Să descoperim 10 alimente cele mai bogate în cupru! Deși este prezent în cantități foarte limitate în organism – între 50 și 120 mg – cuprul este un element esențial pentru ființa umană. Odată introdus în organism (cu alimentele care îl conțin), cuprul este absorbit în intestinul subțire și de acolo, datorită legăturii cu albumina, este transportat în ficat . La rândul lor, hepatocitele sintetizează un complex format din cupru și transportorul acestuia (celuroplasmină), care este apoi secretat pentru a fi distribuit diferitelor țesuturi. Orice exces este eliminat în principal pe calea biliară și minim excretat în urină.

Dar, să vedem care sunt alimentele cele mai bogate în cupru și rolul acestuia în organism!

10 alimente cele mai bogate în acest prețios mineral

Printre mineralele esențiale pentru ca funcțiile noastre vitale să funcționeze corect, nu putea lipsi cuprul. Acest mineral joacă numeroase roluri, iar printre acestea se numără și cel de a promova, împreună cu fierul, formarea hemoglobinei, proteina care transportă oxigenul în țesuturi, prin sânge. Iar împreună cu zincul, cuprul este responsabil pentru metabolismul energetic corect al celulelor și formarea țesuturilor. Având în vedere acest lucru, este important ca organismul nostru să primească zilnic cantitatea de cupru necesară, pentru a menține active și funcționale toate procesele vitale.

Iată 10 alimente cele mai bogate în cupru (la 100 grame de produs):

1. Arpacaș

Conține 0,42 mg de cupru la o 100 grame de produs și este un aliment excelent pentru a fi folosit ca alternativă la orez sau paste, pentru prepararea supelor, sufleurilor, salatelor.

2. Tărâțe de ovăz

Ideal pentru combaterea oboselii și stresului, ovăzul asigură un aport de 0,4 mg de cupru. Fiind un aliment foarte versatil, ovăzul poate fi folosit la diferite preparate, sub formă de făină, boabe sau fulgi.

3. Germeni de grâu

Conțin 0,41 mg de cupru și, de obicei, se găsesc sub formă de fulgi. Este excelent ca ingredient suplimentar în salate, salate de fructe, iaurt sau pe feluri principale, cum ar fi paste, leguminoase sau pește. Este important ca germenii de grâu să fie consumați în stare crudă, pentru a fi păstrate toate principiile nutriționale.

4. Nuci

Au un conținut extrem de important de săruri minerale, în special au 1,6 mg de cupru. Pot fi consumate într-o mie de moduri, ca gustare sau ca fruct adăugat în iaurt, salate de legume, salate de fructe, pâine și pizza. Sunt unul dintre cele mai versatile alimente din bucătărie, precum și o sursă excelentă de minerale pentru organism.

5. Alune de pădure

Alunele fac, de asemenea, parte din alimentele bogate în cupru. Acestea conțin 1,73 mg de cupru și sunt, de asemenea, un aliment versatil, potrivit pentru a fi adăugat în multe feluri de mâncare. Le putem mânca în mod natural, ca pe orice fel de fructe uscate, sau le putem folosi pentru a da aromă și a îmbogăți alte preparate, cum ar fi pâinea, pastele, sosurile pesto, salatele, preparatele de carne sau pește și, mai ales, prăjiturile.

6. Arahide

100g de arahide (atât naturale, cât și prăjite) conțin 0,67mg de cupru. Utilizarea lor în bucătărie este similară cu cea a nucilor și a alunelor, potrivindu-se foarte bine cu multe alimente.

7. Cacao

Acest condiment este cu siguranță cel mai iubit de către gurmanzi. Fără cacao nu ar exista ciocolată gustoasă dar, în realitate, cacaua are numeroase utilizări în bucătărie, de asemenea datorită gustului său amar care o face destul de versatilă. Cacaua poate fi adăugată în deserturi, în produse de patiserie sau ca aromă în băuturile vegetale și cafea. Dacă alegi un amestec care nu a suferit procese intense de prăjire, poți garanta corpului o cantitate excelentă de minerale, inclusiv 3,8 mg de cupru.

8. Moluște comestibile

Cu aproximativ 1 mg de cupru și o gamă largă de sortimente (midii, scoici, sepie, stridii etc.), moluștele au o bună rezervă de minerale și pot fi consumate atât de adulți și copii, datorită absenței oaselor și ușurinței cu care pot fi mestecate. Mare atenție, ca acestea să fie proaspete!

9. Avocado

Acesta conține 0,19 mg de cupru la 100 g de fruct și este bogat în Omega-3, util pentru scăderea colesterolului. Dar asta nu este tot: avocado este, de asemenea, bogat în vitamina E, betacaroten și potasiu.

10. Stafide

Este un fruct excelent pentru a însoți alte alimente, precum iaurtul sau salata de fructe, dar și legumele, leguminoasele și cerealele. Consumate singure ca gustare, stafidele sunt capabile să garanteze energia potrivită organismului, evitând nivelurile ridicate de insulină.

Alte surse alimentare de cupru includ:

  • fructe de mare;
  • crustacee – în special crabi, homari și stridii;
  • măruntaiele: în principal, ficatul și rinichii;
  • semințe uleioase sau fructe uscate – în special nuci, nuci, arahide, semințe de floarea soarelui;
  • uleiuri și grăsimi vegetale – în special ulei de porumb și margarină;
  • leguminoase – în special fasole și linte;
  • fructe dulci – cum ar fi lămâi și struguri, în special stafide, dar și nucă de cocos, papaya și mere;
  • tuberculi – în special cartofi;
  • alte leguminoase precum mazărea;
  • ciuperci;
  • drojdie de bere;
  • carne – în special miel, rață, carne de porc și carne de vită;
  • legume cu frunze de culoare verde închis – de exemplu, varză neagră.

În plus, chiar dacă nu sunt deosebit de bogate, dacă sunt consumate în cantități semnificative, ceaiul, orezul și carnea de pui contribuie, de asemenea, la satisfacerea nevoilor de cupru ale organismului.

Pentru a evita deficiența de cupru este, în general, suficient să respecți o dietă echilibrată sau cel puțin să variezi gama de alimente, fără a exclude vreunul dintre grupurile fundamentale.

My title page contents