13 a fost zi cu noroc pentru un baietel de 2 ani, diagnosticat cu forma severa de tumora cerebrala si care a fost supus unei interventii chiruricale cu sistem de neuronavigatie – o premiera medicala la Spitalul Marie Curie!

Interventia, care se realizeaza cu ajutorul unui sistem computerizat de ghidaj, era singura solutie viabila pentru micul pacient. Baietelul ce cantarea doar 8 kilograme trecuse anterior prin alte doua interventii chirurgicale clasice de indepartare a tumorii ce masura – potrivit investigatiilor imagistice tridimensionale – 8 cm/ 7 cm/ 8 cm.

Interventia a fost realizata de medicii specialistii neurochirurgi Sorin Tarnoveanu si Ionut Gobej, in echipa cu medicul anestezist dr. Adriana Gurita.

Dupa 240 de minute de tensiune, medicii au reusit sa indeparteze uriasa tumora, salvand functiile creierului si reducand la minim impactul interventiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar si incizia pe care neurochirurgii i-au facut-o baietelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – de doar 5 cm.

Noul sistem de navigatie care a permis aceasta interventie a intrat de curand in dotarea Sectiei de Neurochirurgie de la Marie Curie, fiind achizitionat de Asociatia Inima Copiilor cu sprijin financiar oferit de Fundatia Vodafone Romania. Finantarea Fundatiei Vodafone Romania, care se ridica la 250.000 euro, a permis pe langa achizitionarea aparatului de neuronavigatie si dotarea sectiei cu o coloana de endoscopie. Tot din acest buget, va fi achizitionat pentru spital un sistem de electrofiziologie. Toate acestea vor permite echipei medicale de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Maria Sklodowska Curie” realizarea unor noi si complexe interventii neuro-chirurgicale.

 

My title page contents