Masa în familie - Beneficiile și impactul său, în consolidarea familiei

Masa în familie este unul dintre primele obiceiuri pe care le învățăm, având un impact semnificativ asupra modului în care ne construim legăturile familiale și ne raportăm emoțiile la experiențele de familie.

 

Obiceiul constant de a mânca alături de membrii familiei, de a petrece timp împreună și de a împărtăși legături pozitive, aduce beneficii importante la nivel afectiv. Cel mai recent studiu realizat la nivel național, de brandul Delikat, cu privire la mesele în familie la români, a constatat faptul că pentru 83% dintre români, mesele în familie sunt importante, iar beneficiile exprimate arată că masa în familie este un pilon care sprijină comunicarea între membrii familiei și care consolidează o familie.

Masa în familie – Beneficiile și impactul său, în consolidarea familiei

Conform studiului, cele mai menționate beneficii ale meselor în familie sunt: contribuie la îmbunătățirea comunicării între membrii familiei (94%); reprezintă o oportunitate de a petrece timpul cu familia (94%); oferă un sentiment de siguranță și unitate (91%); contribuie la dezvoltarea sănătoasă a copiilor (89%); crește nivelul de bună dispoziție în familie (89%); procesul de pregătire dezvoltă spiritul de lucru în echipă (88%); este o ocazie bună pentru educarea copiilor (82%); reduc stresul (80%).

Masa în familie – copiii

Pentru copii, mesele în familie sunt un prilej important de a învăța alături de părinți, bunici sau alți membri ai familiei, să își împărtășească opiniile, să povestească, să se consulte. De asemenea, și specialiștii consideră că masa în familie este un factor important în dezvoltarea personală.

“Luatul mesei în familie oferă o stare de bunăstare mentală și afectivă prin menținerea sentimentului de împreună și de apartenență la un grup familial. Acest aspect este esențial pentru stabilizarea unei stări de echilibru interior, contribuind totodată și la întărirea legăturilor de familie. Întâlnirea și petrecerea timpului pe durata mesei cu ceilalți membri ai familiei oferă posibilitatea nu doar a unui schimb emoțional, ci și de cunoaștere continuă a celorlalți membri, prin mijlocirea unui spațiu și timp de împărtășit a ceea ce fiecare membru al familiei face și trăiește în afara familiei. Legătura familială, prin accesul la activități, evenimente, experiențe de viață trăite în afara familiei și restituite (povestite) în timpul mesei, poate fi astfel întreținută și întărită, păstrându-și continuitatea.” – a declarat  Ștefania Dumitrescu, Psiholog, Psihanalist, Membru asociat Societatea Română de Psihanaliză (SRP), Președinte Asociația Română de Psihanaliză de Cuplu și Familie (ARPCF).

Masa în familie – studiu

Studiul național, “Mesele în familie la români”, relevă faptul că 7 din 10 familii cu copii sub 18 ani, iau mesele împreună, în fiecare zi, însă durata medie a unei mese în familie este de doar 33 de minute în timpul săptămânii și de 44 de minute în weekend-uri. În București, mesele în familie durează chiar mai puțin: 23 de minute în timpul săptămânii și 32 de minute în weekend-uri.

Într-adevăr, lipsa timpului și impedimentele în a reuni toți membrii familiei la aceeași masă sunt principalele bariere identificate în luarea mesei în familie, mai des, cu atât mai mult cu cât, conform studiului, doar 40% dintre români iau masa în familie, la fel de des pe cât și-ar dori. Cu toate acestea, există nenumărate soluții prin care timpul petrecut împreună la masă poate fi îmbunătățit.

De exemplu, masa ideală în familie este cea care implică toți membrii familiei în procesul de pregătire. Deși bucătăria rămâne încă domeniul femeilor, se poate observa o creștere a implicării bărbaților în realizarea preparatelor. De asemenea, la pregătirea mesei participă de regulă și copii, mai ales fetele, gătitul împreună fiind văzut ca o modalitate de a extinde timpul petrecut în familie, dincolo de a mânca împreună. Astfel, părinții pot descoperi mai multe despre preferințele culinare ale copiilor și le pot explica mai ușor care sunt obiceiurile sănătoase, iar copii pot deprinde anumite aptitudini de organizare și chiar de lucru în echipă.

Masa în familie – beneficii

Principalul beneficiu perceput al meselor în familie este fortificarea relației dintre toți membrii familiei. În afară de acesta, mesele în familie au avantajul că familia poate servi masa liniștită, fără grabă, într-un mediu în care se simt protejați. Conform aceluiași studiu, când românii servesc masa în familie se simt: împliniți (73%), fericiți (72%), încrezători (61%), relaxați, liniștiți (58%).

Studiul național „Mesele în familie la români” face parte din campania derulată de brandul Delikat, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra importanței meselor în familie. Acesta constituie doar o primă etapă a campaniei, obiectivul fiind de a instaura Ziua Națională a Meselor în Familie, pentru a susține și promova în fiecare an, beneficiile meselor în familie, în toată țara.

Studiul a fost desfășurat cu sprijinul agenției ISense Solutions în două etape: cantitativă și calitativă. Componenta cantitativă a cuprins un eșantion de 640 respondenți cu reprezentativitate națională (urban 67% & rural 33%), cu vârste cuprinse între 18 și 65 ani (50% bărbați & 50% femei). Numărul mediu al membrilor din familie a fost de 3 persoane, iar numărul mediu al copiilor din familie este 1.

My title page contents