Bebelușul în prima lună de viață. Cum se dezvoltă?

Cum se dezvoltă bebelușul în prima lună de viață? Prima lună de viață a unui nou-născut include schimbări mari. De acum înainte, somnul, alimentația și creșterea emoțională vor fi una dintre prioritățile vieții tale. Este începutul vieții de părinte, iar viteza progresului său te va uimi. Ce trebuie să știi despre un bebeluș de o lună? 

Prima lună este una dintre cele mai importante perioade din viața copilului tău. În acest moment, începe procesarea sensibilității senzoriale și corpul său se dezvoltă exponențial.

Cum se dezvoltă bebelușul în prima lună de viață? Iată câteva indicii de care trebuie să ții cont pentru a monitoriza corect creșterea bebelușului!

În prima lună, bebelușul:

Greutate

În prima lună de viață, bebelușul cântărește de la 4 la 5 kg și măsoară aproximativ 52 cm lungime. Desigur, aceste măsuri depind și de predispoziția genetică. Este întotdeauna important să primești câteva sfaturi de la un medic sau un nutriționist pentru copilăria timpurie, pentru a te asigura că sugarul crește în cel mai potrivit mod.

În general, în primele trei luni ia 30 g pe zi. Aceasta este perioada în care copilul își dezvoltă rapid corpul. Prin urmare, dieta corectă și un somn calitativ sunt foarte importante.

Musculatură

Mușchii copilului se dezvoltă, de asemenea, în funcție de stimulii pe care îi primesc. Nu-ți fie teamă: micuțul tău are nevoie de mișcare, stimulare și interacțiune pentru a-și întări corpul și a-și dezvolta mișcările!

Auz și văz

Reacționează la zgomot și urmărește obiectele viu colorate cu ochii.

Vederea sa se dezvoltă și devine din ce în ce mai clară, astfel încât stimulii vizuali sunt, de asemenea, importanți pentru o creștere sănătoasă. Atenție însă! Stimulii vizuali digitali nu sunt recomandați în această etapă, deoarece copilul are nevoie și de stimulare tridimensională pentru a începe să înțeleagă dimensiunile și distanțele.

Temperatură

Reacționează la căldură sau frig (s-a întâmplat chiar de la început!): începe să arate dacă nu se simte confortabil din cauza temperaturii.

Hrană

În prima lună de viață, bebelușul se hrănește exclusiv cu lapte (550 până la 650 ml). În primele câteva săptămâni, laptele matern este cel mai bun. Se recomandă, de asemenea, o dietă consecventă cu hrănire la fiecare 3 ore sau mai devreme, dacă bebelușul cere; mai ales dacă mama alăptează.

Comunicare

El își exprimă toate sentimentele prin plâns și mama este prima care îl face să se oprească.

După cum se știe, contactul matern și patern sunt foarte importante în primele luni de viață ale copilului. Prin contact fizic și stimulare din partea părinților, copilul este capabil să-și dezvolte abilitățile senzoriale și să crească într-un mod sănătos atât fizic, cât și psihologic.

Uneori poate face unele sunete guturale. Deja începe să zâmbească. Aceasta este cu siguranță partea care aduce cea mai mare bucurie: bebelușul dezvoltă mușchii faciali din primele săptămâni și răspunde la expresiile și mișcările tale.

Primele săptămâni de viață ale unui copil sunt intense și necesită multă atenție din partea părinților.

Bebelușul în prima lună de viață: examene medicale

În general, este necesar ca bebelușul să fie văzut și examinat de către pediatru la un interval fix (cel puțin pentru primele câteva zile).

Un factor foarte important de luat în considerare este greutatea corporală a copilului: în fiecare săptămână este bine să te asiguri că cel mic este corect hrănit și ia bine în greutate. Pentru asta poți merge la medicul pediatru al copilului sau la un centru de consiliere. Va fi o oportunitate de a pune câteva întrebări utile pentru tine și copil personalului specializat.

Înainte de a opta zi de viață, trebuie trecut al doilea examen medical. De obicei, are loc înainte de a vă întoarce acasă de la spital.

Alte examinări medicale care trebuie efectuate în prima lună de viață a unui nou-născut: Primul vaccin, BCG împotriva tuberculozei, recomandat pentru un copil atât de mic, mai ales atunci când copilul este în contact cu alți copii. În general, nou-născutul este imun la bolile contagioase, deoarece încă se bucură de beneficiile anticorpilor. Nu ezita însă, să consulți un medic pediatru de îndată ce observi ceva neobișnuit (vărsături, febră, paloare, diaree, plâns de durere).

Somnul bebelușului în prima lună de viață

În medie, în primele câteva săptămâni, un nou-născut doarme 19 ore pe zi. Aceste ore de somn sunt esențiale, deoarece permit copilului să progreseze în maturizarea creierului și dezvoltarea corpului. În timpul odihnei, corpul produce așa-numitul „hormon de creștere”. În prima lună de viață, bebelușul este încă incapabil să distingă ziua de noapte, iar in primele săptămâni, modelul său de somn este aleatoriu.

Numai la sfârșitul celei de-a patra săptămâni, ritmurile de somn ale bebelușului se adaptează la ciclul de 24 de ore. Este important să nu-l trezești pentru a-l schimba, hrăni sau verifica dacă totul este în regulă. Este indicat să îl așezi întins pe spate, fără pături sau cearșafuri, dar într-un sac de dormit, și să păstrezi o temperatură de 19°C în cameră.

Bebelușul în prima lună de viață. Hrănirea nou-născutului la o lună: lapte matern sau artificial?

Pentru bunăstarea bebelușului tău, cel mai bine este să decizi încă de la naștere cum vrei sau cum poți să-ți alăptezi copilul. Așa cum poate știi deja, nou-născutul beneficiază foarte mult de colostrul conținut în laptele matern. Este alimentul perfect pentru copil, care, printre altele, îmbunătățește sistemul imunitar și digestiv. Decizia de a alăpta copilul depinde de mamă și, ca alternativă, se poate recurge la laptele praf.

My title page contents