Nașterea vaginală. Ce probleme pot apărea post eveniment?

Aducerea pe lume a copilașului mult dorit este cel mai sfânt și important lucru din viața unei femei. Felul în care aceasta va avea loc, pe cale naturală sau prin cezariană, este hotărât de comun acord cu doctorul ginecolog. În ambele situații însă este bine să fie luate în calcul anumite probleme ce pot apărea. Pentru că, atât după o naștere pe cale naturală, cât și după o cezariană, pot apărea mici probleme, dar care pot fi remediate. Nașterea vaginală. Ce probleme pot apărea post eveniment?

 

Unul dintre cele mai importante avantaje ale nașterii vaginale este recuperarea mult mai rapidă a mamei. Astfel, la doar câteva ore, aceasta este ajutată să se ridice din pat și, mai mult decât atât, să-și pună pruncul la sân. Micile probleme care pot apărea după nașterea pe cale naturală, au rezolvări, dar este bine ca fiecare mămică să știe care ar putea fi acestea:

Dureri la nivelul vaginului

Acestea pot apărea dacă în timpul nașterii perineul s-a rupt sau medicul a practicat epiziotomia (incizia perineului, adică țesutul dintre deschiderea vaginului și anus, și a peretelui vaginal posterior – efectuată cu scopul de a lărgi deschiderea vaginului), durează câteva săptămâni și pot fi mai accentuate în poziția de șezut. Recomandările pentru a diminua durerile se rezumă la aplicarea unor comprese reci pe zona dureroasă, folosirea unui colac sau a unei perne pentru șezut, folosirea analgezicelor recomandate doar de către medic etc.

Contracții uterine

Sunt asemănătoare crampelor musculare, iar pentru ameliorarea lor se folosesc analgezicele. În cazul în care apar febra sau abdomenul este dureros la atingere, se recomandă consultul medical imediat.

Probleme urinare

În primele zile după naștere există o temere a proaspetelor mămici de a urina. Senzația de usturime sau de durere dispare însă repede și poate fi combătută prin picurarea apei căluduțe direct pe vulvă. În timpul sarcinii și nașterii, musculatura care susține vezica și uretra a fost intens solicitată, acesta fiind și motivul pentru care pot apărea mici pierderi de urină, accidentale, atunci când proaspăta mamă strănută, tușește sau râde cu poftă. Nu sunt simptome care durează mult, acestea dispărând în maximum trei luni de la naștere. De ajutor pot fi exercițiile Kegel, de întărire a mușchilor pelvini, și purtarea unor absorbante. Nu sunt însă de neglijat simptome ca durere intensă în timpul urinării, senzația frecventă de urinare sau de golire insuficientă a vezicii urinare, cazuri în care este recomandat consulul medical.

Prezența hemoroizilor

După nașterea vaginală, apariția hemoroizilor este destul de frecventă. Pot apărea mâncărimi în zona anală, ușoare dureri, uneori sângerări sau scurgeri. Aplicarea cremelor speciale pentru hemoroizi, a compreselor cu apă rece pe zona dureroasă și corectarea alimentației – introducerea în meniul zilnic a alimentelor cu conținut mai mare de fibre: cereale, paste și pâine integrală, legume ca mazărea, morcovii, năutul, fructe precum merele, portocalele, prunele, consumul de multe lichide – apă și supe clare de legume, compoturi fără zahăr, sunt cele mai la îndemână remedii pentru ameliorarea disconfortului provocat de apariția hemoroizilor.

Contact sexual dureros

În primele șase săptămâni după naștere, naturală sau prin cezariană, contactul sexual nu este recomandat. În cazul nașterii vaginale, este nevoie de timp ca vaginul să se refacă după epiziotomie, iar mușchii vaginului să-și recapete elasticitatea.

Constipație 

De cele mai multe ori, se întâmplă din cauza fricii de a nu resimți dureri. Recomandarea este de a acorda un plus de atenție alimentației și hidratării și, dacă este necesar, folosirea unor laxative, dar doar la recomandarea medicului.

My title page contents