Ce este empatia? Cum crești un copil empatic și bun?

Vrei să știi ce este empatia? Empatia este abilitatea de a înțelege starea emoțională a celuilalt sau de a se identifica cu situația cu care se confruntă celălalt. Conform Wikipedia, Empatia (din greaca veche ἐνîn, în interior și πάθoςsuferință, ceea ce suferi) este capacitatea de a recunoaște și, într-o oarecare măsură, de împărtăși sentimentele (cum ar fi tristețea sau fericirea) care sunt experimentate de către o altă ființă, chiar dacă aceasta nu le exprimă explicit. O persoană are nevoie să aibă un anumit grad de empatie înainte de a putea să fie capabil să simtă compasiune.

Ce este empatia? De ce este important să le-o dezvolți copiilor? 

Mulți cercetători consideră că un copil care manifestă un grad mare de empatie nu are tendința de a manifesta un comportament agresiv și antisocial (ex. Intimidarea unui coleg), în favoarea comportamentelor pozitive: sărirea în ajutor și manifestarea înțelegerii față de problema semenului.

 

Ce este empatia? Ce permite să se dezvolte empatia?

Dezvoltarea capacității empatice începe încă din copilărie, prin mediul familial. Empatia la copii este modelată de adulții care au grijă de ei. Când părintele îi oferă dragoste, atenție și grijă, satisfacerea nevoilor de bază ale copilului și oferă oportunități copilului să-și exprime emoțiile, el îi predă totodată acestuia lecția empatiei.

Datorită acestor relații, copiii învață și își dezvoltă capacitatea de a empatiza cu ceilalți și de a-și exprima afecțiunea și atenția față de cei din jurul lor. Pe de altă parte, în cazul în care nu sunt îndeplinite cele de mai sus, sau o relație de atașament sănătos nu este stabilită între părinți și copii, copiii devin „mai predispuși să fie insensibili la nevoile altora“, și de a dezvolta un agresiv sau non-sociale. Ce nu primesc, nu pot oferi, cam așa.

 

Copiii au nevoie de emoții: să le simtă, să le împărtășească

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-i învățăm pe copiii noștri este educația emoțională „, spune Erik Fisher, un psiholog din Atlanta, în cadrul unui material difuzat de CNN. „Copiii nu sunt, de obicei, instruiți cum să se ocupe de emoțiile lor și, în special, cum să se înțeleagă cu oamenii din jur”, continuă Fisher.

 

Potrivit unui studiu american de la Universitatea din Michigan, care a analizat sentimentul empatiei la aproape 14 mii de studenți, a arătat că studenții de azi sunt cu 40% mai puțin empatici decât au fost acum 30 de ani.

 

Dar de ce? Probabil este o vină a multor tehnologii și a noilor modalități de comunicare, spune psihologul Michele Bomba, care a inventat termenul de sindrom „selfie”.

 

După cum explică psihologul, copiii de astăzi sunt din ce în ce conectați la aparatura tehnică. Prin urmare, cum să învețe aceștia empatia în fața unui ecran? „Societatea de azi se concentrează prea mult asupra rezultatelor școlare și nu suficient pe dezvoltarea socială și emoțională a copiilor. Empatia nu numai că-i face pe copii mai fericiți, ci ajută la dezvoltarea relațiilor personale și profesionale care sunt esențiale pentru succes.”

 

Ce este empatia? Cum îți poți ajuta copilul să fie mai empatic?

Empatia poate fi predată și dezvoltată la copii. Profitând de cei mai empatici copii (ai altora), dar și de cei mai reticenți. Iată câteva sfaturi practice pentru dezvoltarea empatiei în cazul copiilor:

 

1. Vorbește cu copiii despre sentimente

Psihologii spun că, de obicei, părinții au tendința de a vorbi mai mult despre sentimente cu fetele. Însă nici băieții nu ar trebui neglijați. Părinții vorbesc despre emoții cu fetele, de obicei și despre consecințele acțiunilor asupra bărbaților. Cu toate acestea, părinții riscă să creeze un decalaj între bărbați și femei, care poate fi observat încă de la grădiniță.

 

2. Găsiți deviza familiei 

 Ce valori vreți să le transmiteți copiilor voștri? Creați o deviză de familie, pe care apoi să o transmiteți copiilor voștri. De exemplu, ar putea fi „pe noi ne chemă Popescu și îi ajutăm pe alți oameni”.

 

3. Fiți voi un bun exemplu 

Dacă noi nici nu am auzit de empatie, iar de pus în practică nici atât, cum ne putem aștepta ca ai noștri copii să învețe și să aplice empatia? Prin urmare, și de această dată este nevoie să fim noi primul exemplu. De multe ori e suficient să vadă comportamentul nostru, pentru ca apoi să realizăm că nu doar au înțeles singuri, ba chiar au și pus în practică mai bine decât ne așteptam.

 

4. Pune-te în pielea celuilalt 

 Noi îi ajutăm pe copiii noștri să se identifice cu ceilalți. Cum?  Întrebându-i cum ar fi dacă li s-ar întâmpla lor ceea ce a pățit prietenul lor. Sau cum cred că se simte prietenul lor într-o situație anume. Ușor- ușor, acest exercițiu va da roade.

5. Fiți buni în viața de zi cu zi 

Urmați sfatul „de două ori pe zi”: în fiecare zi trebuie să spunem sau să facem cel puțin două lucruri bune pentru cineva.

Multe alte sfaturi și idei despre cum să-i cultivi și dezvolți empatia copilului tău găsești aici!

My title page contents