Infecțiile urinare în sarcină

Infecțiile urinare în sarcină există? Uneori, da. Știi deja că, sarcina provoacă numeroase modificări în corpul femeii, care cresc probabilitatea apariției infecțiilor tractului urinar. Modificările hormonale și cele mecanice pot favoriza staza urinară și refluxul vezicoureteral.

 

 

Aceste modificări, la care se adaugă uretere deja scurte (aproximativ 3-4 cm la femei) și dificultățile în ceea ce privește igiena din cauza mărimii burticii, fac ca infecțiile tractului urinar să fie cele mai frecvente infecții bacteriene din timpul sarcinii.

Infecțiile urinare în sarcină. Când, ce, unde?

O infecție urinară în sarcină, netratată, este asociată unor riscuri mari atât pentru mamă cât și pentru fătul aflat în dezvoltare, putându-se produce în orice segment al sistemului urinar, inclusiv vezică și rinichi.

Pe parcursul sarcinii, odată cu dezvoltarea fătului, uterul se mărește în volum. Această creștere pune presiune asupra vezicii urinare și ureterelor (canale care permit trecerea urinei de la rinichi la vezica urinară). Pe lângă asta, urina unei femei însărcinate este mai puțin acidă și conține mai multe proteine, zaharuri și hormoni, o combinație de factori care favorizează instalarea infecției urinare. Riscul cel mai mare de îmbolnăvire este între săptămânile 6 și 24.

Infecțiile urinare. Când există cel mai mare risc?

O gravidă cu infecție urinară se va confrunta cu o serie de simptome precum nevoia frecventă și urgentă de a urina, senzație de arsură și/sau durere la urinare, dureri în partea inferioară a abdomenului, urină tulbure și urât mirositoare, sânge sau mucus în urină, scurgeri de urină (incontinență), durere, presiune sau sensibilitate în zona vezicii urinare. Atunci când bacteriile se extind la nivelul rinichilor acestor simptome li se adaugă și manifestari mai violente precum dureri de spate, frisoane, febră, greaţă şi vărsături.

Ce investigații poți face?

Analizele periodice pe care gravida le efectuează pe parcursul sarcinii (urocultura) vor evidenția existența unei infecții urinare. Dar asta nu înseamnă că dacă au apărut simptome se va aștepta momentul analizelor trimestriale pentru diagnosticare și instituirea tratamentului. Gravida se va adresa medicului de la primele semne de îmbolnăvire, pentru că, netratată, o infecție urinară are urmări grave. Mă refer la contracții uterine dureroase și declanșarea travaliului prematur,  greutate mică la naștere și risc de mortalitate fetală, afectarea ireversibilă a rinichilor mamei.

Fii atentă cum tratezi infecțiile urinare!

Infecțiile urinare din timpul sarcinii sunt tratate cu antibiotice care sunt considerate sigure pentru mamă și făt. Acestea vor fi administrate numai la recomandarea medicului și numai pe o durată limitată de timp, care va trebui respectată întocmai. Chiar dacă ameliorarea va fi resimțită înainte de terminarea tratamentului. În cazul în care este vorba despre o infecție cu afectare renală (pielonefrită), pentru o evaluare generală completă și tratament adecvat (administrare intravenoasă a antibioticelor), gravida va fi spitalizată. Răspândirea infecției la nivelul rinichilor poate provoca o serie de complicații suplimentare precum anemie, hipertensiune arterială, preeclampsie, trombocitopenie sau sindrom de boală respiratorie acută.

 

 

 

My title page contents