Cum să îmbăiezi nou-născutul? Ritualul scăldatului

Cum să îmbăiezi nou-născutul? Scăldatul este un adevărat ritual; pentru mulți, copii și părinți, este o ocazie privilegiată de a împărtăși momente, joacă și tandrețe. Dar, nu tuturor nou-născuților le place să fie îmbăiați; în aceste cazuri, ar trebui ca, în primul rând să înțelegem motivul disconfortului copilului. Acesta poate fi deranjat de temperatura apei sau de cea din cameră; de stropirea cu apă sau de nesiguranța celor care îl spală.

În cazul în care este o activitate de care se bucură copilul, îmbăierea copilului poate fi efectuată în fiecare zi. Dacă nu, specialiștii recomandă reducerea frecvenței; dacă este necesar, bebelușul să fie curățat apelând la o variantă alternativă.

Cum să îmbăiezi nou-născutul? Pentru o baie sigură, unele condiții sunt esențiale:

  • temperatura apei trebuie să fie între 32°C și 35°C; aceasta poate fi verificată fie cu cotul, fie cu termometrele de baie corespunzătoare;
  • de preferat ca baia să se facă într-o cadă specială pentru copii; dacă îmbăiezi bebelușul în cadă, recomandat e să folosești un covoraș de cauciuc antiderapant;
  • camera în care îi faci baie bebelușului trebuie încălzită; evitând însă umiditatea excesivă și temperaturile ridicate; temperatura ideală trebuie să fie între 24 ° C și 26 °;
  • copilul nu se lasă niciodată nesupravegheat în timpul băii, pentru a evita riscul de înec; posibil chiar și cu câțiva centimetri de apă;
  • pentru spălarea părului, este suficient același produs folosit pentru curățarea corpului;
  • evită utilizarea bureților (în care se acumulează cantități mari de bacterii); de asemenea, și a pudrei de talc (care, fiind un praf volatil, poate fi inhalat).

Ai grijă să ai totul la îndemână!

Înainte de a începe îmbăierea nou-născutului/bebelușului, pregătește tot ce ai nevoie (detergenți, prosoape, haine, scutece etc.); astfel vei evita să pleci de lângă bebeluș.

Unele mame aleg să-i facă baie bebelușului în timpul orelor de seară, după masă și înainte de a pune copilul la culcare; astfel încât să ajungă în momentul somnului suficient de relaxat. După baie, un masaj e binevenit; poate fi util și plăcut pentru confortul și sănătatea celui mic. În timpul masajului se pot aplica și uleiuri sau creme specifice, utile pentru hidratarea pielii bebelușului.

Momentul propriu-zis al băii

Înainte de a începe baia trebuie pregătite cădița și spațiul și reglată temperatura, așa cum am menționat mai sus; apoi se toarnă apa, pregătită la temperatura potrivită. După dezbrăcare, copilul trebuie să fie scufundat ușor în apă; acesta trebuie ținut într-o poziție așezată, cu capul pe antebrațul părintelui și cu mâna sub axilă. Cu cealaltă mână se spală bebelușul; mai întâi capul și fața și apoi continuând cu restul corpului.

La sfârșitul băii, copilul se înfășoară într-un prosop; se usucă pielea prin tamponare ușoară cu prosopul sau cu un tifon moale. De asemenea, pielea poate fi frecată ușor, acordând atenție pliurilor de piele; trebuie uscate complet pentru a preveni iritarea acestora. Prosopul trebuie folosit și pentru uscarea părului, evitând utilizarea unui uscător de păr.

My title page contents