Cei mici sunt campioni absoluți la căzături. Coate zdrelite, genunchi rupți, cucuie la cap...

Cei mici sunt campioni absoluți la căzături. Coate zdrelite, genunchi rupți, cucuie la cap… Cum trebuie să reacționezi când copilul se lovește? Întâi de toate să-ți păstrezi calmul!

 

Un părinte agitat, care țipă și se precipită, îi face copilului și mai mult rău. După ce că este oricum speriat, numai o mamă intrată în panică îi mai lipsește… Dacă se va întâmpla, nu o să-ți spună nimeni cum să reacționezi când copilul se lovește. De aceea este mai bine să citești acum, să te informezi și să ții minte. Și să fii pregătită să aplici atunci când va fi nevoie.

Cum trebuie să reacționezi când copilul se lovește

Indiferent cât de mic sau de mare este ”accidentul”, păstrează-ți rațiunea și sângele rece. Nu dramatiza, făcând din țânțar – armăsar și dând o și mai mare amploare situației. Dar nici nu subestima. Așadar fără ”Aoleu, vai de capul meeeu! Ce mă faaac?!” sau ”Lasă că pupă mami și trece!”. Sau – și mai rău – să râzi de el ori să îl cerți. Cel mai corect este ca, păstrând un ton calm, să îi explici copilului ce i s-a întâmplat. Și ce urmează să faci.

Dezinfectezi, bandajezi

Care-va-să-zică de la atâta alergat, a căzut și s-a ales cu o julitură de toată frumusețea. Primul lucru pe care îl ai de făcut este să cureți bine rana cu apă oxigenată, Betadină sau chiar apă și săpun. Nu altceva! Nu spirt, nu Rivanol. Chiar dacă rana nu este foarte gravă, e bine să o acoperi cu un pansament steril și cu un bandaj adeziv. Iar această operațiune de curățare și dezinfectare va trebui repetată zilnic, până la completa vindecare.

În cazul în care rana (mai ales dacă este vorba de o tăietură!) sângerează puternic, realizează un bandaj mai strâns sau oprește sângerarea prin compresie. Mergi imediat la cea mai apropiată unitate sanitară. Fii atentă la strânsoarea bandajului, nu trebuie ca mâna sau piciorul să se răcească și învinețească!

Imobilizează și fugi la spital

Dacă julitura e un fleac, o fractură e treabă serioasă… Înseamnă că și căzătura a fost una zdravănă. Bineînțeles că va trebui să fugi cu piciul la cel mai apropiat spital. Dar mai întâi imobilizează mâna sau piciorul fracturat.

Cum atele sigur că nu ai, folosește două bețe, două crengi sau chiar două linguri de lemn. Înfășoară cu tifon sau cu ce ai laîndemână (eșarfă, fular etc). Când îl transporți către spital ai grijă ca membrul fracturat să nu atârne. Și, cum spuneam la începutul articolului de față, păstrează-ți calmul. Da, e greu, știm. Dar cui folosește agitația ta?

My title page contents