7 beneficii ale gimnasticii în apă. De ce să practici aquagym?

7 beneficii ale gimnasticii în apă. De ce să practici aquagym? Gimnastica în apă este un sport foarte popular și se practică în aproape toate bazinele sportive și chiar la mare. Să vedem împreună în ce constă și ce beneficii generează acest tip de mișcare fizică.

Cauți să-ți îmbunătățești sănătatea cardiovasculară? Îți dorești să faci exerciții fizice chiar dacă te dor articulațiile? Sau poate că ești într-o perioadă de recuperare după o accidentare?

Ce este aquagym sau gimnastica în apă?

Gimnastica în apă este transpunerea în apă a exercițiilor efectuate în mod normal în sala de gimnastică, care utilizează multe modele și implică mobilitatea întregului corp. Poți face acest gen de mișcare apelând doar la corp și greutatea corporală sau cu echipamente, cum ar fi tuburi de cauciuc, greutăți pentru brațe și picioare, cercuri și covorașe.

Lecția are loc în mod normal într-un grup, în piscină, apa ajungând aproximativ în zona corpului aflată între buric și piept: nu este necesar să știi să înoți, dar este recomandabil să ai echipament potrivit (și elemente ajutătoare) pentru a te simți în largul tău și pentru a efectua exercițiile în cel mai bun mod posibil. Un instructor specializat ghidează mișcările de la marginea piscinei.

Temperatura optimă a apei pentru a practica gimnastică în apă este de 27°C; aceasta deoarece, la acest prag există o senzație plăcută în momentul scufundării și, în același timp, corpul nu se supraîncălzește.

Pentru cine este recomandat acest tip de mișcare și ce beneficii aduce? Să vedem împreună!

Iată 7 beneficii ale gimnasticii în apă:

În apă, greutatea corpului este redusă cu până la 90% și acest lucru permite desfășurarea de activități sportive cu o abordare complet diferită; mișcările sunt mai ușor de efectuat, efortul este mai durabil și articulațiile nu sunt suprasolicitate.

Tocmai din acest motiv, aerobicul în apă este un sport potrivit pentru toată lumea, fără limite de vârstă, și aduce beneficii semnificative atât din punct de vedere fizic, cât și mental.

1. Tonifică mușchii și îmbunătățește postura

În timpul unei clase de aerobic în apă, toți mușchii sunt lucrați și tonifiați. Acest lucru permite o dezvoltare armonioasă și organică a corpului: mușchii care sunt întăriți susțin mai bine structura osoasă, ducând în general la o îmbunătățire a mișcărilor și a posturii.

2. Ajută la arderea caloriilor

Apa opune rezistență corpului în timp ce acesta se mișcă, iar această frecare îți permite să lucrezi foarte intens. Aerobicul în apă crește ritmul cardiac și arde o mulțime de calorii, deci este recomandat și celor care au nevoie să piardă în greutate.

3. Activează circulația sângelui

Fricțiunea apei permite, de asemenea, un masaj continuu care stimulează circulația sângelui. În acest fel retenția de apă este combătută și problemele vasculare sunt prevenite și limitate, dacă sunt deja prezente.

4. Oferă bunăstare în timpul sarcinii – una dintre cele 7 beneficii ale gimnasticii în apă!

În timpul sarcinii, corpul unei femei câștigă rapid greutate, ceea ce poate provoca dureri pe scară largă, în special la nivelul articulațiilor și spatelui. Tocmai pentru că greutatea corpului este redusă în apă, gimnastica în apă este deosebit de potrivită pentru mamele însărcinate. Mișcările nu împovărează coloana vertebrală sau mușchii, astfel că dacă ești însărcinată poți face un exercițiu fizic bun, fără a te obosi prea mult.

5. Relaxează articulațiile și contracarează osteoartrita

Deoarece greutatea corpului scade în apă, articulațiile nu sunt supraîncărcate. Acest lucru îți va permite să te miști și să relaxezi în special genunchii, gleznele, umerii și zona pelvisului. Gimnastica în apă este, de fapt, recomandată pentru prevenirea și contracararea osteoartritei, o patologie cauzată de pierderea elasticității de către articulații.

6. Ajută la durerile de spate

De asemenea, datorită reducerii greutății corporale, aquagym este un sport recomandat în caz de dureri de spate sau probleme, deoarece nu supraîncarcă această zonă a corpului și îți permite să întărești mușchii fără a suferi eforturi excesive.

7. Promovează relaxarea

A face sport scufundat în apă permite temperaturii corpului să nu crească prea mult și mușchilor să se miște fluid. La sfârșitul ședinței vei simți o senzație plăcută de relaxare.

7 beneficii ale gimnasticii în apă. Cât durează până obții rezultate?

Ca în toate sporturile, este important să desfășori activitatea frecvent și consecvent pentru a menține rezultatele în timp. Recomandarea este să practici gimnastica în apă de 2 sau 3 ori pe săptămână timp de cel puțin șase luni. În ceea ce privește tonifierea musculară și întărirea corpului, rezultatele aerobicului în apă sunt vizibile după doar o lună.

În special, vei vedea îmbunătățiri precum:

  • Siluetă îmbunătățită și tonifiere a brațelor, abdominalelor, feselor și coapselor;
  • Îmbunătățirea respirației la efort;
  • Întărirea mușchilor;
  • Îmbunătățirea circulației sângelui;
  • Scăderea durerii corporale, atât musculare, osoase, cât și articulare.

În concluzie, aquagym poate fi o alegere potrivită atât pentru a te menține în formă, cât și pentru a îmbunătăți problemele fizice de diferite tipuri. Beneficiile sale pot crește dacă sunt însoțite de un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, mișcare fizică constantă și controale periodice pentru evaluarea stării de sănătate.

My title page contents