Ceaiuri pentru răceală. 12 cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă

Ceaiuri pentru răceală. 12 cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă

Iarna apelăm destul de des la ceaiuri pentru răceală. Ceaiurile din plante sunt un mare ajutor pentru prevenirea și tratarea bolilor sezoniere, cum ar fi gripa și răceala. Ierburile și condimentele folosite pentru prepararea ceaiurilor sunt remedii medicinale cu o putere de vindecare ridicată. În unele cazuri însă, în utilizarea preparatelor pe bază de plante, pot exista contraindicații.

 

Din acest motiv, dacă ai îndoieli, este bine să consulți întotdeauna medicul homeopat, care îți va oferi cele mai bune sugestii privind ceaiurile și tratamentele pe bază de plante.

Ceaiuri pentru răceală. 12 cele mai bune ceaiuri pentru răceală și gripă:

1. Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir, sub formă de infuzie, este util pentru prevenirea răcelilor. Ai nevoie de: 2 lingurițe de ceai verde Bancha, 2 cuișoare, 1 baton de scorțișoară și o răzătură de ghimbir uscat. Pui tot amestecul într-o ceașcă de apă clocotită. Infuzia durează 3 până la 5 minute. Pentru a pregăti un ceai din ghimbir sub formă de decoct, fierbi o felie de ghimbir proaspăt în 350 mililitri de apă, timp de 10 minute. Lași să se răcească, strecori și adaugi două linguri de suc de lămâie.

2. Ceai de scorțișoară

Ceaiul de scorțișoară este bun pentru reducerea inflamației gâtului și împotriva bolilor specifice iernii. Adu în punctul de fierbere cantitatea de apă conținută într-o ceașcă normală, cu 2 lingurițe de miere (poate ar fi indicat să o înlocuiești cu zahăr, fiind vorba de fierbere), 2 sau 3 lingurițe de praf de scorțișoară și 1 vârf de cuțit de piper. Consumat cald, acest ceai va avea un efect magic asupra tractului respirator.

3. Ceai de Echinacea

Ceaiul de echinacea este un remediu excelent pentru întărirea sistemului imunitar, prevenirea și combaterea răcelii, gripei și a bolilor tipice de iarnă. Bea una sau două cești din această infuzie în fiecare zi, pentru a-ți întări imunitatea. În fiecare ceașcă de apă clocotită se toarnă o linguriță de echinacea uscată sau se pune un plic cumpărat din comerț. Lași la infuzat timp de 5 minute înainte de a-l bea.

4. Ceai de roiniță

Roinița este o plantă cu proprietăți calmante și sedative excelente, utilă în caz de răceli. Stimulează transpirația, un aspect important care poate ajuta la scăderea febrei și la eliminarea toxinelor din organism. Pentru prepararea unui ceai se toarnă 1 linguriță de plantă uscată în fiecare ceașcă de apă clocotită, se lasă 5 minute și se filtrează. Roinița este ușor de crescut în ghivece sau în grădină, astfel încât să poți aduna frunzele și să le usuci pentru a le folosi când ai nevoie.

5. Ceaiuri pentru răceală. Ceai de măceșe

Măceșele sunt utilizate pentru prepararea infuziilor adecvate prevenirii și atenuării bolilor sezonului rece, cum ar fi gripa sau răceala. Lași 1 pliculeț de plantă să se infuzeze timp de 5-7 minute, într-o cană cu apă clocotită. Înainte de a bea ceaiul, îi poți îmbunătăți gustul cu suc de lămâie. Măceșele sunt bogate în vitamina C, care ne ajută să consolidăm sistemul imunitar. Ameliorează afecțiunile respiratorii și combate infecțiile.

6. Ceai de cimbru

Din cimbru poți pregăti un ceai util în caz de gripă, durere în gât și afecțiuni respiratorii. Ai nevoie de 4 grame de cimbru uscat la fiecare 100 de mililitri de apă. Se spune că ceaiul de cimbru este afrodisiac și este foarte util împotriva durerii în gât, sub formă de gargară.

7. Ceaiuri pentru răceală. Ceai de tei

Un ceai excelent în cazul bolilor tractului respirator și a stărilor febrile. Teiul stimulează transpirația și poate ajuta la scăderea febrei. Într-o ceașcă de 200-250 ml apă se adaugă o linguriță de tei uscat (sau se pune un plic de ceai de tei). Lași la infuzat timp de 5-7 minute, apoi filtrezi și bei.

8. Ceai de eucalipt și salvie

Ceaiul de eucalipt eliberează tractul respirator și este util în caz de frisoane. Eucaliptul poate fi combinat cu alte plante benefice în acest caz, cum ar fi salvia. Se pune o linguriță de salvie uscată și una de eucalipt uscat într-o ceașcă de apă clocotită. Se lasă până la 10 minute, se filtrează și se bea. Ceaiul de salvie este contraindicat în timpul sarcinii și alăptării, în cazurile de hipertensiune arterială și epilepsie.

9. Ceai din frunze de frăguțe (Arbutus Unedo)

În cazul gripei, însoțită de stări febrile, poate fi util să bei ceai din frunze de frăguțe. Ceaiul se prepară prin infuzarea a 5 grame de flori de frăguțe în 250 de mililitri de apă. Lași totul să se odihnească timp de 15 minute înainte de a filtra și a bea. Poți consuma această infuzie o dată sau de două ori pe zi, după nevoie.

10. Ceai de mușețel și lămâie

Mușețelul și lămâia sunt remedii utile împotriva răcelilor. Poți adăuga în ceaiul de mușețel normal, preparat din flori uscate sau pliculețe, suc de lămâie sau o linguriță de coajă de lămâie rasă.

11. Ceai de curcuma

Ceaiul de curcuma este excelent în cazul răcelilor și gripei. Proprietățile acestui condiment sunt într-adevăr foarte numeroase și printre acestea există posibilitatea de a sprijini sistemul imunitar și chiar de a ameliora tusea și durerile în gât. Poate fi preparat fie din rădăcină proaspătă, fie din pulbere.

12. Ceaiuri pentru răceală. Ceai de nalbă

Ceaiul de nalbă este cel mai bine cunoscut pentru calitățile sale de calmare a intestinului, pentru un efect laxativ ușor și pentru puterea sa antiinflamatoare. De fapt, ceaiul de nalbă este, de asemenea, excelent pentru tratarea gripei și răcelii. Ajută la o mai bună dizolvare și eliminare a mucusului și la combaterea iritației gâtului.

My title page contents