7 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă a copiilor

7 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă a copiilor din surse sigure. Conform Organizației Salvați Copiii, în țara noastră, obezitatea la copii și adolescenți este într-o creștere alarmantă; fetele par a fi mai afectate decât băieții. Categoria de vârstă 4-5 ani este mai afectată decât cea de 2-3 ani; în timp ce numărul cazurilor crește și mai mult în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani.

În majoritatea cazurilor, greutatea excesivă este urmarea unei alimentații nesănătoase (prea bogată în calorii) și a activității fizice reduse. Deoarece aceste comportamente se dezvoltă în prima parte a copilăriei, eforturile de prevenire a obezității trebuie începute devreme.

Dar care sunt principalele recomandări pentru o nutriție adecvată la copii și adolescenți?

Iată 7 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă a copiilor oferite de către Societatea Italiană de Pediatrie (SIP):

1. Nu numai mâncarea, ci și luarea meselor în familie contribuie la sănătatea copilului

Acestea sunt momente importante pentru fiecare zi din viața copilului; studiile arată că aceste ocazii de consum ajută la menținerea unei diete mai bogate și mai variate; ba chiar au un ușor efect protector împotriva dezvoltării excesului de greutate și a obezității la copii. Prin urmare, SIP recomandă cel puțin 5 mese pe săptămână împreună cu familia; astfel vor putea promova comportamente alimentare sănătoase.

2. Copilul are nevoie de 5 mese pe zi până la vârsta de 12 ani

S-a demonstrat că acest număr de mese pe zi reduce riscul de obezitate. De fapt, studiile sugerează un posibil efect în reducerea senzației de foame, garantat de frecvențele regulate ale alimentelor. Copiii au nevoie de 3 mese principale și 2 gustări: una dimineața și una după-amiaza.

3. Micul dejun… obligatoriu!

Consumul de alimente între orele 6 și 9 dimineața reduce riscul de apariție a obezității la copii. În schimb, dacă micul dejun este omis, există un consum excesiv și disproporționat de alimente în următoarele ore; ceea ce afectează balanța energetică cu un exces de aport de energie, în comparație cu consumul zilnic de energie.

4. Acordați atenție compoziției mesei

Numeroase studii arată impactul negativ al consumului de fast-food la copii. În plus, unele studii confirmă faptul că riscul crește odată cu vârsta; cu cât este mai mare autonomia în alegerea alimentelor de către copii, cu atât este mai mare dorința de a consuma fast-food. La fel de importante sunt și alegerile gustărilor; trebuie limitate cele cu un conținut ridicat de energie, bogate în grăsimi saturate, zaharuri rafinate și sare.

5. Limitați băuturile zaharoase

Acestea sunt băuturi îmbogățite cu îndulcitori calorici; un consum ridicat determină un aport ridicat de zaharuri libere atât la copii, cât și la adulți. Copiii ar trebui să bea cât mai multă apă în fiecare zi și să evite băuturile dulci din comerț.

6. Acordați atenție porțiilor de alimente

Numeroase studii au demonstrat că un consum zilnic de alimente al copiilor de la vârsta de 4 ani este în mare măsură influențat de mărimea porției care le este servită; de unde și importanța educării părinților pentru a estima porțiile corecte pentru copiii lor, în funcție de vârstă.

7. Desfășurarea unei activități fizice… zilnic!

Persoanele cu vârsta între 3 și 17 ani trebuie încurajate și susținute să desfășoare o activitate fizică zilnică; aceasta trebuie să fie de intensitate moderat-viguroasă, timp de cel puțin 60 de minute. În plus, timpul petrecut în fața ecranelor trebuie limitat; în special în timpul meselor.

În plus, „Modelul dietetic de referință este dieta mediteraneană, bogată în alimente de origine vegetală (legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, semințe), caracterizată prin utilizarea uleiului de măsline ca sursă principală de grăsimi adăugate și un consum moderat de pește, ouă, păsări de curte și produse lactate combinate cu un consum redus de carne roșie. Mai multe studii asupra copiilor și adolescenților au arătat că, cu cât este mai mică aderarea la modelul mediteranean, cu atât este mai mare prevalența excesului de greutate și a obezității.” – explică Elvira Verduci, consilier național SIP Societatea Italiană de Pediatrie și profesor asociat de pediatrie la Universitatea din Milano. (sursa: savethechildren.it)

 

 

My title page contents