Oare profesorii sunt fericiti la scoala?

profesorii

Te-ai gandit vreodata daca profesorii sunt fericiti ori ba la scoala? Atunci cand se afla in fata copiilor tai? Ei bine, iata raspunsurile lor aflate in cursul unui sondaj.

 

Conform Dictionarului Explicativ Roman (varianta online), fericirea e descrisa ca fiind o stare de multumire sufleteasca intensa si deplina. Cand vorbim de scoala, fericirea e echivalenta cu starea de multumire a cadrelor didactice in ceea ce priveste statutul profesorului in Romania. Statut ce implica, in primul rand, respectul societatii in raport cu aceasta functie.

Si oare sunt profesorii multumiti?

Programa scolara, salarizarea, educatia practica sau birocratia sunt doar cateva dintre problemele principale cu care se confrunta profesorii. Ok pana aici. Insa, exista si oameni curiosi. Astfel, cei de la Didactic.ro-un produs Intuitext, au realizat un sondaj pentru a afla cat de fericiti sunt profesorii si invatatorii la scoala. Cat de multumiti sunt de statutul actual al dascalului in Romania si care ar fi principalele lor obiectii.

Profesorii la tabla

Astfel, conform acestui chestionar la care au raspuns 538 de cadre didactice, au fost obtinute urmatoarele informatii:

  • 06% (81 voturi) sunt fericiti in cea mai mare parte a timpului;

  • 24% (238 voturi) sunt relativ fericiti, dar au rezerve fata de programa neadecvata, lipsa educatiei practice, birocratia scolara;

  • 94% (188 voturi) nu sunt fericiti, doarece nu au conditii bune de lucru, salarizarea nu este pe masura muncii si respectului de care ar trebui sa se bucure cadrul didactic in societate;

  • 95% (32) sunt foarte nefericiti si intentioneaza sa paraseasca invatamantul.

Asadar, cel mai mare procentaj este alcatuit din dascalii care sunt relativ fericiti. Totusi, e important sa avem in vedere si segmentele pentru care statutul profesorului nu mai are, in acest moment, prestigiul cuvenit. Si asta, indiferent ca motivele nemultumirii sunt de natura financiara sau birocratica.

 

My title page contents