Copilul meu s-a îndrăgostit. Cum să mă port cu el?

Surpriză! Copilul meu s-a îndrăgostit. Abia dacă știe să-și lege șireturile la ghete, dar se fâstâcește când o întâlnește pe colega lui de grupă. Grupă de grădiniță, nu de facultate… Ei, poftim!

 

Erai sigură că mai sunt o grămadă de ani până să ajungi să spui ”Copilul meu s-a îndrăgostit”. Uite că s-a întâmplat mai devreme decât ți-ai imaginat. Psihologii spun că prima idilă poate apărea în jurul vârstei de patru anișori și că ea poate rezista în timp. În sensul că poate deveni în viitor o prietenie trainică între cei doi, dar care să nu aibă nicio legătură cu dragostea. Și că poate fi o amintire foarte frumoasă a copilăriei.

Iubiri nevinovate

Vorbind despre dragostea la vremea grădiniței, ce trebuie însă să știi e faptul că cei mici nu simt iubirea la fel ca adulții. Așa că nu e cazul să te ducă gândul prea departe. La ei este vorba doar despre un atașament mai special, pe care nici măcar protagoniștii nu îl pot defini întotdeauna ca și iubire. Este mai mult o afinitate pe care cei doi o împart și și-o manifestă în modul cel mai copilăresc cu putință: jucându-se împreună, stând la masă unul cu celălalt, ținându-se de mânuță, făcând activități împreună, oferindu-și cadouri sau fiind protectori unul cu celălalt.

Tot psihologii spun că această fază, în care cel mic ”se îndrăgostește”, este chiar una normală în dezvoltarea sa. Este o conștientizare a convențiilor sociale și a vieții private. Așa se explică faptul că cei doi ”amorezi” se detașează de restul colegilor și preferă să petreacă mai mult timp împreună.
Părinții pot fi bulversați în fața unei astfel de situații. ”Copilul meu s-a îndrăgostit. Eu cum să mă port acum cu el? Ce să fac? Cum gestionez situația?” Credem că îți faci prea multe probleme. Vrei să păstrezi intactă sănătatea emoțională a copilului tău după prima lui întâlnire cu… dragostea? Ține minte niște sfaturi simple.

Fiți exemplele copilului

Fie că vă place sau nu, copilul vostru va face ceea ce vede că faceți voi. Indiferent de teoria pe care i-o serviți. Copilul va trebui să vadă doar armonia dintre voi. Grija pe care o purtați unul celuilalt. Respectul pe care vi-l arătați. În acest fel va înțelege că a fi îndrăgostit de cineva înseamnă a-l îngriji, a-l respecta și a avea cu el o relație armonioasă.

Deschideți porțile comunicării

Este un prilej minunat ca cel mic să vadă că are în părinte cel mai bun prieten. Încurajați-l să vă explice ce simte, să vă povestească întâmplările zilei alături de fetița/băiețelul care ”i-a furat inima”. Stabilind de pe acum o relație strânsă cu cel mic inclusiv sub acest aspect, aveți toate șansele ca la adolescență, când chiar apare iubirea, să vă păstreze de confident(ă).

Nu-i luați sentimentele în râs

Chiar dacă la această vârstă dragostea nu e un lucru serios, pe copil va trebui să îl luați în serios. Povestea aceasta de iubire este trecătoare, nu durează întotdeauna, dar pentru copil acestea sunt unele dintre cele mai puternice emoții pe care le-a simțit vreodată. Nu-l ridiculizați și nu arătați lipsă de respect pentru sentimentele lui.

My title page contents