Ce faci când vezi că un părinte își bate copilul? Cum poți interveni

O întrebare la care mulți nu vor ști să răspundă: ce faci când vezi că un părinte își bate copilul?

O întrebare la care mulți nu vor ști să răspundă: ce faci când vezi că un părinte își bate copilul? Este o situație dificilă sau aproape imposibil de gestionat de către un străin. Și totuși, ce e bine să facem dacă suntem martorii unei astfel de agresiuni?

 

Să zicem că ești într-un magazin. Sau în parc. Ori pe stradă. Poate ești chiar acasă și auzi țipetele disperate ale copilului din apartamentul vecin, dar și palmele și înjurăturile părintelui. Ce faci când vezi că un părinte își bate copilul? Mergi la el și îl apostrofezi? Îi faci morală în gura mare sperând să te susțină și să ți se alăture și alte persoane indignate? Filmezi scena și o postezi pe Facebook având nădejdea că imaginile vor ajunge cumva la cei de la Protecția Copilului și se vor autosesiza? Suni la 112? Sau îți vezi de drum ori de treburile tale, chiar dacă ai inima strânsă, pentru că nimeni nu are dreptul să intervină în ”problemele” de familie ale altcuiva? Mai ales dacă este un străin.

Violența e la cote alarmante

Care este amploarea fenomenului în țara noastră? Statisticile nu arată deloc bine, numărul copiilor abuzați crescând în fiecare an. Și, în peste 90% dintre cazuri, abuzurile se petrec în familie sau în cercul de încredere al copilului. Ceea ce este foarte grav. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție, în anul 2010 au fost înregistrate 11.200 de cazuri de violență împotriva copiilor.

Cinci ani mai târziu, în 2015, numărul acestora ajungea la peste 13.500, în 2016 la peste 14.000, iar numai în primele șase luni ale anului trecut erau înregistrate deja 7.600 de cazuri. Și vorbim numai despre cazuri raportate… Deși fenomenul de violență împotriva copiilor este prezent la scară largă în țara noastră, el rămâne în mare parte invizibil. Câtă vreme fiecare își va vedea de viața lui și va alege să întoarcă privirea de la asemenea orori, statisticile nu vor arăta nici pe departe realitatea. Și, mai grav, ea va continua să existe.

Ce faci când vezi că un părinte își bate copilul?

În mod categoric, legislația românească interzice orice formă de violență asupra copilului (Legea 272/2004). Potrivit acesteia, pedepsele corporale, umilirea și privarea de drepturi de orice fel sunt ilegale. Așadar, iată ce ai de făcut atunci când ești martorul comiterii unui act de violență împotriva unui copil, indiferent dacă este vorba despre unul cunoscut sau unul străin. În primul rând este necesar să evaluezi rapid situația și să stabilești dacă agresiunea îi poate provoca traume grave copilului sau chiar are viața în pericol.
Dacă ești martorul unei corecții abuzive a părintelui asupra copilului – fizică sau emoțională – este de preferat să fie evitată o confruntare directă. Este riscant să îi ceri părintelui să-și controleze comportamentul, pentru că el ar putea deveni și mai agresiv. Față de copil sau față de tine.

O atitudine cu mai mari șanse de reușită este aceea în care încerci să îți manifești sprijinul față de părinte. Îi poți spune că și tu întâmpini dificultăți cu propriul copil, dar că ai găsit metode mai eficiente decât smucitul, zgâlțâitul, trasul de păr, amenințările și jignirile. Pe un ton prietenos, complice, oferă-te să îi vorbești despre metoda ta. Această abordare îl va face pe părinte să se simtă înțeles și pot crește șansele ca el să-și corecteze ulterior comportamentul.

Alertează autoritățile

În cazul în care agresiunea pune în pericol viața copilului, apelează serviciul de urgență 112. Poți filma sau fotografia, dar NU pentru a posta pe rețele de socializare. Dacă faci acest lucru încalci dreptul copilului la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale. Ceea ce este o infracțiune. Imaginile le poți pune doar la dispoziția autorităților, spre informare, împreună cu declarația ta în calitate de martor.

My title page contents