Diferențele de dezvoltare între băieți și fete. Gesturi și reguli diferite

DIFERENȚELE DE DEZVOLTARE ÎNTRE BĂIEȚI ȘI FETE. GESTURI ȘI REGULI DIFERITE

Diferențele de dezvoltare între băieți și fete există în realitate? Cine nu a văzut fete de liceu sau școală generală ținându-se de mână? Și cine, pe de altă parte, nu a observat niciodată că băieții merg în grupuri, ocupând jumătate din șosea și împingându-se în mod constant? Există diferențe între bărbați și femei, iar în timpul adolescenței anumite aspecte devin deosebit de evidente.

 

De ce această diferență? Atât bărbații cât și femeile caută o legătură, dar în moduri diferite. Bărbații caută un contact fizic prin luptă, reală sau mai des ca un joc, ca o strategie de a atrage atenția părții opuse. La sexul feminin, pe de altă parte, legătura se bazează pe construirea relației cu cealaltă parte.

Ambele sexe, totuși, sunt ghidate în comportamentul lor printr-o întrebare în pre-adolescență: cât de departe pot să meargă?

Diferențele de dezvoltare între băieți și fete. Băieții și regulile de prietenie în pre-adolescență

Pentru băieți, provocarea regulilor devine un test de siguranță: trecerea drumului în ultima secundă pentru a evita trecerea de pietoni, plimbarea pe mijlocul drumului, călătoria cu bicicleta fără mâini și zig-zagurile; ei o fac pentru a afla cât de mult pot risca fără să se rănească.

Femeile și abordarea lor față de prietenie în pre-adolescență

Pentru fete, pe de altă parte, provocarea se joacă mai ales în relațiile cu ceilalți și în aprobarea lor. Fetele, de fapt, construiesc o legătură prin plăcerea de a vorbi. De a spune, de a se căsători, de a se răsfăța.

De la o vârstă fragedă, fetele sunt interesate de tonuri de voce și de expresii faciale. Doresc să le descifreze. În pre-adolescență, fetele se țin de mână, se îmbrățișează, caută contactul emoțional și intimitatea cu ceilalți, mai degrabă decât acțiuni și manifestări de forță, sau în loc de bărbați.

Diferențele de dezvoltare între băieți și fete. Transformarea fizică în pre-adolescență

Un aspect care afectează puternic atât bărbații, cât și femeile este transformarea fizică, care pune în prim-plan problema aprobării sociale, crucială indiferent de sex.

Două situații pot apărea, două comportamente consecvente ale pre-adolescenților și transformarea stârnesc consensuri în jurul lor. Băieții se deschid în mod senin la relațiile sociale. Dacă, pe de altă parte, schimbările fizice sunt jenante, copiii se închid în ei înșiși. Riscă să se izoleze de grup, în special de fete.

În acest context, hormonii, care influențează, dar nu explică pe deplin comportamentul pre-adolescenților, joacă un rol fundamental. Fetele se confruntă cu primul ciclu menstrual, care aduce dureri, suferințe și stări îngrozitoare, tulburări emoționale și necesitatea practică de a-și organiza activitățile și în funcție de această perioadă delicată a lunii.

La băieți, de multe ori transformarea fizică, dar și cea psihologică au loc mai târziu. O proastă gestionare a emoțiilor poate transforma un băiat exuberant, arogant, în numai câteva clipe într-un copil timid, gata să se întoarcă la perioada copilăriei.

Maturizarea fizică la această vârstă afectează mult construirea personalității băieților. Cei care rămân în umbră au adesea avantajul de a avea mai mult timp să se maturizeze și de a obține un echilibru mai mare între dezvoltarea fizică și psihologică.

Ce pot face părinții?

Pentru a susține băieții și fetele în această perioadă, părinții pot crea momente de împărtășire, de confruntare. Chiar și tăcute, cu privire la noile probleme care îi deranjează adesea. Chiar dacă nu doresc să arate. Părinții trebuie să mențină permanent dialogul deschis, chiar și atunci când copiii par să-l respingă.

 

My title page contents