Lansare E-book: Starea de bine a școlarilor, o prioritate!

Lansare E-book: Starea de bine a școlarilor, o prioritate!

Fundația PRAIS lansează E-book-ul: „Starea de bine a școlarilor, o prioritate!”, o carte educativă ce reunește sfaturi utile, oferite de specialiști de marcă în domeniul activităților fizice și sportului, nutriției, somnului și psihologiei copiilor. Ediția răspunde obiectivelor mișcării naționale ,,Și eu trăiesc sănătos!”- SETS, inițiată de Fundația PRAIS în 2011, alături de Partenerul Fondator, Nestlé for Healthier Kids.

„La acest E-Book vor avea acces gratuit cadrele didactice din școli, familiile, elevii, publicul larg, pentru că ne oferă o serie de recomandări concrete despre obiceiurile de zi cu zi, care pot contribui la sănătatea și starea de bine a copiilor. Cu sprijinul experților noștri am pus accent, într-o abordare holistică, pe starea de echilibru dintre trup, minte și suflet a copiilor, ce poate fi construită acasă, la școală, în comunități, stimulându-le curiozitatea, încrederea de sine și bunele obiceiuri de viață, a declarat Silvia Bucur, Președinte Fundația PRAIS.

Puteți accesa E-Book-ul, aici: http://www.sets.ro/ro/ce-spun-specialistii/E-book-Starea-de-bine-a-scolarilor-o-prioritate, este la un click distanță de voi!

Contextul actual complex a generat necesitatea acestui proiect editorial SETS, un aport la efortul general de a contribui la starea de sănătate și la performanțele școlare ale copiilor.

Corpul omenesc este construit pentru mişcare. Pentru a fi sănătos, un copil trebuie să fie activ zilnic. Practicarea activităților fizice zilnice are multiple beneficii: întărește musculatura și sistemul osos, dezvoltă dexteritatea, îmbunătățește concentrarea, dezvoltă încrederea de sine, abilitățile de socializare și spiritul de câștigător, ne sfătuiește în carte, Gabriela Szabo, sportiv medaliat olimpic.

Nicoleta Tupiță, Nutriționist-Dietetician, Nutrition Health and Wellness Manager, Nestlé România ne oferă 10 sfaturi valoroase legate de alimentație și subliniază valoarea exemplului parental: Părinții nu trebuie să uite că printre cele mai importante lucruri pe care le pot face pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase sunt mesele în familie și gătitul împreună. Nutriția echilibrată este esențială pentru copii în primii ani de școală,” recomandă Nicoleta Tupiță.

La rândul său, Prof. Univ. Dr. Monica Stănescu, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București invită părinții să practice exerciții fizice împreună cu copiii: ,,Bazele unui stil de viață activ se pun la vârste mici. Începeți cu activități fizice simple (urcatul și coborâtul scărilor, mersul pe jos către școală și de la școală spre casă), jocuri în aer liber, în parc și în spații deschise. Obișnuiți copiii să facă o pauză activă de circa 10 minute, la fiecare 50 de minute de activitate intelectuală.”

Organismul copiilor are nevoie de un somn odihnitor. Dr. Mihaela Oros, Medic Primar Pediatru, cu atestat în Somnologie ne îndrumă să creăm ,,o rutină de somn sănătoasă care este una dintre cele mai bune căi pentru reușitele școlare. Un copil de vârstă școlară are nevoie de 9-12 ore de somn pe parcursul a 24 de ore. Cercetările arată că 6 din 10 copii la această vârstă nu dorm suficient.”

Sănătatea mintală este importantă pentru starea de bine a școlarilor, de aceea, psihologul Monica Bolocan sfătuiește părinții să comunice permanent cu copilul despre ce îi frământă, să petreacă timp de calitate alături de ei și să îi implice în deciziile importante din familie: „Fiți autentici și oferiți explicații rezonabile, pe înțelesul copiilor, pentru trăirile pe care le aveți, fie ele pozitive sau negative. Emoția descărcată într-un mod firesc este un element cheie al sănătății mentale. Atunci când ne ascundem, disimulăm sau mințim, sădim sâmburii unei probleme emoționale.”

Din anul 2011 și până în prezent, mișcarea „Și eu trăiesc sănătos!” – SETS, inițiată de Fundația PRAIS în România, a angrenat peste 198.000 de elevi începând cu clasele pregătitoare și până la clasele a-IV-a, familiile acestora, 3.000 de cadre didactice, din 250 de școli, 2 milioane public larg.

Obiectivele mișcării SETS se aliniază direcțiilor din cadrul campaniilor globale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): „Împreună combatem bolile netransmisibile” și Planului Global de Acțiune privind Activitatea Fizică 2018-2030 – „Oameni mai activi pentru o lume mai sănătoasă”, prin informarea, educarea și activarea a circa 50.000 de elevi anual, a familiilor acestora, a cadrelor didactice si publicului larg pentru a experimenta beneficiile bunelor obiceiuri de stil de viață pentru sănătate.

La baza metodologiilor SETS, recunoscute internațional în cadrul EPODE, stă și parteneriatul public – privat din care fac parte 12 instituții de stat, reputate organizații medicale și sportive, universități, sub egida Consiliului Științific, care a făcut posibilă implementarea mișcării naționale „Și eu trăiesc sănătos!” – SETS în România, împreună cu Nestlé România care este Partener Fondator SETS.

Veniți cu noi în mișcarea SETS, ca să putem spune cu toții: Și eu trăiesc sănătos! Urmăriți mișcarea SETS pe website-ul www.sets.ro și pe paginile de social media – Facebook: www.facebook.com/miscareaSETS și Youtube: www.youtube.com/miscareasets.

 

Despre Fundaţia PRAIS

Fundaţia PRAIS a fost creată în 2002 de către compania de consultanță în comunicare PRAIS Corporate Communications. În cadrul proiectelor sale naţionale inițiate și dezvoltate de-a lungul a 19 ani, susţine cauze sociale majore: accesul tinerei generații la resurse, educaţie, dezvoltare personală și cultură. De asemenea, promovează starea de bine și stilul de viaţă sănătos, grija faţă de natură, economia bazată pe talente, creativitate, inovaţie, competitivitate şi etică.

Recunoscută local şi internaţional, Fundaţia PRAIS s-a implicat cu succes în proiecte educaţionale naţionale din domenii precum: promovarea mişcării şi a nutriţiei sănătoase; siguranţa produselor alimentare; protecţia mediului; promovarea tinerelor talente. Programele locale sau cross-countries au angrenat milioane de elevi, familii, cadre didactice, publicul larg şi au creat alianţe de valori între parteneri publici şi privaţi, lideri de opinie, specialişti locali şi internaţionali, reuniţi pentru a servi împreună cauzelor sociale globale dedicate viitorului tinerei generaţii.

Despre Nestlé for Healthier Kids

Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. În România, aceste eforturi se concretizează și prin parteneriatul de 10 ani, cu mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, inițiată de Fundația PRAIS.

 

 

My title page contents