Cât trebuie să fie glicemia normală. Valori diferite pentru situații diferite

O valoare crescută a glicemiei la o persoană sănătoasă poate însemna diagnostic de diabet. O glicemie crescută la un diabetic înseamnă risc de complicații cardiovasculare, renale sau oculare.

În ultimii ani s-a constatat o creștere alarmantă a cazurilor de diabet, atât la adulți cât și la copii. În aceste condiții este important de știut cât trebuie să fie glicemia normală, pentru a fi luate măsuri urgente în cazul în care aceasta crește sau scade periculos de mult.

Glicemia este determinată de concentrația de glucoză prezentă în sânge. Glucoza, la rândul ei, rezultă din procesul metabolic efectuat de organism prin digerarea alimentelor ce conțin carbohidrați. Cât trebuie să fie glicemia normală? Depinde despre cine vorbim. Dacă este o persoană sănătoasă sau una care suferă de diabet. O valoare crescută a glicemiei la o persoană sănătoasă poate însemna diagnostic de diabet. O glicemie crescută la un diabetic înseamnă risc de complicații cardiovasculare, renale sau oculare. O glicemie scăzută la un diabetic (hipoglicemie) îl poate duce pe acesta în comă.

Cât trebuie să fie glicemia normală

Ei bine, o valoare normală a glicemiei diferă de la om la om. Cu toate acestea, specialiștii au stabilit anumite limite, în funcție de boala de care suferă o persoană și chiar de vârsta acesteia. Este important de menționat faptul că nivelul glicemiei diferă și în funcție de unii parametri. Astfel, măsurată dimineața, pe stomacul gol (după un repaos alimentar de opt ore), glicemia normală a unei persoane sănătoase trebuie să aibă o valoare cuprinsă între 70 și 100 mg/dl. După servirea mesei, glicemia crește până la maxim 140 mg/dl, iar în următoarele două ore scade din nou sub 100 mg/dl. Atunci când glicemia nu scade sub 125 mg/dl se consideră că respectiva persoană este hiperglicemică, și cel mai probabil suferă de diabet. Cum spuneam, nici scăderea valorii glicemiei la valori prea joase nu este un lucru bun. Atunci când aceasta ajunge sub 70 mg/dl se consideră că respectiva persoană este în hipoglicemie. Iar hipoglicemia se manifestă prin:
senzație acută de slăbiciune;
foame bruscă;
stare de agitație;
greață;
tremurături;
furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor;
stare de leșin.

Diabeticii au alți parametri

În cazul persoanelor care suferă de diabet, nivelul glicemiei diferă mult înainte și după masă. Chiar și alimentele consumate o pot influența. O creștere a acesteia, după masă, de la 150 mg/dl la 200 mg/dl este considerată normală, însă recomandarea este să fie menținută la o valoare de 180 mg/dl. Deasemenea, înainte de culcare, glicemia unei persoane cu diabet ar trebui să se situeze între 100 și 140 mg/dl.

Glicemia în diabetul gestațional

Diabetul gestațional poate apărea în trimestrul doi sau trei de sarcină, din cauza secretării insuficiente de insulină a pancreasului. Chiar dacă gravida nu prezintă niciun factor de risc pentru declanșarea diabetului gestațional, se recomandă efectuarea testului de toleranță la glucoză, oricând între săptămânile 24 și 28 de sarcină. În cadrul acestui test, valorile considerate normale sunt 92 mg/dl pe nemâncate, 180 mg/dl la o oră după masă și 153 mg/dl la două ore după masă. O singură valoare glicemică ce depășește aceste praguri atrage diagnosticul de diabet gestațional.

My title page contents