Paște 2018 peste lume. Cele mai frumoase tradiții de Paște în Europa

Paște 2018 peste lume. Cele mai frumoase tradiții de Paște în Europa

Azi, Mădălina Isar, ne vorbește despre Paște 2018. Cea mai mare sărbătoare a Creștinătății, Paștele este celebrat diferit în fiecare colț al lumii. Fie că vorbim despre frumoase festivaluri de dans și muzică din Spania sau despre obiceiurile milenare marcate prin procesiuni religioase ale Greciei sau mesele îmbelșugate în familie din România. 

Paște 2018 în România

Paștele în România este sărbătorit probabil cel mai frumos din Europa. Poți participa la încondeierea ouălor în pitoreasca Bucovina ori să descoperi bisericile cu mozaicurile lor unice deosebit de importante din Maramureș. În Transilvania, în preajma sărbătorilor pascale se obișnuiește ca fetele nemăritate să iasă la ”Stropit” de către flăcăii satului. În Țara Bârsei, ai șansa să iei parte la unul dintre cele mai frumoase obiceiuri din împrejurimi: dansul călușarilor cu aruncatul buzduganului, alături de vătaj și colindătorii ce vestesc Învierea Domnului.

 

Paște 2018 în România

Paște 2018 în România

 

Delta Dunării

Dacă mergi de Paște în Delta Dunării te poți delecta cu cele mai bune preparate pe bază de pește precum delicioasa ciorbă storceag gătită pe malul apei. Tot aici, în preajma sărbătorilor au loc coloratele Petreceri Lipovenești întreținute de ansambluri de dansatori lipoveni în straie populare.

 

Paște 2018 în România

Paște 2018 în România

Paste Romania – Delta Dunarii 

Tarife de la 649 lei/persoana, 4 nopti de cazare cu demipensiune la Gulliver Delta Resort 3*, masa festiva de sarbatori, transport autocar, transferuri barca Murighiol-Uzlina-Murighiol. Detalii pe www.gullivertours.ro, call center 021.794.75.07.

 

Paște 2018 în Italia

Paștele în Italia este încununat cu cele mai frumoase carnavaluri și festivaluri ale primăverii. Italienii acordă mare importanță sărbătorilor pascale. Vei vedea că, în Săptămâna Patimilor, merg la biserică cu ramuri de măslin și grâu încolțit pentru a fi decorat altarul în noaptea sfântă de Înviere. La Roma, în piața din fața impresionantului Amfiteatru Antic, Colosseum se obișnuiește să se ardă o cruce imensă, procesiune ce poartă numele de  ”Via Crucis”.

 

Paște 2018 în Italia

Paște 2018 în Italia

Cu toții

În dimineața Paștilor, în Cetatea Vaticanului, Suveranul Pontif le transmite pelerinilor binecuvântarea ”Urbi et Orbi”, în toate limbile pământului. Iar dacă mergi în această perioadă în Toscana te vei delecta cu aromata friptură de miel asezonată cu tot felul de mirodenii, roșii cherry și scăldată în vin, gătită într-un vas mare de aramă.

 

Paște 2018 în Italia

Paște 2018 în Italia

 

Paste Italia – Roma-Peninsula Sorrentina

Tarife de la 499 euro/persoana, 6 nopti de cazare cu mic dejun si alte mese la hoteluri de 4*, transport avion, transferuri, tururi de orase cu autocar local, asistenta turistica. Detalii pe www.besttourism.ro, telefon 0735.314.742.

 

Grecia

Grecii acordă foarte mare importanță sărbătorilor pascale pe care le întâmpină cu smerenie și procesiuni religioase. În orașele de pe continent, Atena sau Salonic – în noaptea de Învierea se arde un manechin ce îl închipuie pe Iuda. În Creta, are loc Festivalul Zgomotelor – prilej excelent pentru a vesti Învierea Domnului.

 

Paște 2018 în Grecia

Paște 2018 în Grecia

Minuni în Corfu

Cele mai frumoase tradiții pascale s-au păstrat în Corfu, cea mai verde insulă ionică. În Sâmbăta Mare, din Catedrala Sfântului Spiridon din Kerkyra este scos Sfântul Epitaf și plimbat pe străzile șerpuitoare ale capitalei. În timpul acestei procesiuni, oamenii obișnuiesc să arunce de la balcoane vase din ceramică roșie – ca simbol al curățeniei sufletești. Acest obicei s-a păstrat încă din vremurile venețiene, când corfioților le era interzisă orice festivitate religioasă, dar pe care o desfășurau însă pe ascuns.

 

Paște 2018 în Grecia

Paște 2018 în Grecia

Pe mare

Un alt mod foarte interesant de cinstire a Sfântului Epitaf se desfășoară în Santorini, atunci când preoții obișnuiesc să facă slujbe pe mare, direct în bărci. La fel de interesantă poate fi și insula Creta, unde să dansezi până în zori sirtaki, ca Zorba Grecul. Să te delectezi cu miel la proțap, supă magirits și tsoureki (pâinea-cozonac cu miere și fulgi de migdale, în mijlocul căreia se așează ouă roșii ca simbol al iubirii și reînnoirii).

 

Paște în 2018

Paște în 2018

Paste Grecia – Insula Corfu

Tarife de la 219 euro/persoana, 4 nopti de cazare cu mic dejun, cina festiva de sarbatori, transport autocar, asistenta turistica. Detalii pe www.besttourism.ro, telefon 0735.314.742.

 

Spania

Marea sărbătoare pascală este plină de simboluri în Spania. Fiecare regiune a țării este strâns legată de patimile lui Hristos. Celebrarea Paștilor debutează cu Domingo de Ramos –Duminica Floriilor, când localnicii mearg la biserică cu ramuri de palmier pe care le împletesc în forme inedite. În orașe precum Toledo sau Salamanca, în bisericile gotice se desfășoară un ritual vechi de sute de ani: Corpus Christi – marcat prin procesiuni solemne în care Sfânta Cruce este purtată prin vechile cetăți medievale.

 

Spania

Spania

Dansuri și credință

În Valencia se desfășoară coloratul Festival al Dansatorilor deghizați în diavoli și sfinți, în timp ce în Alicante, localnicii aruncă de la balcoane fluturi din hârtie ca simbol al dragostei și credinței Fecioarei Maria pentru Hristos. În noaptea de Înviere, în orașele din Andaluzia și Țara Bascilor, inclusiv în capitala Madrid se obișnuiește să se ardă un manechin din paie ce îl reprezintă pe Iuda. În timp ce, în Catalonia, interpreții ”caramelles” ies pe străzi pentru a intona imnuri religioase.

 

Paște 2018 în Spania

Paște 2018 în Spania

Paste Spania – Barcelona

Tarife de la 644 euro/persoana, 5 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri de 4*, transport avion, transferuri, tururi prevazute in program, asistenta turistica. Detalii pe www.gullivertours.ro, call center 021.794.75.07.

 

Paște 2018 în Spania

Paște 2018 în Spania

 

Sursa foto: pixabay.com si flickr.com

My title page contents