Răcelile, gripa și alte afecțiuni ale sănătății sunt normale în rândul celor mici, mai ales când trăiesc într-o comunitate. Tocmai de aceea, ar trebui să știi cum întărești sistemul imunitar la copii!
Fie că merg la școală, fie că se duc la grădiniță sau doar se joacă în parc, cei mici intră în contact cu o mulțime de copii, animale și automat și microbi.Uneori, nu îl poți supraveghea constant și nu vei știi niciodată dacă a bagat sau nu mânuța în gură imediat ce s-a dat pe topogab sau dacă a luat alți microbi de la locul de joacă.
Ei își doresc tot timpul să exploreze, iar acest lucru este perfect normal și face parte din dezvoltarea lor. Însă, cum îi poți proteja pe cei mici, care alergă de colo colo, mângâie animale și apoi mănâncă covgrigei? Le poți imbunătăți sistemul imuitar, iar Parents.com a facut si o lista cu alimente care te vor ajuta si astfel problema este pe jumătate rezolvată:
Cum întărești sistemul imunitar la copii în 7 pași:
Fructele și legumele sunt cea mai simplă metodă!
Este deja cunoscut faptul că fructele și legumele au un conținut bogat de vitamine și minerale, ce protejează organismul celui mic și îmbunătățesc sistemul imunitar. Vezi ce alimente trebuie să consume cel mic pentru un sistem imunitar bun!
Pentru cei mici, este ideal să consume cât mai multe fructe și legume, pentru a-și lua cantitatea necesară de vitamine într-un mod natural. Morcovii, portocalele, salata sau capșunile sunt doar câteva dintre alimentele care îl vor ajuta pe cel mic să construiască un organism puternic și sănătos.
Cum întărești sistemul imunitar la copii cu ajutorul somnului?
Dacă vrei ca cel mic să fie sănătos, atunci el trebuie să fie odihnit. Pentru o bună funcționare, sistemul imuniat are nevoie de odhină, iar ca să se odihnească bine, copilul tău are nevoie de un somn liniștit.
Pentru un somn liniștit și odihnitor este important să îndepărtezi susrsele de lumină sau zgomot din camera celui mic. Mai mult decât atât, dacă știi că este un copil cu multe activități: înot, lecții de pian, ore suplimentare la engleză, ai putea alege o zi în mijlocul săptămânii, care să fie liberă pentru somnul de la amiză.
Alăptare este foarte importantă!
Laptele matern conține anticorpi, foarte importanți pentru sănătatea copilului. Acesti anticorpi din laptele matern, mai ales cei care se găsesc în laptele din primele zile de alăptare, protejează organismul bebelușului și reduc riscul de meningite, otită, alergii, diaree sau pneumonie.
Potrivit parents.com Academia Americană de Pediatrie recomandă ca mamele să alăpteze timp de un an, însă dacă din motive de sănătate acest lucru nu este posibil, e bine să încerci să alăptezi până în luna a 3- a.
Sportul în familie este foarte important pentru imunitatea copiilor!
Cum întărești sistemul imunitar la copii? Prin sport! Mișcarea este o modalitate sănătoasă și practică prin care cel mic se poate dezvolta sănătos. Sistemul imunitar este stimulat de mișcare, iar astfel se realizează și îmbunătățirea lui.
Cel mai mare avantaj al sportului? Vă va întări și relațiile din familie! Tu și partenerul/a puteți merge alături de cel mic la alergat în parc, vă puteți plimba cu bicicleta și puteți încerca chiar sporturi de echipă, alături de alți membrii ai familei precum: verișori, unchi sau mătuși!
Redu pe cât posibil germenii din jurul vostru!
În acest fel nu îmbunătățești exact imunitatea copiilor, însă reduci stresul și riscul de infecții! Asigură-te că cel mic se spală frecvent pe mâini, încercă să-l supraveghezi cât mai bine în parc, când se joacă cu copiii sau cu animalele, fii atentă să nu mănânge gustări cu mâinile murdare și nici să nu bage în gură resturi tentate de pe jos.
MAi mult decât atât, la școală, încurajează-l să-și curețe mâinile înainte se mănânce pachețelul cu șervețele umede sau să țină întotdeauna mâna pe ambalaj și nu direct pe aliment, pentru a evita contaminarea.
Cum întărești sistemul imunitar la copii? Renunță la fumat!
Da, cel mic nu „trage din tigară” când stă cu voi la masă, însă fumează și el pasiv. Dacă vrei ca sistemul lui imunitar să funcționeze optim, încercați atât tu, cât și partenerul tău să renunțați la fumat. Fumatul pasiv crește riscul de bronșite, infecții la nivelul urechilor și astm.
Nu presa niciodată pediatrul!
Dacă ai mers la medic cu cel mic, la prima răceală și nu ți-a recomandat antibiotic și nici medicamente tari, atunci nu-l presa pentru o rețetă. Lasă-l pe doctor să decidă când este cazul și când nu, pentru copilul tău să ia antibiotic.
Antibioticele tratează doar infecțiile cauzate de bacterii, iar, potrivit parents.com, majoritatea bolilor ce apar la copii sunt cauzate de câte un virus.