Savuroasa Sicilia. Activități pe care să le faci în ținutul portocalelor roșii

Savuroasa Sicilia. Activități pe care să le faci în ținutul portocalelor roșii

Sicilia. Savuroasa și colorata Sicilia. Cine nu știe, să afle! Pentru cinefili, Sicilia este destinația unde s-a filmat Nașul – The Godfather. Pentru artiștii din toată lumea, cea mai mare insulă din Mediterană este o sursă permanentă de inspirație, crede Mădălina Isar. În timp ce pentru gurmanzi, Sicilia reprezintă un rai al aromelor ademenitoare ce îți fac poftă să pornești în descoperirea orașelor medievale și a stațiunilor cosmopolite.

 

De-a lungul timpului în Silicia, au poposit scriitori, compozitori sau pictori care au încercat să descriere acest loc boem în nenumărate moduri. Însuși Johann Goethe, profund impresionat de frumusețile insulei, declara că ”Sicilia este cheia Italiei, iar dacă nu ai vizitat această insulă este ca și cum nu ai fi văzut deloc această țară”.

Așa că, dacă încă nu ți-ai făcut planuri pentru concediul din august, ia în calcul o escapadă în Sicilia pe care să o combini cu statul la plajă, drumeții și vizite culturale în orașe antice. În plus, o escapadă gastronomică în ceea ce înseamnă o Italie autentică, nu trebuie să lipsească din itinerariul tău.

Pe urmele grecilor antici

Eleganta stațiune Taormina îți taie respirația datorită coastelor sale dramatice. Considerat un muzeu în aer liber, orașul de pe culmile Muntelui Tauro cu vederile sale excelente spre Etna și plajele argintate de la Marea Ionică, a fost călcat de numeroase popoare de-a lungul timpului. Vechii greci și-au lăsat cel mai mult amprenta pe construcțiile locului. Vizitează în Taormina impozantul Teatru Grecesc, al doilea cel mai vechi din Europa, dar și unul dintre cel mai bine conservate.

 

Taormina, pe urmele grecilor antici

Taormina, pe urmele grecilor antici

 

Faimosul oraș, Siracuza

Timp de 500 de ani, Siracuza a fost centrul puterii grecești din Italia. Așa că, un sejur în Sicilia trebuie să includă obligatoriu și explorarea acestei perle medievale. O plimbare în centrul orașului ce face parte din UNESCO, îți scoate în cale și alte bijuterii istorice precum palatele impozante realizate după modelul clasicelor temple din Atena, dar și Teatrul Grecesc, cel mai mare de pe insulă.

 

Faimosul oraș, Siracuza

Faimosul oraș, Siracuza

 

La ieșire din orașul Agrigento, se întinde impresionanta Vale a Templelor, un sit arheologic deosebit de important unde vei găsi 8 temple dorice ridicate în urmă cu circa 2500 de ani. Dintre acestea se identifică Templul lui Hercule, Templul Juno sau Templul Dioscuri.

 

Valea Templelor

Valea Templelor

 

Croazieră și drumeții pe Vulcanul Etna

Catania, orașul supranumit ”Perla Neagră a Italiei”, este cel mai bun punct de pornire spre Etna. Poți să faci o croazieră interesantă în jurul vulcanului activ, ori o drumeție plină de adrenalină până la cratere, unde vei avea parte de priveliști selenare ce îți taie respirația.

 

Croazieră și drumeții pe Vulcanul Etna

Croazieră și drumeții pe Vulcanul Etna

 

Relazează-te pe cele mai spectaculoase plaje

Sicilia este recunoscută pentru numărul mare de plaje toate binecuvântate cu cele mai diverse peisaje: de la stânci argintii ce par că năvălesc în marea azurie, plantații de lămâi și portocali ce coboară până la coastă și până la culmi domoale acoperite de viță de vie ce umbresc plajele sălbatice.

 

Plaja Scala dei Turchi Beach

Plaja Scala dei Turchi Beach

 

Culoare locală

În sudul insulei, aproape de Porto Empedocle vei putea să stai la soare pe una dintre cele mai sălbatice plaje din Italia. Scala dei Turchi Beach are nisip alb și este păzită de un munte de calcar, plaja fiind unică datorită faptului că este compusă din marnă.

Foarte aproape de capitala Palermo, se întinde spectaculoasa Mondello, o plajă cosmopolită înțesată de localuri de noapte și case albe răsfirate pe coline, compusă din mici pietricele albe ce intră în contrast cu marea de un albastru intens.

Perla coroanei siciliene este chiar Plaja Marinello din zona Tindari care își schimbă forma neobișnuită în fiecare zi în funcție de vânt și apă. Nisipul fin ca mătasea, apele turcoaz și stâncile acoperite de vegetație îi dau locului un aer exotic, așa că nu rata o croazieră spre acest paradis.

 

Catania

Catania

 

Escapadă gastronomică

Bucătăria siciliană este un răsfăț pentru papilele gustative. Sicilia se mândrește cu o mulțime de pizzerii, gelaterii, restaurante cu Stele Michelin și crame medievale unde se fac degustări de vinuri.

 

Preparate siciliene

Preparate siciliene

 

Friptura din carne de cal servită alături de o salată de portocale sau delicioasele pasta alla Norma provin din orașul Catania, în timp ce în Palermo poți încerca preparate tradiționale ca il falsomagro (rulouri din carne umplute cu prosciutto, ou și brânză) sau gli involtini alla palermitana (carne umplută cu brânză aromată cu dafin, struguri și pesmet). Și apoi, pizza.

 

Preparate siciliene - pizza

Preparate siciliene – pizza

La desert, te poți delecta cu aromatele cannoli umplute cu brânză ricotta și diverse sortimente: cremă de fistic, lămâie, vanilie etc, delicioasa gelato cu lime și portocală siciliană, prăjitura cassata din pandișpan, marțipan, brânză dulce și fructe confiate, sau granita, asemănătoare cu o înghețată dar mai granulată, din suc de fructe, fistic, migdale, nuci și alte gusturi.

 

Gusturi și arome sicilene

Gusturi și arome sicilene

Oferte de vacanta Sicilia

Sejur Taormina – tarife de la 549 euro/persoana, 7 nopti de cazare cu demipensiune la hotel 3*, transport avion, transfer aeroport-hotel-aeroport, asistenta turistica. Detalii pe www.besttourism.ro, telefon 0735.314.742.

Circuit Sicilia – tarife de la 1099 euro/persoana, 10 nopti de cazare la hoteluri de 3*, masa si vizite conform program, transport avion, autocar local pentru realizarea itinerariului, asistenta turistica. Detalii pe www.gullivertours.ro, call center 021.794.75.07.

City Break Palermo – tarife de la 345 euro/persoana, 3 nopti de cazare cu mic dejun la hotel 4*, transport avion. Detalii pe www.besttourism.ro, telefon 0735.314.742.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

 

 

 

 

 

My title page contents