Este îngrijorător să nu te preocupe cum alungi plictiseala în cuplu

Când sunteți într-o relație de mult timp, nu este ceva neobișnuit sau îngrijorător să aveți uneori un sentiment de plictiseală. Mai îngrijorător este să nu te preocupe cum alungi plictiseala în cuplu. Și cum să faci să păstrezi interesul partenerului pe măsură ce trece timpul.

 

Psihoterapeuții se confruntă frecvent cu această problemă. Atât de frecvent încât o consideră una comună. După ani de relație, partenerii încep să constate că și-au pierdut entuziasmul. Iar teama lor cea mare este că însăși relația este pe cale să de destrame din cauza rutinei. E de preferat să previi acest impas și să înveți cum alungi plictiseala în cuplu. Descoperă toate modurile în care te poți reconecta cu partenerul – fizic, emoțional și sexual – și ieșiți împreună din această criză.

Cum alungi plictiseala în cuplu

În primul rând prin implicare. Plictiseala nu trece singură, nu te aștepta la asta. Nu se întâmplă nicio magie care, dintr-o dată, să reaprindă focul. Străduiți-vă să o combateți. Discutați despre ceea ce vă plăcea să faceți împreună și nu ezitați să puneți din nou în practică. Iată câteva dintre cele mai eficiente modalități de a preveni plictiseala în cuplu, potrivit științei.

Definește ce te plictisește cu adevărat

Fiecare persoană are o motivație și o explicație proprie pentru ceea ce o plictisește. Dacă ea este sinonimă cu lipsa de interes față de partener, atunci cel mai probabil că problema este compatibilitatea dintre cei doi. Adică lipsa ei… Dar dacă este considerată plictiseală lipsa emoției (prezentă la începutul relației), faptul că nu vă mai distrați împreună ori nu vă mai faceți surprize, nu-i totul pierdut. La acestea se poate lucra și pot fi readuse în viața voastră.

Încercați împreună lucruri noi

Recomandarea aceasta este rezultatul unui studiu desfășurat asupra a 53 de cupluri căsătorite. Acestea au fost rugate să aprecieze calitatea relației lor, după care au fost împărțite în trei grupuri. Primului grup i s-a cerut să aleagă o nouă activitate și să o desfășoare împreună timp de 90 de minute pe săptămână, vreme de zece săptămâni. Celui de-al doilea grup i s-a spus să desfășoare activități plăcute, dar de rutină, iar celui de-al treilea grup să nu schimbe nimic. La finalul studiului, cele mai mulțumite de relația lor au fost cuplurile cărora li s-a cerut să aibă o activitate nouă, la care să participe ambii parteneri. Efortul de a face ceva împreună, în afara rutinei, ar putea împiedica plictiseala în relația voastră.

Lucrează activ la menținerea vieții sexuale

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că acele cupluri care lucrează activ la menținerea vieții sexuale sunt mai mulțumite de relația lor decât cele care consideră că o partidă reușită are loc în mod natural. De asemenea, a fost dărâmat și mitul cum că sexul este de calitate dacă ai partenerul potrivit. Culmea, cei care au crezut că au un partener compatibil din acest punct de vedere, au fost primii care… s-au plictisit. Se spune că viața sexuală este ca o grădină, care pentru a fi menținută trebuie cultivată. Deci…

Distrați-vă împreună, râdeți împreună

Fără nicio exagerare, umorul, faptul că cei doi parteneri râd mult împreună, face ca legătura din cuplu să fie una solidă. Doi oameni care petrec mult timp împreună râzând, nu au cum să se plictisească.

Nu uitați să vă sărutați!

Și în această recomandare este ceva… științific. Sărutul ajută la scăderea nivelului hormonului stresului (cortizolul) și totodată eliberează hormonul fericirii (oxitocina). Cuplurile care se sărută frecvent se simt relaxate și în largul lor, iar între ele nu poate pătrunde plictiseala. Simplu și eficient. Pentru că acolo unde este afecțiune, nu are cum să fie plictiseală.

My title page contents