Tu cat de mult timp stai cu copilul tau? Cat timp te joci cu el intr-o zi? Cat timp ii esti alaturi? Cum si cand il vezi pe copilul tau?

 

Studiile arata ca parintii romani reactioneaza cand copiii lor au probleme de sanatate fizica, dar nu sunt preocupati de sanatatea emotionala a celor mici. Psihologii subliniaza ca majoritatea tulburarilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva daca parintii le dedica timp de calitate, insa ingrijorarea specialistilor este ca acestia nu stiu ce inseamna aceasta notiune si nu o aplica. Conform expertilor, timp de calitate nu inseamna timp petrecut in aceeasi camera, ci ca parintii sa fie prezenti 100% in relatie, oferindu-le copiilor intreaga atentie.

Asadar, parinti: Petreceti minimum o ora de calitate pe zi cu copiii vostri”.

Campania a debutat cu demersurile facute de initiatori pentru ca 1 Iunie sa devina zi nationala, libera, astfel incat parintii si copiii sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna. Romanii care sustin initiativa sunt chemati sa se alature pe pagina de Facebook 1 iunie zi libera.

Campania va cuprinde:

 1. Actiuni de informare a parintilor pentru a constientiza importanta dedicarii a minimum o ora pe zi de calitate cu copiii, fara tehnologie si cu 100% prezenta in relatie – prin canalele proprii, evenimente speciale si intalniri cu acestia.
 2. Actiuni dedicate copiilor, in care cei mici vor avea posibilitatea sa isi faca vocea auzita si sa-si provoace parintii sa fie 100% prezenti in relatia lor.
 3. Dezbateri cu factorii de decizie si mese rotunde care sa identifice solutii pentru a raspunde la aceasta problema si sa castige sustinatori.
 4. Militam, de asemenea, ca ziua lor aniversara, copiii sa o petreaca impreuna cu parintii, ziua de 1 Iunie devenind astfel Ziua Copilului cu Parintii.

 

Statisticile scot la iveala problemele din familiile normale

Un nou studiu din 2016, realizat de Open I Research la solicitarea Itsy Bitsy FM, arata ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici e prea putin. Studiul arata ca, pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamanii si in weekend scade.

Portretul parintelui predispus sa nu acorde timpul de calitate necesar este cel mai adesea acela al unui om ocupat, mereu pe fuga, care petrece mult timp in compania tehologiei, desi se afla in aceeasi camera cu copilul. Adesea, recurge la compensarea absentei timpului de calitate prin cadouri. Majoritatea parintilor cu copii scolari cred ca temele si consumul de Internet impreuna cu copilul insemna timp de calitate, ceea ce, conform specialistilor, rareori este un timp in folosul copilului.

Primul decalog pentru parintele modern, ocupat

Pentru a ajuta parintii sa petreaca timp de calitate cu copiii, specialistii din grupul de initiativa publica primul decalog de solutii concrete pentru sanatatea emotionala a celor mici:

 1. Petrece o ora de calitate pe zi impreuna cu copilul, fara tehnologie.
 2. Ofera-i 100% din atentia ta copilului in aceasta ora.
 3. Cere parerea copilului tau de macar 2 ori pe zi.
 4. Ofera-i cel putin 1 incurajare pe zi.
 5. Poarta minimum 3 conversatii pe zi cu copilul.
 6. Timp de 30 de minute pe zi, implica-ti copilul in activitatile casnice.
 7. Intreaba copilul macar 1 data pe zi cum se simte. Incurajeaza-l sa isi exprime emotiile.
 8. Invata-ti copilul cel putin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povesti si desene.
 9. Invata 10 jocuri ale copilului tau.
 10. Pregateste-ti bebelusul de mic: citeste-i, vorbeste-i, arata-i lumea din jur, chiar daca nu iti raspunde.

 

My title page contents