Bolile copilăriei și pericolul lor la femeia gravidă

Bolile copilăriei ? Care ar fi legătura cu un adult sau cu o gravidă? Ei bine, ia aminte! Grețurile, insomnia, retenția de apă – chiar și hipertensiunea sau diabetul gestațional – sunt neplăceri și probleme de sănătate care nu surprind. 

 

Bolile copilăriei nu sunt de dorit în sarcină. Mai suprinzătoare, și în unele cazuri mai gravă, este contractarea unei boli a copilăriei în perioada de sarcină.

Bolile copilăriei: varicela (vărsatul de vânt)

Dacă gravida a contractat virusul vericelo-zosterian, riscul de afectare al bebelușului este foarte redus, numai 1-3% dintre aceștia având una sau mai multe malformații din cauza infecției. Afectarea include cicatrici, probleme oculare, de creștere (subdezvoltarea unui membru, dimensiuni reduse ale capului) sau întârziere fizică ori mentală. Riscul de afectare este mai mic dacă virusul este contractat în primul trimestru de sarcină și ceva mai mare dacă acest lucru se întâmplă în al doilea trimestru. În cazul în care infectarea se produce cu cinci (sau mai puține) zile înainte de naștere, riscul de deces fetal este mare, de 30%. O gravidă care a avut varicelă în copilărie este imunizată împotriva bolii. Dacă nu a avut boala și nici nu a fost vaccinată, este expusă riscului. În sarcină nu va mai putea fi vaccinată, însă i se pot administra imunoglobuline în primele trei zile de la expunerea la virus pentru a reduce riscul de infectare al bebelușului.

Bolile copilăriei: scarlatina

Chiar dacă este rară în rândul gravidelor, odată contractată scarlatina poate afecta fătul. Însă diferit în functie de vârsta sarcinii. În primul trimestru cea mai periculoasă este febra, care va trebui combătută prin tratamentul administrat doar de medic. În al doilea trimestru riscul de avort spontan este redus, majoritatea organelor sunt deja formate, iar un tratament contra scarlatinei are un risc redus asupra fătului. Al treilea trimestru este o perioadă mai delicată, pentru că este prezent riscul de transmitere a bolii la bebeluș, iar infecția poate provoca naștere prematură. Identificarea și tratarea infecției reduce posibilele neplăceri.

Oreionul

Infectarea cu virusul urlian în primul trimestru prezintă un risc de 20% de a provoca malformații congenitale sau chiar moarte fetală. Ce mai bună formă de protecție o reprezintă vaccinarea anterior sarcinii. În caz că aceasta nu a fost efectuată, accentul se pune pe evitarea intrării în contact a gravidei cu persoane bolnave.

Bolile copilăriei: rujeola (pojarul)

În principiu, majoritatea persoanelor sunt vaccinate împotriva rujeolei, așa că riscul de transmitere ar trebui să fie redus. Totuși, dacă gravida nu a fost vaccinată și contractează virusul rujeolic, riscul este de avort spontan sau naștere prematură. Pentru că vaccinarea nu mai este posibilă în timpul sarcinii, se recomandă testarea TORCH înainte de a rămâne însărcinată. Dacă gravida nu este imună la acest virus și intră în contact cu el în perioada sarcinii, i se va administra imunoglobulină pentru prevenirea dezvoltării bolii.

Eritemul infecțios (boala a cincea)

Contractarea parvovirusului uman B19 în primele zece săptămâni de sarcină poate cauza anemie severă, insuficiență cardiacă sau avort spontan. Riscul pentru făt se diminuează pe măsura avansării vârstei sarcinii. Cea mai importantă măsură de reducere a riscului de îmbolnăvire o reprezintă evitarea contactelor gravidei cu copii aflați în colectivitate.

My title page contents