Importanța sexului în cuplu

Importanța sexului în cuplu este una foarte mare. Răspunsul la orice posibilă criză conjugală trece prin dormitor. Datorită sexului, cuplul se întărește, învață respectul reciproc, redobândește armonie și se pregătește să se confrunte cu orice aspect al vieții. 

 

Acest lucru este susținut de un studiu realizat de cercetătorii de la universitățile din York, Lausanne și Fribourg și raportat de Daily Mail, care monitorizează viața sexuală a 50 de cupluri. Rezultatul? Durata unei relații este direct proporțională cu cantitatea de rapoarte consumate. La aceasta se adaugă și ceea ce au afirmat în repetate rânduri mulți sexologi americani, că dragostea nu numai că întărește sentimentul, ci asigură și longevitatea, reducând drastic cazurile de infidelitate.

 

Viața sexuală nesănătoasă și efectele ei

Lipsa unei vieți sexuale sănătoase poate avea repercusiuni importante. Inclusiv asupra bunei desfășurări a profesiei sau a comportamentului în societate. Se știe că împlinirea erotică aduce echilibru, stimă de sine crescută, stabilitate și poftă de viață. În schimb, frustrarea sexuală are efecte negative multiple, cum ar fi:

  • probleme în cuplu (distanțare de partener, certuri, infidelitate etc.);
  • probleme fiziologice (schimbări/tulburări hormonale, disfuncții sexuale);
  • probleme de natură psihică (stimă de sine scăzută, anxietate, depresie, irascibilitate);
  • dificultăți de relaționare cu cei din jur (instalarea unor tulburări de comportament care afectează viața socială);
  • nemulțumire generală față de propria existență;
  • izolare.

Oamenii sunt afectați de disfuncționalitatea propriei vieți sexuale, într-o măsură care variază de la un caz la celălalt. Consecințe negative există mereu, însă pot fi prevenite prin câteva măsuri simple, de menținere a satisfacției sexuale la cote mulțumitoare.

Sfaturi pentru o viață sexuală bună

Psihologii dau câteva sfaturi utile pentru reanimarea vieții sexuale, pe cât de simple, pe atât de eficiente. Iată câteva dintre acestea:

Alegeți o baie cu spumă

Un mod de a petrece un timp plăcut în cuplu este baia cu spumă. O activitate relaxantă, incitantă și benefică stimulării dorinței sexuale. Îmbină perfect igiena corporală atât de importantă înainte de actul intim, cu jocul imaginației și un schimb reciproc de gesturi tandre, pentru reaprinderea romantismului absent dintr-o relație.

Faceți gimnastică în cuplu

Sportul este o modalitate de stimulare a apetitului sexual, mai ales dacă este efectuat în cuplu. Ambii parteneri își recapătă stima de sine, reușesc chiar să se concentreze din nou asupra propriului trup și al partenerului, devenind mai dornici de clipe speciale în intimitate.

Un consum bogat de legume

Consumul de fructe are efecte benefice nu doar asupra organismului, ci și asupra vieții sexuale. Fitonutrienții din legume, în special carotenoizii, stimulează producția de testosteron, hormon sexual cu rol esențial în creșterea libidoului.

O comunicare deschisă

Alte două cauze principale ale insatisfacției sexuale sunt inhibițiile și lipsa de comunicare. Discuțiile deschise despre plăcerile, nevoile și fanteziile personale, sunt baza unei vieți sexuale sănătoase pe termen lung. Comunicarea fără legătură cu sexul, este și ea importantă, deoarece ușurează conexiunea emoțională în cuplu.

Kilogramele în plus trebuie să dispară

Supraponderabilitatea și obezitatea nu sunt tocmai bune prietene cu o viață sexuală satisfăcătoare. Acestea afectează libidoul și randamentul sexual.

Gesturi tandre

Gesturile de tandrețe (mângâierile, îmbrățișările) sunt esențiale pentru menținerea unei vieți sexuale sănătoase, deoarece ajută la eliberarea hormonilor stării de bine, necesari declanșării dorinței sexuale. Cuplurile care nu manifestă gesturi de afectivitate au parte, în general, de momente intime superficiale și nesatisfăcătoare.

My title page contents