Treburi de copil. Cu ce poate ajuta?

Treburi de copil? Ba bine ca da. La vârsta de 4 și 5 ani, se consideră că cei mici sunt „copii mari”. Este vârsta la care încep să își arate personalitatea. Mai mult decât atât încep să-și dorească să fie independenți, să realizeze singuri cât mai multe lucruri.

 

Odată cu aceste schimbări, este momentul ca și părinții să își învețe copiii să fie responsabili. Nu trebuie să fie copleșiți cu sarcini, ci trebuie introduși puțin câte puțin în lumea responsabilităților.

Treburi de copil. Detalii care fac diferența

La 4-5 ani, copiii sunt dornici să ajute și vor să stea prin preajma părinților. Lăsați fiind să dea o mână de ajutor și fiind lăudați pentru această atitudine, copilul va căpăta încredere în sine, se va putea concentra mai bine și va reuși să își dezvolte abilități pe care le va folosi, cu siguranță, ca adult. Ținând cont de toate acestea, este un moment nemaipomenit să îi înveți pe cei mici să devină mici ajutoare. Iată cum poți proceda ca totul să meargă ca pe roate.

1. Treburi de copil: datul cu aspiratorul

Aspiratorul atrage ca un magnet majoritatea copiilor. Chiar dacă nu se descurcă nemaipomenit, este important să îl lași să te ajute la treabă. Se va descurca din ce în ce mai bine dacă este lăudat și apreciat.

2. Treburi de copil: ștergerea prafului

Ușor de îndeplinit această sarcină, îl poți învăța mai întâi cum să dea la o parte din calea sa, obiectele ce se pot deteriora sau sparge. Dacă îi vei da și o mănușă specială de șters praful cu siguranță va fi mai mult decât încântat sa îndeplinească această sarcină.

3. Aranjarea mesei

Supraveghindu-l la manevrarea paharelor de sticlă și a farfuriilor de ceramică, dacă tu crezi că se poate descurca, îl mai poți lăsa pe cel mic să aranjeze tacâmurile și șervețelele.

4. Strângerea mesei

Odată ce toată lumea a terminat de mâncat, copilul poate aduna farfuriile și le poate duce la chiuvetă. Bineînțeles și această activitate necesită atenție la manevrarea obiectelor din ceramică. Ce-i drept este nemaipomenit dacă fiecare persoană de la masa și-ar duce propria farfurie la chiuvetă, mai ales că ar fi cel mai bun exemplu de urmat pentru copil. După ce vasele sunt spălate, cel mic le poate usca și le poate duce la locul lor.

5. Curat în cameră

A-și face curățenie în propria cameră este o sarcină ce i-o poți da înainte de împlinirea vârstei de 4 ani, dar cele mai bune rezultate cu siguranță se vor vedea după vârsta de 5 ani. Arată-i nu numai cum să își pună jucăriile în spațiul destinat acestora, ci ajută-l să le pună pe diverse categorii. Poți face același lucru cu cărțile, șosetele și alte lucruri aflate în camera lui.

 

  1. Împachetarea rufelor

Odată ce rufele sunt uscate, îl poți lăsa pe cel mic să te ajute la împachetarea lor. Poți începe cu prosoapele, căci sunt cel mai ușor de împachetat, apoi continuă cu tricourile și bluzele ce nu se șifonează și îl mai poți ajuta și la sortarea și împerecherea șosetelor.

 

 

  1. Ajutor de bucătar

Nu subestima micuțul ajutor. Chiar dacă crezi că mai mult te va încurca, decât ajuta, este important să ai un pic de răbdare, căci copilul te poate ajuta la amestecul ingredientelor uscate cu cele lichide, învățând, în același timp, cum să le cântărească. Poate chiar și tăia legume, bineînțeles cu ajutorul tău și sub directa ta supraveghere. Important este să nu îți fie teamă să îl lași să te ajute.

 

 

 

 

My title page contents