Keukenhof - cea mai mare grădină de primăvară din lume

Știi unde se află Keukenhof – cea mai mare grădină de primăvară din întreaga lume? În Olanda. Aici, ne asigură Mădălina Isar, este locul unde primăvara este celebrată cel mai frumos din lume. Din martie și până în mai, în multe orașe și sate din Țara Lalelelor se desfășoară cele mai lungi parade și expoziții de flori parfumate și colorate.

 

Parada Bloemencorso pornește în fiecare an din celebrul Parc Keukenhof și continuă cu alte orașe și sate pitorești, precum Zundert, Lisse, Utrecht și Haarlem, fiind unul dintre cele mai populare și interesante evenimente, ce adună peste 1 milion de participanți cu fiecare ediție.

Mii și milioane de flori în Keukenhof – cea mai mare grădină de primăvară

Pe toate câmpurile Olandei înfloresc lalele, maci, dalii, lavandă, zambile, gladiole, brândușe, ghiocei sau narcise, printre morile de vânt din lemn sau canalele șerpuitoare, compunând cel mai frumos tablou cromatic pe care îl poți surprinde în această primăvară.

 

Mii și milioane de flori în  Keukenhof - cea mai mare grădină de primăvară 

Mii și milioane de flori în Keukenhof – cea mai mare grădină de primăvară

 

”Flower Power” în Grădina Keukenhof

Keukenhof se află în orășelul Lisse, la circa 40 de minute distanță de Amsterdam și Haga, fiind deschisă doar în perioada primăverii: între jumătatea lunii martie și finalul lunii mai (data variază de la an la an). Aflat deja la a-70 a ediție, evenimentul marchează deschiderea primăverii în cel mai parfumat mod cu putință.

 

”Flower Power” în Grădina Keukenhof

”Flower Power” în Grădina Keukenhof

 

Keukenhof este considerată a fi cea mai mare grădină de primăvară din lume, iar în fiecare an este amenajată după o anumită temă. Pentru 2019, organizatorii au gândit un decor grandios numit ”Flower Power”, în timp ce în anii trecuți, evenimentul s-a desfășurat după tematici precum Romantism în Flori (parcul a fost amenajat ca în timpul Perioadei Romantice, din anul 1857), Epoca de Aur (când Olanda a devenit o mare putere europeană datorită dezvoltării comețului) și Vincent Van Gogh (pentru a-l celebra pe genialul pictor născut în orașul Zundert).

7 milioane de flori cu bulbi și 7 grădini tematice!

Parcul luxuriant se întinde pe 32 de ha, cuprinde peste 7 milioane de flori cu bulbi, fiind împărțit în 7 grădini fiecare amenajată după tematici diferite. Marea atracție a locului este laleaua, existând aici peste 800 de specii, multe hibride, cu petale brodate, ca de catifea și în nuanțe dintre cele mai diverse, inclusiv laleaua neagră, ce sunt răspândită pretutindeni pe lângă iazurile și canalele peste care au fost amenajate podețe din lemn. În numeroasele sere vei putea admira și specii exotice de plante: orhidee, azalee, hortensii, amaryllis, anthurium sau diverse tipuri de flori japoneze.

 

7 milioane de flori cu bulbi și 7 grădini tematice!

7 milioane de flori cu bulbi și 7 grădini tematice!

 

Din 1949, e mereu paradis

Cea mai mare grădină de flori de primăvară a fost deschisă oficial în anul 1949, însă  Keukenhof făcea parte din complexul Castelului Teylingen încă din secolul al XV lea, servind pe atunci ca și grădină de zarzavaturi (de unde și numele său).

 

Din 1949 e mereu paradis

Din 1949 e mereu paradis

 

Prima expoziția ce a avut loc la Keukenhof a fost Tulip Mania, în secolul al XVII-lea, laleaua devenind rapid floarea Olandei și un simbol al bogăției și prosperității.

 

Tulip Mania

Tulip Mania

 

Marele covor de flori din Amsterdam

După ce te-ai pierdut printre aleile cu flori încântătoare din Parcul Keukenhof merită să explorezi cu bicicleta și Amsterdam. Orașul de pe canale găzduiește câteva evenimente și festivaluri colorate ce au în prim plan – laleaua! În piața din fața celebrului Muzeu Rijksmuseum este amenajat un impresionant covor de flori pastelate, iar cele 160 de canale, traversate de 1200 de poduri, sunt decorate cu frumoase aranjamente compuse din panseluțe, garofițe, lalele și dalii.

 

Marele covor de flori din Amsterdam

Marele covor de flori din Amsterdam

 

Orașul Florilor

La numai 15 minute de Amsterdam găsești și mica așezare Haarlem, unde te poți plimba cu bicicleta printre câmpurile pline de flori și mori de vânt. În urmă cu câteva secole, Haarlem era districtul crescătorilor de lalele și purta denumirea de Bloemenstad, așa numitul Oraș al florilor.

 

Orașul Florilor, Haarlem

Orașul Florilor, Haarlem

 

Circuit Amsterdam – Parada Florilor

Tarif 595 euro/persoana, 4 nopti de cazare cu mic dejun la hotel 4*, transport avion, transferuri și tururi conform programului, insotitor de grup. Detalii pe www.besttourism.ro, telefon 0735.314.742.

 

Orașul Florilor, Harlem

Orașul Florilor, Harlem

 

Sursa foto: pixabay.com

My title page contents