O echipa de liceeni din Bucuresti a proiectat un sistem independent hidraulic de ridicare a automobilului care ar scuti soferii de mult timp si efort la inlocuirea pneurilor, in cazul unei pene. Ideea apartine elevilor de la Colegiul Tehnic Mecanic Grivita din Bucuresti si a fost desemnata castigatoare in cadrul unei competitii de proiecte de business in domeniul auto.

 

Competitia face parte din proiectul Skills for the Future, derulat de Junior Achievement (JA) Romania cu sprijinul Hyundai Auto Romania, ce isi propune sa inspire tinerii sa se orienteze catre cariere in domeniul STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) si sa-i ajute sa dobandeasca competentele necesare pe piata muncii in aceasta industrie.

„Cea mai mare provocare a fost sa gasim solutii pentru realizarea machetei, ca sa putem demonstra utilitatea si functionalitatea sistemului. Competitia ne-a unit ca si colectiv, elevi si profesori, si avem satisfactia ca am invatat sa facem un plan de afaceri, lucru care cu siguranta ne va ajuta pe viitor si chiar ne gandim serios sa ne deschidem un business plecand de la specializarea noastra”, a spus Daniel Maftei, elev la Colegiul Tehnic Mecanic Grivita.

Pe parcursul anului, elevi din zece licee cu profil tehnic au beneficiat de vizitele consultantilor voluntari, au conceput idei de business si au simulat  crearea unor start-up-uri. Sustinuti de mentori din Hyundai, JA Romania si de profesori, ei au dezvoltat produse si servicii in domeniul industriei auto si au invatat cum sa transforme idei in propuneri de afaceri viabile.

Competitia a avut scopul de a imbunatati experienta liceenilor prin  derularea unor activitati practice, care sa-i ajute sa dobandeasca abilitati antreprenoriale, sa exerseze lucrul in echipa si sa abordeze intr-un mod creativ si inedit oportunitatile din domeniul auto.

Echipa finalista va reprezenta Romania la finala europeana Skills for the Future, ce va avea loc in Praga, Cehia, in luna iunie. De asemenea, ea va fi premiata in cadrul galei Business Hall of Fame, un eveniment prestigios, marca JA Romania, ce premiaza contributia unor lideri, manageri sau antreprenori, la dezvoltarea economica si sociala a comunitatii.

Proiectul face parte din programul de responsabilitate sociala „Hyundai Skills for the Future”, demarat de Hyundai Motor Europa in parteneriat cu organizatia JA-YE Europe. Anul acesta, in program au participat elevi de liceu din 15 tari. In cadrul programului, Hyundai doneaza anual liceelor cate un automobil pentru activitatile practice din laboratoare. Anul acesta, masina a fost oferita in urma unei competitii desfasurate la nivel european, la care au participat peste 30 de licee din 15 tari si a fost castigata de Colegiului Tehnic Mecanic Grivita.

In anul scolar 2013-2014, Skills for the Future a implicat 4.400 de elevi din peste 100 de scoli si licee vocationale. Numarul participantilor a crescut de la 1.000 in 2012, la 5.400 in anul 2015. Hyundai Motor Europe, care sustine programul la nivel european, pune accent pe scolile vocationale pentru ca acestea pregatesc adesea elevii pentru locuri de munca, iar programul Skills for the Future urmareste sa aduca impreuna industria si educatia pentru a asigura ca scolile pregatesc eficient elevii pentru piata muncii.

My title page contents