Dacă și tu îți dorești una la fel, respectă câteva sfaturi pentru o familie fericită.

Toți avem o imagine despre cum ar trebui să arate familia perfectă. Doar că imaginea ne-am făcut-o din cărți și din filme. Dacă și tu îți dorești una la fel, respectă câteva sfaturi pentru o familie fericită.

 

Cine spune că nu s-a certat niciodată cu partenerul/partenera, că în cuplu nu au existat și divergențe, și momente tensionate, minte. Sau, mai elegant spus, omite să spună adevărul. Chiar și așa, dacă toate aceste lucruri se întâmplă, nu înseamnă că cei doi parteneri sunt incompatibili. Până la un punct chiar și tensiunile sunt firești.

Sfaturi pentru o familie fericită

Ține cont de câteva sfaturi pentru o familie fericită și experimentează ceea ce credeai că e rezervat doar literaturii și cinematografiei.

Comunicați

Într-o familie cu adevărat fericită, toți membrii ei sunt capabili să comunice deschis unii cu ceilalți. Indiferent ce au să își spună, dacă e vorba de a împărtăși bucurii sau de a exprima nemulțumiri. Când liniile de comunicare dintre ei sunt deschise și flexibile, este și înțelegere, și armonie.

Bucurați-vă unii de ceilalți

Esența unei familii fericite este bucuria de a fi împreună. Și de a vă exprima această bucurie, fără rețineri, arătând-o în toată splendoarea ei. Modul în care vă tratați reciproc, partenerii între ei, părinții pe copii șsi copiii pe părinți, acesta este barometrul armoniei casnice. O familie fericită este aceea în care părinții se bucură când vin copiii acasă și copiii se bucură când își văd părinții.

Arătați-vă interesul

Când partenerul și/sau copii vin acasă, de la job sau de la școală, oprește-te din ceea ce faci și arată-le interesul tău. Întreabă ce au făcut în acea zi și ascultă-i, indiferent că îți povestesc despre șeful despotic sau despre o căzătură pe terenul de sport. Spune-le și tu ce ai făcut în ziua respectivă. Împărtășirea evenimentelor arată preocuparea pe care o aveți unii față de ceilalți. Dezinteresul și plictiseala sunt cei mai mari dușmani care pot duce la disfuncții în familie.

Puneți căsnicia pe primul loc

În multe familii pe primul loc se află copiii, ei devenind furnizori substitutivi ale dragoste pentru cei doi parteneri. Nu înțelege greșit, că n-ar fi copiii importanți! Dar puneți pe primul loc relația dintre voi. Când aceasta funcționează ireproșabil, efectele sunt asupra întregii familii.

Mâncați împreună

Ritmul vieții nu oferă nimănui posibilitatea de a fi toți, împreună, zilnic, la cele trei mese principale. Dar faceți tot ce vă stă în putință ca măcar cina să o serviți împreună, toți în jurul mesei, conectați. Poate că nici asta nu este posibil în fiecare seară, dar măcar de patru ori pe săptămână trebuie să faci posibil acest lucru. O vorbă veche spune că „familiile care mănâncă împreună, rămân împreună.”

Creați-vă propriile ritualuri

Da, familiile au nevoie de ritualuri. Pot fi religioase, naționale sau specifice familiei. Doar cu titlu de exemplu, putem aminti participarea la slujba de duminică, petrecerea într-un anumit mod a zilei de 1 Mai, 1 Iunie, 1 Decembrie sau a oricărei alte sărbători naționale, o seară de karaoke sau una de pizza pe săptămână. Psihologii sunt de părere că o familie care are ritualuri și nu este stresată de ele, este o familie fericită.

Nu ridicați vocile unii la alții

Spune-i partenerului/partenerei ce te nemulțumește sau înfurie, instituie reguli pentru copii și pedepsește-i când e necesar, dar nu-ți pierde controlul. Și nu țipa. Niciodată. Dacă tu faci asta, ești un exemplu pe care și copiii îl vor urma.

Nu vă certați în fața copiilor

Când certurile cu adevăarat serioase sunt inevitabile, aveți grijă ca ele să nu aibă loc în fața copiilor. Țineți-i departe de ele. Și dacă, totuși, întâmplător, fără voia voastră, au fost martori, „dregeți busuiocul”. Liniștiți-i spunându-le că nu a fost decât o mică neînțelegere și că lucrurile au revenit la normal. Chiar dacă nu este așa.

My title page contents