Deși tendința actuală este de a aștepta până la 35 – 40 de ani pentru a da naștere primului copil, medicii consideră că este mult prea avansată și cu riscuri mult prea mari.

După căsătorie, multe cupluri se întreabă care este vârsta ideală pentru a avea copii. Imediat după aceasta, în ”floarea tinereții”? Sau ceva mai târziu, când au propria locuință și o carieră solidă?

Adevărul este că nimeni nu poate ști, cu precizie, care este vârsta ideală pentru a avea copii. Însă specialiștii în infertilitate avertizează: mai târziu poate fi prea târziu. Potrivit acestora, de la vârsta de 35 de ani în sus lucrurile stau pe muchie de cuțit. O dată pentru că rezerva ovariana a femeii este în declin accentuat. În al doilea rând pentru că există un risc fetal mai mare de malformații și complicații ale sarcinii. Dintr-o cu totul altă perspectivă, se vorbește despre două variabile referitor la vârsta ideală pentru a avea un copil. Una are ca și element central cea mai bună vârstă biologică, iar cealaltă cea mai bună vârstă economică.

Care este vârsta ideală pentru a avea copii

Deși tendința actuală este de a aștepta până la 35 – 40 de ani pentru a da naștere primului copil, medicii consideră că este mult prea avansată și cu riscuri mult prea mari. Ideal ar fi, potrivit acestora, ca mama să aibă o vârstă cuprinsă între 20 și 29 de ani. Ideal din punct de vedere biologic. Pe de altă parte, din punct de vedere economic și emoțional, vârsta potrivită indicată de cei care țin mai mult la acest aspect, ar fi 34-35 de ani.

Avantajele și dezavantajele unei mame tinere

O femeie care decide să aibă un copil la vârstă tânără are în primul rând avantaje din punct de vedere medical. Organismul ei este mai robust și va putea face față mult mai ușor schimbărilor prin care va trece. De asemenea, și riscul apariției unor complicații în timpul sarcinii este mult redus. Și, ca o încununare a acestora, mamele tinere au privilegiul de a naște pe cale naturală. Și de a se reface mult mai repede după aceasta. Problemele mamelor tinere sunt de altă natură și se pot manifesta în timp. Una dintre ele ar putea fi instabilitatea emoțională față de partener și riscul de a deveni o mamă singură. Inclusiv frustrarea de a se ocupa de copil în mod exclusiv poate produce rupturi în relația de cuplu. O altă problemă ar fi aceea că, la vârsta de 20+ ani, cele mai multe dintre femei fie urmează o facultate, fie nu au o situație financiară solidă, confortabilă, fiind deocamdată în ascensiune profesională.

Maturitatea are și părți bune, și părți rele

La maturitate, obținerea unei sarcini poate fi, așa cum am precizat deja, mai dificilă. Din păcate, chiar și fertilizările in vitro mai pot eșua. Și totuși, în cazul în care fericitul eveniment se întâmplă, maternitatea târzie are și ea câteva avantaje. Profesional și financiar lucrurile sunt așezate, iar relația de cuplu mai solidă, mai închegată. Inconvenientele ar putea totuși să fie legate de lipsa energiei de care este nevoie pentru creșterea unui copil. Nopțile nedormite, alergătura după el prin casă sau prin parc și toate celelalte provocări, indulgența sau intransigența extreme pot constitui dezavantaje reale, care nu pot fi ignorate.

My title page contents