Cum să menții în bună stare mașina de spălat rufe

Pentru a preîntâmpina cât mai multe dintre defecțiunile care pot surveni, dar și pentru a menține calitatea mașinii de spălat, este recomandat ca periodic să intervenim asupra acesteia pentru a o păstra ca nouă pentru mai mult timp.

Mașina de spălat este unul dintre cele mai folosite electrocasnice din locuință iar dacă ai și copii mici probabil că o folosești zilnic, poate chiar de mai multe ori pe zi. Cu timpul, mașina de spălat va întâmpina probleme cu depunerile de calcar, mucegai sau praf care vor duce la reducerea calității funcționării acesteia.  Proiectate să dureze mulți ani dar și cu puțin ajutor din partea ta, vor reprezenta o investiție bine făcută.

Înainte de toate trebuie să te asiguri că buzunarele hainelor sunt goale dar și să ai grijă să nu încarci mașina până la refuz pentru că, supraîncărcată, aceasta nu va mai curăța hainele la fel de bine.

1. Păstrează mașina de spălat curată

Mașina de spălat acumulează depuneri de murdărie și praf atât din interior odată cu punerea în funcțiune cât și din exterior. Praful, în mod special dacă se depinde pe tambur sau pe componentele interne ale mașinii, în contact cu apa poate forma un amestec care penetrează fibrele hainelor. Șterge mașina de spălat cu o cârpă umedă o dată la o săptămână, două. De asemenea trebuie curățate ușa și inelul din plastic care o înconjoară.

2. Menține curată caseta pentru detergent

Este recomandat să cureți periodic caseta pentru detergenți deoarece, chiar și aici, se poate dezvolta mucegai pe lângă punctele negre de praf și reziduu de detergent care se formează în prezența umezelii. Odată intrate în circuitul de spălare acestea vor afecta atât componentele mașinii de spălat cât și țesăturile. Acest sertar poate fi ușor scos și curățat cu săpun și apă călduță, deci, o dată pe lună alocă zece minute acestei sarcini.

3. O dată pe lună alocă timp îndepărtării calcarului

Se recomandă curățarea periodică a componentelor cheie ale mașinii de spălat. Deoarece depunerile de calcar sunt adesea întâlnite, Sano a creat Anti Kalk Mașina de Spălat, formula perfectă care îndepărtează în întregime depunerile de calcar acumulate pe elementele de încălzire, articulații, cuvă, conducte, componente din plastic, cauciuc și de pe celelalte accesorii predispuse acumulării de calcar.

Folosit lunar, produsul asigură o întreținere periodică şi economică a mașinii de spălat, îi prelungește durata de viață, îmbunătățește procesul spălării și previne coroziunea.  Îmbunătățește procedeul spălării și aduce economii de energie, prin păstrarea curată a elementelor de încălzire ale mașinii. Turnați întreg conținutul sticlei în compartimentul de detergent al mașinii de spălat. Activați cel mai scurt ciclu de spălare. Nu este necesară o clătire ulterioară. Mașina de spălat poate fi folosită imediat după ce procedeul de spălare s-a terminat.

4. Curățarea filtrului

Dacă la finalul ciclului de spălare hainele sunt murdare, cu miros neplăcut sau dacă mașina de spălat dă semne că nu ar funcționa bine află că nu este necesară o vizită din partea tehnicianului ci doar o simplă curățare a filtrului blocat. De obicei, acesta este plasat în partea de jos fie în zona frontală sau în lateralele mașinii de spălat și poate fi accesat ușor deoarece este prevăzut cu un mic capac. Este suficient să deschizi capacul și să deșurubezi filtrul pentru a-l mânui mai bine; de cele mai multe ori când scoți filtrul mașina vă evacua și o cantitate mică de apă, rămasă de la spălarea anterioară. Cel mai des acesta se înfundă din cauza reziduurilor de detergent, firelor de păr,  elasticelor din plastic sau chiar al banilor. Clătește filtrul sub jet de apă caldă și îl poți plasa la loc, curat; este recomandat să repeți acest procedeu o dată la trei luni, chiar dacă nu constați vreo problemă la calitatea spălării.

5. De ce au hainele un miros neplăcut deși sunt proaspăt spălate?

Mirosul neplăcut al hainelor de după spălare indică cel mai adesea un filtru blocat însă acumularea de bacterii și mucegai pot reprezenta de asemenea un factor. Pentru îndepărtarea mucegaiului dar și a mirosurilor neplăcute pornește mașina neîncărcată și setează programul de prespălare iar în compartimentul de detergent pune jumătate de pahar de oțet. De asemenea curăță regulat cauciucul din zona tamburului deoarece acest pas previne acumularea de bacterii. Un sfat de urmat ar fi ca între folosiri, să lași ușa mașinii de spălat deschisă – astfel tamburul va fi bine ventilat.

 

 

*Sursa imaginii: Freepika, tookapic Pixabay

My title page contents