Nămol de la Sovata pentru creșterea imunității și rezistenței organismului

Se poate întâmpla într-o clipită. Acum te simți bine, iar peste câteva minute iți curge nasul și ai frisoane. Cam așa se întâmplă când cazi în nedoritul abis al sezonului gripal…

Dacă te temi de răcelile acestui sezon, nu te limita doar la obiceiurile sănătoase precum spălatul frecvent pe mâini sau evitarea spațiilor aglomerate. Întărește-ți sistemul imunitar!

Imunitatea este o noțiune de mare finețe și trebuie tratată cu grijă și cu echilibru. Pentru că imunitatea reprezintă scutul de apărare al întregului nostru organism. Sistemul nostru imunitar este funcțional la naștere, însă nu la capacitate maximă. Deoarece, funcția imunitară se dezvoltă și devine mai sofisticată odată cu maturizarea sistemului și pe măsură ce organismul învață să se apere singur împotriva diferiților invadatori străini numiți antigeni.

Nu toate sistemele imunitare funcționează la fel. Un număr de factori afectează echilibrul acestora. Unii pe care nu îi poți controla – persoanele tinere și cei mai în vârstă fiind cei mai vulnerabili. Operațiile și rănile dau microbilor ocazia să se strecoare în organism, la fel și bolile cronice, stresul, coabitarea, băutul de apă de la robinet, etc.

Poți da o mână de ajutor sistemului imunitar? Sigur că da. Și în multe moduri sănătoase. Unul dintre acestea fiind nămolul de la Sovata. „Acesta ajută la creșterea imunității prin efectul de reglare neuro-psiho-imuno-endocrină mediat de hipotalamus”, spune medicul balneolog Suzana Pretorian. El are efecte fizice. „Temperatura nămolului e diferita de cea a corpului și, astfel, stimulează receptorii nervoși din piele. Aceștia induc vasodilatație sau vasoconstricție + vasodilatație, precum și reacții la distanță mai complexe ce se transmit prin rețeaua sistemului nervos”, punctează specialista de la Ensana Health Spa Hotels – Sovata.

Nămolul are și efecte chimice, deoarece „substanțele pe care le conține –  sare, bicarbonați, sulfați, hidrogen sulfurat, acizi humici, vitamine – au efect direct asupra pielii, cât și de permeabilizare. Vasodilatația amintită anterior permite captarea substanțelor din țesutul subcutanat și transportul lor către interiorul corpului, dar și detoxifierea profundă a țesuturilor, mergând până la nivel intercelular după 5 zile de tratament”, exlică  Suzana Pretorian.

Ultimele pe listă, dar nu cele din urmă sunt beneficiile psihice pe care le generează nămolul asupra corpului uman. Și anume starea de bine pe care o induce. Armonizarea energetică complexă este transmisă de la nivelul hipotalamusului către cortexul cerebral, care „conștientizează”  starea de bine.

„Într-un organism detoxifiat, hrănit, echilibrat energetic – celulele imune, cât și comunicarea dintre ele devin mult mai competente, adică detectează mai prompt pătrunderea unor agenți toxici/infecțioși. Și îi anihilează mai eficient. În același timp, acesta nici nu dezvoltă reacții imune exagerate, hiperreactive sau aberante (ca în cazul bolilor autoimune – unde imunitatea aberantă atacă țesuturile proprii confundate cu molecule străine).

Tratamentele cu nămol de Sovata sunt eficiente „După o perioadă de depresie imună survenită de obicei în a 3-4-a zi de tratament, imunitatea începe să crească. Astfel, la 2-3 săptămâni post-tratament, ea este de câteva ori mai eficientă decât imediat înaintea tratamentului. Această stare de imunitate crescută se menține până la o jumătate de an post-tratament și chiar câțiva ani”, încheie medicul balneolog  de la Ensana Health Spa Hotels – Sovata.

https://www.ensanahotels.com/hotel-sovata/ro

 

My title page contents