Castanele – fructe de toamnă cu multe proprietăți și beneficii

Castanele - fructe de toamnă cu multe proprietăți și beneficii

Castanele sunt fructe de toamnă la fel de iubite ca și anotimpul în care se coc. Castanele sunt cel mai cunoscute sub forma coaptă, al căror miros te cucerește instant. Dar există multe rețete, atât dulci, cât și sărate cu care acest fruct de toamnă ne poate încânta simțurile. În plus, castanele au multe proprietăți nutritive care le fac un aliat excelent pentru sănătatea noastră. Și încă ceva: este vorba despre castanele comestibile, nu de cele sălbatice.

Pe vremuri, castanele erau numite „pâinea săracilor”, deoarece reprezentau o sursă importantă de hrană pentru cei care nu aveau resurse financiare mari. Din pulpa lor se obținea făină de castane, care era folosită în bucătărie în numeroase rețete. Astăzi, această făină este mult mai puțin folosită dar, pe de altă parte, consumul de castane a crescut. Acestea sunt gătite în diferite moduri și consumate atât ca aperitiv, cât și ca desert.

Pe lângă faptul că este fragedă și foarte gustoasă, pulpa lor are proprietăți energetice și hrănitoare extraordinare. Este bogată în carbohidrați complecși, fibre, proteine, minerale, nu conține colesterol și este o sursă bună de vitamina B. Din aceste motive, castanele sunt un aliat excelent pentru sănătate și nu trebuie să lipsească niciodată de pe mesele noastre în sezonul de toamnă.

Castanele au multe proprietăți și beneficii nutriționale

Sunt bogate în fibre și minerale, au un aport caloric ridicat (aproximativ 287 de calorii la 100 de grame de fruct). Să descoperim împreună câteva dintre proprietățile acestui fruct foarte prețios:

  • carbohidrați complecși (amidon)
  • proteine
  • saruri minerale
  • vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B6, B12, C și D)
  • aminoacizi
  • potasiu
  • fosfor
  • sulf
  • sodiu
  • magneziu
  • calciu

Compoziția castanei este formată în proporție de aproximativ 50% din apă, în timp ce jumătatea rămasă este formată din carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre și cenușă. De asemenea, acestea conțin minerale, inclusiv potasiu, utile pentru activtatea musculară; fosfor, important pentru țesuturile nervoase; sulf, funcțional pentru întărirea oaselor; magneziu, excelent echilibrant al dispoziției; sodiu, fier, calciu, zinc, cupru și mangan.

Castanele te pot ajuta să combați stările de slăbiciune fizică și psihică, datorită prezenței carbohidraților și a sărurilor minerale. O jumătate de kilogram de castane poate fi comparată cu o farfurie de paste pentru aportul caloric și de carbohidrați. Singura diferență este că aceste fructe nu conțin gluten și, de aceea, pot fi consumate și de cei afectați de boala celiacă. În plus, sunt o alternativă valabilă pentru persoanele alergice la laptele de vacă și lactoză.

Castanele și rolul lor pentru sănătate. De ce să mănânci castane?

Contracarează colesterolul

Neconținând în mod natural colesterol, castanele pot fi consumate și în caz de hipercolesterolemie. Grăsimile vegetale nesaturate, în special acizii oleic și linoleic prezenți dn plin în castane, împreună cu fibrele, ajută la curățarea sângelui de excesul de colesterol. Prin urmare, castanele sunt importante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Pot înlocui cerealele

Fiind bogate în carbohidrați complecși, castanele pot fi o alternativă valabilă în caz de intoleranță la cereale, întrucât acoperă complet partea carbohidrată a mesei.

Ajută memoria

Castanele sunt bogate în fosfor, un aliat natural pentru buna funcționare a sistemului nervos și a memoriei. Sunt de ajutor împotriva oboselii psihofizice.

Importante în sarcină

Pulpa castanului conține acid folic, o substanță care ajută la prevenirea unor malformații ale fătului, motiv pentru care acest fruct de toamnă poate fi recomandat in alimentația gravidelor.

Sunt o sursă grozavă de energie

Sunt un aliment deosebit de potrivit pentru cei care practică sport, deoarece favorizează activitatea mușchilor și stimulează circulația sângelui. După o repriză de alergare sau o oră de sport la sală, consumul a câtorva castane ajută la restabilirea echilibrului mineral corect al organismului. Aduc un aport de alanină, arginina, acizi aspartic și glutamic, aminoacizi, elemente esențiale pentru bunăstarea tuturor țesuturilor, de la piele la mușchi, până la fibrele nervoase.

Sunt indicate și celor care trebuie să facă față unei convalescențe și în caz de febră și dureri reumatice. De fapt, ele posedă calități antiinflamatorii; din frunzele plantei, in schimb, se pot obtine decocturi care dau rezultate bune în caz de răceală.

Ajută tranzitul intestinal

Aportul bun de fibre pe care îl au castanele le face potrivite pentru constipație, deoarece ajută la reglarea intestinului. Cu toate acestea, cel mai bine este să eviți să le consumi crude, deoarece pot fi iritante.

Sunt bune pentru tractul respirator

Ingredientele active continute in frunze si in scoarta sunt un panaceu pentru combaterea tusei si dezinfectarea cailor respiratorii. Pentru a exploata toate proprietățile benefice este suficient să pregătiți o infuzie care poate fi refolosită și ca tonic astringent al pielii.

Contraindicații ale castanelor

În ciuda faptului că aceste fructe de toamnă sunt considerate o mică comoară pentru sănătatea noastră, castanele rămân un fruct greu de digerat. Motivul? Conținutul lor ridicat de amidon. În plus, castanele nu sunt recomandate celor care suferă de colită, aerofagie, diabet, obezitate și boli legate de ficat. Un alt aspect este că, în timpul gătirii, o parte din amidon se transformă în zaharuri simple. Pe de o parte, acest lucru face ca fructele să fie mai dulci, în timp ce, pe de altă parte, acestea devin mai puțin potrivite pentru cei care trebuie să urmeze o dietă hipoglicemiantă.

Aportul lor caloric variază în funcție de metoda de gătit:

  • crude furnizează aproximativ 200 de calorii la 100 g de fruct. Atenție însă: dacă sunt consumate crude, castanele pot provoca probleme intestinale precum indigestie sau gastrită);
  • fierte (cel mai bun tip de gătit) oferă 130 de calorii la 100 de grame de fruct;
  • prăjite oferă 245 de calorii la 100 de grame de fruct;
  • uscate furnizează 370 de calorii la 100 de grame.
My title page contents