BENEFICIILE GUTUILOR. UN FRUCT VALOROS, MAI PUȚIN PRIETENOS

Gutuia este un fruct uneori uitat, dar bogat în proprietăți benefice pentru sănătatea noastră. Ajută mai presus de toate inima și intestinul, menținând colesterolul sub control și combate constipația. Dar să vedem care sunt beneficiile gutuilor.

 

Beneficii și remedii naturale

Gutuia este un fruct dulce-acrișor și are multe proprietăți benefice: mare aliat al stomacului și intestinelor, favorizează digestia, datorită acidului malic și are rol laxativ favorizat de conținutul de pectină și fibre care ajută în caz de constipație și de infecții gastro-intestinale. Acidul malic dă acestui fruct și proprietăți antiinflamatorii. Pectina promovează motilitatea intestinală și ajută la controlul colesterolului și al glicemiei, prevenind astfel bolile cardiovasculare și protejând inima. În plus, gutuia are proprietăți emoliente, antibacteriene, consolidează sistemul imunitar și este utilă în cazul anemiei.

Beneficiile gutuilor asupra pielii

Mucilagiul, conținut de semințe, hidratează pielea și previne ridurile. Fructul este de asemenea, bogat în minerale și vitamine: A, B, C și PP. Conține puțin zahăr și are un conținut scăzut de calorii: 26 de calorii la 100 de grame de produs. Prin urmare, este potrivit pentru cei care doresc să piardă din greutate și pentru cei care suferă de diabet zaharat .

Gustul acru al gutuii este dat de acidul malic, în timp ce taninurile accentuează amărăciunea. Există două soiuri principale: maliforme (în formă de măr) și piriform (în formă de pară): ambele mature între lunile septembrie și octombrie.

Proprietățile și beneficiile gutuilor

Ajută sistemul digestiv și luptă împotriva constipației

Gutuia este un aliat al stomacului și intestinului. Dacă sunt consumate crude, gutuile au un efect astringent în caz de vărsături sau diaree, și acțiune anti-inflamatoare de-a lungul sistemului digestiv, ajutând în caz de colită. Pulpa este utilă în caz de inapetență, deoarece stimulează apetitul. Acidul malic ajută digestia, iar taninurile protejează mucoasa intestinală care efectuează o acțiune antiseptică și combate microbii și bacteriile adesea prezente în cazurile de diaree. În plus, împreună cu fibrele, taninurile au un efect laxativ. Pectina, în loc să contribuie la restabilirea motilității – Motilitatea reprezintă în biologie abilitatea (capacitatea) celulelor, organelor (cu mușchi netezi) etc. de a se contracta și a se relaxa în mod activ (singure) – intestinale, favorizează evacuarea: în aceste cazuri, gutuile vor funcționa cel mai bine dacă sunt consumate fierte.

Antiinflamator natural

Gutuia, dacă este consumată ca atare, are o acțiune antiinflamatorie asupra tractului gastro-intestinal.

Întărește sistemul imunitar și luptă împotriva oboselii

Bogată în vitamine, în special în vitamina C, gutuia ajută la întărirea întărirea sistemului imunitar în timpul perioadelor reci. Sucul este excelent în cazul unei răceli, în timp ce semințele sunt un mare ajutor împotriva tusei. Pune-le la macerat în apă fierbinte, timp de cel puțin 5 minute, apoi filtrează și adaugă puțină miere. Gutuia este, de asemenea, un excelent remediu împotriva oboselii sau a asteniei și ca tonic ideal în perioada de după gripă.

Antioxidant

Gutuia conține vitamina C, acid cafeic, acid clorogenic și quercetin, toate elementele care îl fac un fruct cu o putere antioxidantă eficientă împotriva îmbătrânirii. Contracarează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi asupra celulelor.

Împiedică cancerul de colon și eliberează organismul de toxine

Acțiunea antioxidantă a gutuilor ajută, de asemenea, la prevenirea tumorilor. Polifenolii conținuți în gutuie induc sinteza unei enzime de detoxifiere care protejează de cancer la colon. Deoarece elimină rapid toxinele din corpul nostru, efectuând, de asemenea, o acțiune de detoxifiere și purificare.

 

 

 

My title page contents