Calitatea aerului din casă este la fel de importantă ca cea de afară.

Când vorbim despre poluare, în mod automat ne gândim la aerul de afară. Arătăm cu degetul spre factorii poluanți din aer, apă și sol, dar nu ne gândim că ei pot exista și în propria locuință. În aerul din ea. Pentru că și calitatea aerului din casă este la fel de importantă ca cea de afară.

 

Poluanții din interior ar trebui să ne preocupe la fel de mult precum cei din exterior. Calitatea aerului din casă este vitală – și ea – pentru viața noastră de zi cu zi și pentru sănătate. Am putea spune că este chiar mai importantă decât cea a aerului de afară, dat fiind că probabil aici petrecem mai mult timp.

Calitatea aerului din casă și poluanții

Aerul de interior are și el niște standarde de calitate și clasificări. Numai că nu multe persoane sunt interesate de acest aspect sau nu îl iau în considerare. Poate doar cei care au probleme respiratorii cronice, pentru că în cazul lor calitatea aerului din casă are o influență covârșitoare asupra stării lor generale.
De cele mai multe ori nici măcar nu ne dăm seama care sunt factorii care pot polua aerul din locuință. Sunt atât de banali încât trec neobservați. Sunt gazele, substanțele chimice pentru curățenie, detergenții, solvenții, fumul de țigară… Așa că nu te mai mira de ce uneori te doare capul, de ce ai ochii iritați, te simți obosită sau ai dezvoltat o alergie. Și astea sunt cazurile simple… Atunci când poluanții sunt dintre cei foarte agresivi, se poate vorbi de probleme de sănătate pe termen lung și chiar de temutul cancer.

Sănătatea este în pericol

Adevărul este că nu poți trăi fără gaze, fără produse de curățenie sau detergenți. Ar fi exagerat – de fapt de-a dreptul imposibil – să renunți la ele. La fumul de țigară, în schimb, poți renunța. Bun, și ce facem în această situație? Care este soluția? Un sistem de ventilație a aerului te poate scăpa de multe… dureri de cap, la figurat dar și la propriu. Aerul curat din casă poate preveni și unul dintre marile pericole ce îi sunt atribuite calității sale necorespunzătoare: astmul.

Principalii poluanți ai aerului din casă

Fumul ar fi cel dintâi. Și nu numai cel de țigară. Fumul, în general, poate agrava simptomele bolnavilor de astm, poate crește riscurile de infecții ale urechii la copii și riscurile de moarte subită la bebeluși. Foarte periculoși sunt și poluanții de combustie, precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot. Aceștia provin din materiale sau aparate de ardere a combustibililor necorespunzătoare. Ne referim la sobele cu lemne sau gaz, arzătoarele electrice, uscătoarele sau chiar șemineele.

Monoxid și dioxid

Monoxidul de carbon este un gaz incolor și inodor care nu este ușor de detectat de simțurile umane și interferează cu eliberarea de oxigen în întregul corp. Monoxidul de carbon provoacă dureri de cap, amețeli, slăbiciune și greață. În cantități mari poate provoca decesul.
Dioxidul de azot este, de asemenea, un gaz incolor și inodor. Acesta provoacă iritații ale ochilor, nasului și gâtului, dificultăți de respirație (până la lipsa ei) și un risc crescut de infecții respiratorii. Ce poți să faci pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casă? Așa cum afirmam și mai sus, montarea unui sistem de ventilație este cea mai bună și mai sigură opțiune. Acesta reduce semnificativ poluanții, toxinele și alergenii și îmbunătățește considerabil calitatea aerului din interior.

My title page contents