trebuie să conștientizeze factorii favorizanți ce declanșează și amplifică acest tip de carie. De asemenea, este important de reținut că evoluția cariei de biberon este galopantă, iar dințișorii bebelușului pot fi compromiși foarte rapid. Coroana dintelui afectat aproape că dispare și dintele capătă un aspect <retezat>.”, punctează dr. Lorelai Nassar, medic cu o vastă experiență stomatologică.

În plus, dacă ești părinte, ține cont și de următoarele recomandări:

  • Periajul trebuie efectuat imediat ce primul dinte de lapte erupe;
  • Gingiile trebuie curățate chiar dacă ceilalți dințișori nu au erupt încă;
  • Redu pe cât posibil cantitatea de alimente dulci;
  • Folosește biberonul doar pentru a hrăni copilul;
  • Dezinfectează întotdeauna suzeta, înainte dea o introduce în gurița bebelușului;
  • Seara, nu îi oferi copilului biberonul pentru a adormi mai repede și mai ușor;
  • Spală-i dinții în fiecare seară, chiar înainte de culcare;
  • ​Prezintă-te cu bebelușul la clinica de stomatologie, imediat ce primul dințișor a erupt.

 

Te așteptăm să ne faci o vizită împreună cu bebelușul tău! Vino la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!

My title page contents