Ce să nu mănânci când alăptezi. Alimente de evitat

Ce să nu mănânci când alăptezi? În timpul alăptării, o mamă are mai multă libertate de a mânca, în comparațe cu cele 9 luni de sarcnă, când trebue să țnă cont de o serie de sfaturi.

Totuși, chiar și în această perioadă există alimente care ar trebui evitate pentru a nu întâmpina unele probleme. Pentru că ceea ce mănâncă mama se transmite prin lapte drect fătului. Sunt anumite alimente al căror consum ar putea altera gustul laptelui și, în consecință, să-l facă mai puțin plăcut pentru bebeluș, care poate chiar refuza să se hrănească.

Desigur, aceasta nu este cu siguranță o regulă scrisă, deoarece, ca și pentru adulți, și copiii au gusturi diferite:

Iată așadar, o listă de alimente „interzise când alăptezi”:

  • legume precum varză, conopidă, broccoli, sparanghel, varză, cicoare, napi, anghinare, roșii necoapte, cartofi verzi, ciuperci;
  • usturoi crud, ceapă crudă, praz, arpagic;
  • brânzeturi precum camerbert, gorgonzola, brie, roquefort;
  • untură, unt, smântână, maioneză, salată rusească, cub de bulion, ketchup, nucșoară, curry, ardei iute;
  • castane, fructe uscate, leguminoase usor fierte.

De fapt, în funcție de caz, acestea pot fi consumate uneori, dar în cantități mici pentru a întelege dacă copilul tău are probleme sau dă semne că le acceptă.

Atenție la bacterii și substanțe nocive

Există, de asemenea, o altă categorie de alimente periculoase pentru copilul tau, deoarece pot fi purtătoare de bacterii. De exemplu, carnea de vânat, cârnații (care contin nitriti, nitrati, polifosfati și uneori chiar coloranți) și conservele de carne.

De asemenea, trebuie să eviți peștele și fructele de mare care conțin mercur și alte substanțe periculoase. De fapt, mercurul poate fi dăunător pentru sistemul nervos al bebelușului tău, așa că este absolut de evitat în orice caz. Evită consumul de pește-spadă, rechin, macrou și ton alb care, cu siguranță conține cel mai mult mercur. Nu consuma mai mult de 170 de grame pe săptămână.

Alimente care provoacă alergii

De exemplu, unele fructe de mare, crustacee, arahide, grâu, porumb sau ouă, dar și piersici sau căpșuni. Nu este sigur că dacă mama este alergică la ceva va fi și copilul, dar în orice caz, este recomandat să eviți să-i ofere aceste alimente la vârste așa mici. Este mai bine să consumi aceste alimente în cantități mici crescând treptat consumul, pentru a înțelege dacă apar sau nu probleme.

După fiecare aliment nou, urmărește copilul cu atenție pentru a observa dacă dă semne de reacții alergice după hrănire. Dacă copilul pare mai nervos decât de obicei, apar erupții cutanate sau, în cele mai grave cazuri, are dificultăți de respirație și scaune asemănătoare mucusului sau cu pete de sânge, mergi imediat cu copilul la pediatru.

Ciocolată și cafea

Încearcă să limitezi utilizarea acestora, deoarece alimentele bogate în cofeină care este secretată în laptele matern, provoacă hiperactivitate și dificultăți de odihnă pentru bebeluș. Studiile au arătat că maximum trei căni de cafea pe zi sunt tolerabile pentru corpul copilului, excluzând însă orice alt aliment care conține cofeină.

Lapte de vacă

De asemenea, este indicat să elimini din alimentație laptele de vacă și produsele lactate, dacă nu vrei să ai parte de nopți nedormite, iar bebelușul să aibă colici. În cele mai multe cazuri, colicile pot fi cauza dificultății corpului bebelușului de a digera și, în consecință, de a tolera laptele de vacă.

Poți înlocui eventual laptele de vacă cu lapte de migdale sau de soia, foarte digerabil și deci absolut tolerabil.

Alte cauze ale colicilor, precum și ale refluxului pot fi toate acele alimente care ar putea accentua spasmele abdominale ale bebelușului. Prin urmare, trebuie evitate alimentele condimentate, condimentele, citricele, ardeii, vinetele, leguminoasele puțin fierte, alimentele grase sau prăjite.

De asemenea, încearcă să nu exagerezi cu consumul sucurilor de fructe și al substanțelor prea zaharoase. Cantitatea excesivă de zahăr ar putea provoca de fapt diaree fermentativă. Evident, se vorbește despre utilizarea excesivă a acestor băuturi. Utilizarea ocazională în cantități inofensive nu îți va crea probleme.

Fără fumat și alcool!

Fumatul este absolut interzis! Scade producția de lapte si epuizează rezerva de vitamină C, care este atât de prețioasă pentru bebelușul tău. Nu uita cât de mult îl afectează fumatul pasiv pentru bebeluș.

Aceeași interdicție se aplică și alcoolului. Nu asculta sfaturile celor care îți sugerează să bei bere pentru binele bebelușului tău. Desigur, o bere ocazională sau un pahar de vin la o petrecere nu este extrem de dăunătoare. Mai ales dacă o faci imediat după ce ți-ai alăptat copilul. Acestea sunt excepții extrem de rare, nu trebuie să se transforme în obceuri.

 

My title page contents