Gripa la copii. Cum se manifestă și ce măsuri să iei?

Gripa la copii. Ce e diferit la ea și cum se manifestă?

Gripa la copii este cauzată de un virus care se răspândește pe calea aerului. Primul simptom constă în creșterea bruscă a temperaturii, chiar și până la 39 °, însoțită de dureri musculare și articulare, dureri de cap, tuse, tulburări gastro-intestinale. Copiii pot contracta gripa mai ales când vizitează locuri închise și aglomerate, unde respirația celor prezenți, într-un spațiu închis, grăbește răspândirea virusului.

 

Acesta este motivul pentru care este mai ușor ca aceștia să se îmbolnăvească în timpul lunilor de iarnă: în cinematografe, școli, centre comerciale sau când copiii sunt în contact strâns cu un număr mare de persoane. În plus, condițiile meteorologice reci și nefavorabile contribuie la slăbirea corpului și a sistemului imunitar. Epidemiile de gripă apar de obicei la mijlocul lunii noiembrie, ajung la vârf între decembrie și ianuarie și apoi scad la sfârșitul lunii februarie.

Gripa la copii: seria 2018-2019

Simptome de gripă din sezonul 2018 – 2019 sunt:

  • tuse;
  • durere în gât;
  • durerea articulară;
  • greață și vărsături;
  • dureri de cap;
  • febră foarte mare.

Virus gripal sau o răceală puternică? Cele mai frecvente simptome ale gripei sunt:

  • febră mare, peste 38 de grade, care se instalează brusc;
  • dureri articulare musculare;
  • simptome respiratorii: tuse, congestie nazală și durere în gât.

Pentru a vorbi despre gripa actuală, specialiștii susțin că aceste trei simptome trebuie să apară împreună. Dacă nu se întâmplă acest lucru, probabil că este vorba de infecții respiratorii acute sau de viroze puternice. Virozele, de obicei, nu determină febra sau cel mult o ușoară creștere a temperaturii.

Combaterea virusurilor gripale la copii

În fiecare an, Ministerul Sănătății lansează campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere, care are ca destinatari principali gravidele, copiii, vârstnicii și pacienții invalizi. De aceea, la începutul toamnei, părinții interesați trebuie să discute despre vaccin cu pediatrul. Acesta le va recomanda doza și perioada în care cel mic ar trebui vaccinat. Există și alte modalități de prevenire a gripei la copii: prin consolidarea sistemului imunitar. De exemplu, o scurtă terapie bazată pe imunostimulatori poate oferi un scut de protecție împotriva bolilor sezoniere. De asemenea, copilul trebuie să aibă o dietă bogată în fructe. În special citrice, foarte bogate vitamina C, care stimulează sistemul imunitar.

Gripa la copii. Cum să protejezi copiii de gripă

Este posibil să se prevină gripa la copii? Mai ales în cazul celor mici? Întrebare pe care și-o pun toate mamele la începutul sezonului de gripă. Sau când apar primele strănuturi, prima tuse. Prezența în mediul școlar și imaturitatea sistemului imunitar predispun copiii la mici infecții, dar mereu trebuie făcut ceva pentru a încerca să-i protejăm.

În primul rând, copiii trebuie îmbrăcați adecvat. Deoarece aceștia își petrec adesea cea mai mare parte a timpului la școală sau grădiniță, într-o sală închisă, slab ventilată și supraaglomerată, este ușor ca aceștia să transpire. Ca apoi să-i ia frigul când ies afară. Acesta este motivul pentru care îmbrăcămintea ideală este stilul „ceapă”: o jachetă mai groasă pentru când copilul iese afară și un pulover mai subțire sau o tunică atunci când copilul se află în interior.

Tratarea gripei la copii constă și într-un consum mare de citrice. Este nevoie de multă vitamina C, un antioxidant bine cunoscut pentru proprietățile sale antivirale. Cereale integrale, leguminoase, semințe oleaginoase, legume, germeni de grâu, toate sunt bogate în vitamine B (cu excepția vitaminei B12). Dar și alimente ca: ton, hering, broccoli, germeni de grâu, ceapă, varză, roșii, ciuperci… sunt bogate în săruri minerale prețioase, cum ar fi fier, zinc și seleniu. Toate de mare ajutor în întărirea organismului slăbit de boală.

Un sfat important, care nu trebuie uitat niciodată este de a învăța copiii să se spele pe mâini, de mai multe ori pe zi. Să folosească apă și săpun și să fie învățați să se spele corect. De asemenea, este necesară aerisirea frecventă a spațiului de locuit și a sălilor de clasă, deoarece virusul se răspândește prin aer. Cât despre frecventarea locurilor aglomerate, pe cât posibil să fie evitate, mai ales în perioadele în care cazurile de gripă sunt foarte multe.

 

My title page contents