Matera și Plovdiv – Capitale Culturale în 2019. Două destinații pe care le poți bifa în ultima lună de iarnă

Matera și Plovdiv - Capitale Culturale în 2019. Două destinații pe care le poți bifa în ultima lună de iarnă

Matera și Plovdiv – Capitale Culturale în 2019. Două orașe magice în care ne îndeamnă să mergem Mădălina Isar. Iată de ce: Matera este orașul din piatră al Italiei și Plovdiv este muzeul în aer liber al Bulgariei. Aceste doua destinații își împart titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2019.

 

Matera și Plovdiv sunt perfecte de explorat în ultima lună de iarnă, mai ales dacă vrei să descoperi obiective interesante sau să iei parte la diverse festivaluri în care se celebrează moștenirea istorică și culturală a acestor locuri fascinante.

Matera, așezarea cea mai neobișnuită din Europa

Considerat cel mai neobișnuit oraș din Italia, Matera se află în partea de sud a țării, în regiunea Basilicata, fiind o așezare cumva ruptă de lume ce pare ascunsă între stânci, destul de departe de oricare altă destinație mult mai promovată din cizma italiană. Poți ajunge în Matera din Bari, însă chiar și așa orașul nu este vizitat din întâmplare de turiștii care ajung aici, de altfel tot mai mulți în ultimii ani …

 

Matera, așezarea cea mai neobișnuită din Europa

Matera, așezarea cea mai neobișnuită din Europa

 

Matera și Plovdiv – Capitale Culturale în 2019

Cu o istorie fulminantă și o poveste unică, Matera se află pe listele patrimoniului mondial UNESCO, iar motivul este mai mult decât evident. Aici se află cele mai multe biserici rupestre din Europa și ciudatele case-caverne numite Sassi care au fost locuite din timpuri preistorice. Această civilizație arhaică a fost cumva izolată de restul Italiei, practic locuitorii refuzau efectiv să evoluze ghidându-se după reguli strămoșești și obiceiuri ancestrale în ciuda modernității și a progresului tehnologic. Astfel, până în anul 1980, Matera a fost aproape complet abandonată, aici mai locuiau în caverne doar câțiva oameni în același stil neobișnuit al troglodiților.

Oraș cu iz de istorie

Începând cu anul 1981, datorită UNESCO, Matera a renăscut din propria cenușă ca o pasăre Phoenix, astăzi aici trăiesc peste 60.000 de locuitori exact în același fel cum o făceau strămoșii lor acum mii de ani. Orașul în sine este o atracție principală, totul te fascinează de la casele săpate în roca în nuanțele mierii până la bisericile rupestre ale călugărilor basilicani care s-au ascuns aici în timpul persecuției Imperiului Bizantin.

 

Oraș cu iz de istorie

Oraș cu iz de istorie

 

De-a lungul timpului, Matera a servit ca platou de filmare pentru numeroase producții hollywoodiene, fiind un loc de inspirație pentru numeroși scriitori care au prezentat în romanele lor, frumusețea locului, deprinsă din tiparele obișnuitului.

Află de ce!

Cel mai vechi oraș locuit permanent din Italia, Matera te uimește efectiv cu poveștile sale milenare, așa că nu poți să-l ratezi în acest an, mai ales dacă ești în căutarea neobișnuitului.

City Break Matera 

Tarife de la 303 euro/persoana, 4 nopti de cazare cu mic dejun la hotel 4*, transport avion, asistenta turistica. Detalii pe www.gullivertours.ro by besttourism, call center 021.794.75.07.

Plovdiv, orașul de pe șapte dealuri

Al doilea cel mai mare oraș din Bulgaria, și locul ce poartă titulatura de Capitală Cultural Europeană în acest an, Plovdiv este unul dintre cele mai vechi orașe din întreaga lume ce a fost locuit încă de acum câteva mii de ani. Stăpânit de traci, romani, greci, celți și otomani, Plovdiv încă mai păstrează amprentele popoarelor sub influența cărora s-a aflat pentru lungi perioade de timp, multe dintre ruinele construcțiilor vechi încă mai pot fi văzute și vizitate.

 

Plovdiv, orașul de pe șapte dealuri

Plovdiv, orașul de pe șapte dealuri

 

”Roma” la ea acasă

Simbolul orașului este Amfiteatrul – unul dintre cele mai bine păstrate teatre romane de pe bătrânul continent ce a fost ridicat în secolul II î.Hr și descoperit abia în 1972 în urma unui cutremur. De aici te poți pierde pe străzile lăturalnice spre Forumul Roman care mai păstrează câteva coloane din marmură și pietrele de temelie ale clădirilor cu rol administrativ. Nu departe de aici, găsești și cel mai vechi edificiu al orașului, Biserica Sf. Constantin și Elena, ridicată sub comanda Împăratului roman Constantin în anul 337, dar modificată de mai multe ori de-a lungul timpului. În interiorul său grandios încă mai pot fi observate picturile murale și vechile mozaicuri.

 

Matera și Plovdiv - Capitale Culturale în 2019

Matera și Plovdiv – Capitale Culturale în 2019

 

Zile în care te întorci în timp

Un city break în Plovdiv înseamă o călătorie în timp, centrul istoric este un adevărat labirint de străduțe înguste și labirintice, unde vei găsi înșirate elegant vilele negustorilor din secolul al XIX lea, care au fost frumos restaurate fiind considerate adevărate bijuterii ale Renașterii Naționale. Orașul vechi este dominat de colina Nebet Tepe, pe care, în urmă cu mii de ani, tracii clădeau așezarea Eumolpias.  Astăzi, aici încă mai pot fi zărite o parte dintre zidurile de apărare ale fortăreței ciclopice.

City Break Plovdiv 

Tarife de la 188 euro/persoana, 4 nopti de cazare cu mic dejun la hotel 3*, transport individual, asistenta turistica. Detalii pe www.besttourism.ro, telefon 0735.314.742.

 

 

Sursa foto: pixabay.com/flickr.com

My title page contents